dipl.defektolog
|
Postovana, Drago mi je da ste u tako ranom periodu javili se strucnjaku i vec poceli raditi vjezbice po Vojta metodi. Naveli ste odredjene vjezbe koje radite i to je odlicno. Kada ste pred kraj obracanja rekli da Vasa beba vec sada duze vrijeme drzi glavicu cvrsce u potrbusnom polozaju, to je veliki naprerdak. Hvata igracke – to je zahvaljujuci Vama jer ste je podsticali; sve stavlja u usta – odlican pomak. Vi sate i sate provodite uz Vasu bebicu, vjezbajuci sa njom, presvlaceci je, hraneci je, posmatrajuci kako spava i tako svaki dan. To je razlog zbog kojeg Vam se cini da nema znacajnijeg napretka, ali vjerujte iz navedenog sam zakljucila da je suprotno. Dodatne stimulacije pruzajte Vasoj bebici kroz podrazaje razlicitih cula, evo nekih prijedloga: - iako je beba jos uvijek mala, citajte joj, pjevajte, ostvarite kontakt pogledom priliko tih aktivnosti. Na ovaj nacin stimulisete verbalnu (govornu) i slusnu stimulaciju - kada presvlacite bebicu, masirajte je lagano bebi uljem ujutro i navece, radeci masazu od vrha desne ruke prema kraju lijeve noge i obratno (kao da pravite dijagonalu na bebinom tijelu) - to se zove cefalokaudalni pravac razvoja koji nam je jako znacajan za dalji razvoj, - dok je beba raspremljena dodirujte je razlicitim materijalima – glatki, hrapavi, njezni, grubi, topli, malo hladniji, blago bockavi, meki...podsticete taktilnu stimulaciju koja je jako bitna za pravilno percipiranje/registriranje podrazaja i informacija sa kojima se svakodnevno susrecemo - kod svakog presvlacenja blago okrecite bebicu sa ledja na trbuh i obratno, kroz igru nekoliko puta – podsticete rotaciju (okretanje) koje ce ubrzo slijediti - dok bebu drzite u potrbusnom polozaju kada vjezbate sa njom, imajte neke zanimljive igrackice ispred bebe - podsticete bebu da prati predmet poogledom, - ogledalo je obavezno prilikom vjezbica – podsticete razvoj dozivljaja tjelesne cjelovitost - prilikom presvlacenja pelene kod bebe uvijek radite rotacije karlice – ne dizete bebinu guzu samo naglo prema gore, da biste stavili pelenu ispod guze, nego kruznim pokretima rotirate bebinu karlicu i stavite pelenu, nekada na jednu, a nekada na drugu stranu - kada uzimate bebu u narucje obavezno je uvijek uzimajte tako da kada je beba u polozaju na ledjima, Vi je uzimate tako to radite „polukrug“. Ispred bebe ste, stavite svoje ruke ispod njenom pazuha i podizete bebu kao da pravite blagi krug prema desno ili lijevo. Ovom aktivnoscu radite predvjezbu za sjedenje koja ce poslije biti isto vazna kao ove sada sto su, a upravo ovo su neke smjernice rane stimulacije, jer ste bebi u ranom periodu poceli raditi stimulaciju za podizanje u sjedeci polozaj, a ona ce kada za to dodje vrijeme, lakse usvojiti kako da izvede tu radnju, jer sema pokreta u mozgu gotovo pa je usvojena. - kada bebu stavite u potrbusni polozaj, nastojte da joj ostvarate sake, kako bi se poslije u tom polozaju oslanjala na rukice otvorenih saka. Drago mi je sto je UZ pokazao se urednim i niste pogrijesili sto ste ovdje pitanje postavili, ipak ovo je pravi primjer rane intervencije i drago mi je da ste se obratili za savjet dok je beba jos tako mala. Slobodno se uvijek javite, mi smo tu da svima pomognemo koliko je u nasoj moci. Molim Vas da kada pokusate nesto od navedenog da podijelite sa nama kako napredujete. Veliki pozdrav za bebicu i jaku mamu koja je borac pravi i vec postize usjehe... Odgovor od strane dipl.defektolog-somatoped (motoricka ostecenja i hronicne bolesti)
|