Hannica
|
IZVORNA PORUKA: dipl.defektolog Postovana Hannica, Razumijem Vasu zabrinutost kada procitate neke komentare. Nemojte nikada da poredite Vasu djecu sa drugom. Svako dijete individua je za sebe i razvoj nije isti kod svakog djeteta. Neko dijete ce prohodati sa 9 mjeseci dok ce drugo izmedju 12 i 13. To nikakav problem nije. Vasa ce Hana mozda biti napredna u nekim drugim igrama a ne u pjesmicama, bojama ili slicno. Svakako da trebate obratiti paznju na kompletan razvoj, ali nikako da se pretjerano brinete ako Vase dijete nij naucilo neku pjesmicu koju drugo dijete vec odavno zna. Sto se tice VAsih dvogidisnjaka, ovdje bih se malo zadrzala. Pokusajte sami sebe da testirate na sljedeci nacin: Kada jedan od njih zeli vodu, kako reaguju? Dodju do bocice sa vodom? Pokazu na vodu? Mimikom daju do znanja da zele vodu? Ili sta vec? Kakva je Vasa reakcija? Da li Vi dodate vodu ili kazete punu recenicu: "Zelis vodu" Nadam se da cete shvatiti poentu ovih mojih pitanja. Nekada roditelji, nesvjesno, pomazu djetetu oko "snalazenja" na nacin da dosta toga rade za dijete. Ako dijete zeli vodu i pokaze, dodirne vodu ili samo place, Vi morate biti taj ko ce ih podstaci na govor. Zasto da dijete govori, ako ima sve oko sebe sto mu je potrebno? Ukoliko dijete za cuclu kaze dada ili bilo sta drugo, Vi treba svaki puta da kazete cucla ili duda, kako je vec nazivate. Kada dijete opet kaze "dada", Vi mu kazete "reci duda" ili "ovo je duda"... Jednostavan primjer Vam navodim, kako biste obratili paznju i Vi a i Vasi ukucani koji su cesto sa djecom, da li podsticu djecu na govor, ili im je "sve kao na dlanu". Nadam se da cete shvatiti sta zelim da kazem, a postovana Hannica, radovala bih se Vasem komentaru na moj odgovor. Veliki pozdrav Vama i Vasim malisanima Zahvaljujem na odgovoru, iskreno nisam ga ocekivala jer sam samo se samo kratko nadovezala na post od animagical. Pocet cu od blizanaca... Jucer su napunili dvije godine i njihov rijecnik je ogranicen na par rijeci, mama, babi, beba. Ponekad ponove neku rijec za manom, al samo tada i vise nikad, jednostavno nece da pricaju. Sve razumiju ali ne govore,ako im kazem da donesu nesto oni to uredno odrade, ako kazem da idemo vani oni trce da pripreme obucu, prsluk... znaci sve razumiju, ali ne pricaju. Ako im kazem da kazu na pr. Hana oni pokazuju rukicom na nju i kazu evo ga.Medjusobno komuniciraju na nekom svom jeziku koji ni ja ne razumijem. Negdje sam procitala da blizanci cesto ne propricaju rano, posebno u slucajevima kada razviju taj, neki, svoj jezik za medjusobnu komunikaciju. Kada jedno od njih nesto zeli, uglavnom me uzmu za ruku i odvedu do toga sto zele i pokazu rukicom, ako zele vodu ili mlijeko onda pokazuju u pravcu kuhinje, ja , naravno, moram nabrajati, da li zelis vodu, mlijeko, sok, hranu ili sta vec, kada pogodim ili ne pogodim oni to potvrde pomjeranjem glave u odrednjenom pravcu. Da budem iskrena, ja nisam mnogo brinula oko toga sto ne pricaju,uvijek sam to pripisivala lijenosti. Moja mama kazeda sam i ja kasnije pogovorila u odnosu na brata i sestre. Mozda bih ipak trebala vise brinuti???? Mene vise brine Hana, ali ne to sto ne zna dovoljno pjesmica ili sto ne zna brojati kao njeni vrsnjaci, mene brine to sto ona uma 4 god i 3 mjeseca a jos uvijek mnogo rijeci ne izgovara pravilno. Slova pojedinacno uglavnom izgovara dobro, ali kada treba neku rijec da kaze ona slova izmjesa, vrlo cesto slovo V Je L, i suprotno,L je J i sl.Slovo R je tek prije 10-ak dana naucila izgovarati, i svki put kada ga izgovara bas se primjeti da se trudi oko njega i da ne ide bas glatko, ali ok je. Posebno kada je nesto uzbudjena i kada mi nesto prepricava to zvuci grozno, ja je razumijem, ali da neko nepoznat to slusa ne vjerujem da bi ista shvatio. Ja ispravljam po cijeli dan, rastavlajmao rijeci na slogove,uz malo vjezbe uspije ona to savladati, ali kasnije opet po svome. Moram naglasiti da mi ukuci ne tepema djeci, normalno razgovaramo s njima. Jos jedna vrlo bitna stvar je i to da ona skoro da nema gornjih zubica(jedinica i dvice), moguce da i zbog toga teze izgovara neke glasove,odnosno rijeci. Mene zanima da li bi mi nju trebali odvesti logopedu ili da jos malo pricekamo s obzirom da u poslijednje vrijeme, zaista, vidim napredak. Unaprijed hvala naodgovoru. Izvinjavam se ako ima puno gresaka u postu, tipkam s tableta pa mi se tesko stalno vracati da ispravim.