cinceza -> RE: Djeca i seksualnost! (30.8.2012 17:33:22)
|
hmmmm...nisam stigla sve iscitati ali vidim da ima bas suprostavljenih misljenja po ovom pitanju. Ja moram priznati da o ovoj temi nisam ni razmisljala prije, mislila sam da to dodje sa pubertetom i da je u toj dobi svakako dio intime djeteta (a iskreno nadala sam se da barem imamo jos nekoh 10ak godina vremena pa da o tome brinem...ono dok ne poraste). Sad kad citam to ko se svrstava u konzervativne a ko ne mogu se samo slatko nasmijati tome. Ja se smatram takodjer konzervom, ali sam se nasla u situaciji kada posmatras bebu od 10 mjeseci da stisce jastuk na stomak dok sjedi i crveni se. Prvo me uhvatila panika jer sam mislila da se gusi, nije disala, onda sam mislila da su grcevi (neki kasni, sta znam vise), onda sam joj otela jastuk iz ruku i krenula je vriska. Super, dise, dobro je. Par dana kasnije ista scena, pa opet. Sta mislite sta je ??? I sta sam mogla, reci joj da ce izgubiti vid i kao beba ce reci da da i prestati i svi mi sretni??? Realnost je ipak nesto drugo. Izvinjavam se stvarno ako zvucim ostro, nije mi namjera. Ja ne dramim vise oko toga, njoj su sad 2 godine i ta faza je prosla. Prosla je kad sam prestala obracati paznju na to sto radi i pokusala joj objasniti da mora ici u svoju sobu za te stvari. Nije joj se svidjelo da je sama u sobi i prestala je ili je prestala jer je to proslo, ne znam. Znate kako je djetetu od godinu dana to objasniti? Znate li kako je strahovati da je neko slucajno nije povrijedio kad mene nema, pa da zbog toga ne radi sto radi? Sve zbog toga sto smatra da to eto nije normalno. Mislim da beba od 10 mjeseci sigurno ne razmislja o seksualnosti, kao sto ne razmislja da je prljavo i nehigijenski da se piski u gace. Oni to jednostavno rade. Hvala Bogu, mala nije zaostala kako se to htjelo prikazati nego naprotiv mislim da je daleko ispred svojih vrsnjaka. Ovo pisem za one mame koje ce primjetiti kod svojih beba slicne pojave i nece znati kako reagovati. Bez panike, proci ce ih ili ce se krenuti kriti :). Odvracenje paznje na nesto drugo skoro uvijek upali. I da takva djeca su obicno zahtjevnija, naoruzajte se slikovnicama, pricama, pjesmicama raznim igrama i vremenom. Nus pojava toga je sto sad zna sva slova i pjesmice koje ja znam , pa moram i ja da ucim nesto novo kako bi nju ucila.
|
|
|
|