dipl.defektolog
|
Drago mi je da ste se javili i pitali za neke smjernice i ideje. Odlicno je sto ste naveli da se sve razvija normalno, a i to sto je malisan jako "cik-cak" aktivan dio je ove faze razvoja. Ideja za rad ima bezbroj, a ja cu Vam navesti samo neke, pa kada ih sve predjete i budu potrebne nove, slobodno se opet javite. Dob djeteta koju ste naveli vec je velika istrazivacka faza djeteta. Ja da bih roditeljima malo bolje priblizila, znam reci, zamislite kako vam je dugo vremena posmatrati neki zeljeni predmet, objekat, komad tkanine, a ne mozete doci do njega iz raznih razloga. Kada stigne vrijeme, bez obzira zbog cega, ali mozete doci do zeljenog, u samom pocetku ste odusevljeni i ne biste se odvajali od toga. Tako je i sa djecom. 8-10 dijete mjeseci dijete posmatra svoje okruzenje, nije moguce da dodje do zeljenog, sa 10 do 12 mjeseci dijete puze i dolazi do svega moguceg i nemoguceg, jer faza posmatraca prelazi u fazu istrazivaca i svi znamo da tada moramo biti oprezni sa svim, sve opasno maknuti do cega bi dijete moglo dopuzati i u usta staviti, odnosno povrijediti se. E sada slijedi faza u kojoj je Vas djecacic...Sve do cega nije mogao da dodje, sada uspjeva. Naravno da ga je tesko zadrzati na jednom mjestu (sjetite se koliko ste puta kupili neku divnu haljinu za neku priliku, probali ste je, odlicno Vam stoji, treba Vam tek za 7 dana, ali prvi, drugi dan, malo je opet pogledate, pa se zamislite u njoj....), tako je i kod njega sada, puno toga bi on da uradi, vidi i istrazi dok je u budnom stanju. Kod nekoga cete cuti: Gleda crtic po 20-30 mminuta, druga ce reci: Citam mu kratke pricice bez problema... Ne brinite, sva su djeca razlicita. Vas djecacic jednostavno vise voli kretne aktivnosti pa tako rad a i igra sa njim treba biti vise motoricki aktivna. -Dok ste u dnevnom boravku, mozete se igrati sa njim skrivaca-djeca u toj dobi jako vole ovu igru -Umotate ga u dekicu pa pokusate da ga vadite iz nje, ali uz puno pokreta, okretanja, skakljanja, a nakon toga, umotate ga, a zadatak je da se sam izvuce ispod dekice -Napravite mu poligon preko kojeg treba da prelazi (ovo ce vjerovatno raditi u cetveronoznom polozaju)-uzmete razne jastuke, sa dvosjeda, za naslanjanje, deku smotanu u rolnu i pravite poligon, odnosno razne preprekice preko kojih treba preci, pazite da ne budu previsoke i prezahtjevne. -Nemojte bacati flasice od vocnog jogurta ili od Vasih krema za lice: u flasice ili kutije od krema naspite razni sadrzaj, npr: u jednu flasicu malo rize, u drugu malo kukuruza, u trecu malo pijeska. Primijetit cete kako dijete razvija i podstice slusnu stimulaciju, jer primijeti da kada trese flasice (kutije), iz svake dolazi razlicit zvuk. Jednostavna igra ali djeca ovo vole, jer ne znaju citati niti ih zanima da li je igracka iz turbo limacha ili kutija od mamine kreme njima to ne predstavlja materijalnu vrijednost.(obratite paznju da kutijice dobro zatvorite, da ne mogu doci do sadrzaja koji se nalazi unutra). -Ne vjerujem da cete izbjeci fazu uzimanja maminog posudja iz kuhinje i lupanje kasikicama po serpama. Djeca u ovoj dobi jako vole ove stimulacije -Bacanje i donosenje loptica njima je interesantno a za stimulaciju motorike jako korisno. Nekada se zapitamo pa da li ce mu dosaditi bacati ili ici po lopticu koju bacim, ali zaista ovo mogu dugo da rade, a poslije igre lijepo i cvrsto zaspe. -Ide zima, a Vas malisan ce biti jos par mjeseci stariji, obavezno iskoristite cari koje snijeg donosi. Boravak na svjezem zraku i kod nas izazove pospanost nakon sto udjemo u zagrijanu prostoriju, a narocito kod djece. Lijepo se utoplite, sanke i dijete zajedno sa Vama vani, nekoliko spustanja na sankama, malo djetetovog hoda po snijegu koji je dosta otezan zbog odjece ili dubine snijega, a djetetu aktivno rade svi misici, mozak se snadbijeva dovoljnom kolicinom svjezeg zraka i kisika, poslije toga, kada se vratite u kucu slijedi slatki, tvrdi san. -Za poboljsanje fine motorike (fini precizni pokreti prstima na rukama), mozete pronaci neke casice plasticne koje se umcu jedna u drugu po velicinama. Dijete ne zna percipirati odmah veliko-malo, nekoliko puta Vi zajedno sa njim ubacujete casu jednu u drugu, poslije on pokusava sam da ubacuje i vadi ih. -Nakon toga sa tim istim casicama, mozete nastaviti igru sa ubacivanjem nekog manjeg predmeta u casicu - ubacuje i vadi predmet (pazite da ga stalno posmatrate jer kako smo vec rekli, faza je istrazivanja kako pogledom tako i ostalim culima, pa djeca sve zele da stave u usta), kada bude malo veci, mozete pokusati praviti toranj od tih casica-stavljate jednu na drugu od najvece ka najmanjoj. -Za poboljsanje kognicije, dobra je igra skrivanja predmeta, djeca je jako vole, ali uvijek nastojte da Vi nekoliko puta uradite prije nego ocekujete da dijete samo to izvede, jer mora vidjeti od nekoga kako se to radi. Mozete uzeti neko platno, pokazati mu npr. plasticnu babanu i nakon toga skriti je ispod platna, dijete je pronalazi. Jednostavno ali za ovu dob jako dobro. Poslije toga mozete uzeti neku torbicu ili kutiju, u nju staviti vise predmeta, ali jednostavnih, odnosno onih koji su poznati djetetu: npr. plasticna banana, mala kasikica sa kojom jede, solja za caj, njegova flasica, cuca i tako slicno i pronalazite odredjeni predmet i podsticete ga da taj izvadi iz kutije. Ako ste rekli evi flasica ide u kutiju, nakon toga: daj mi flasicu, on je pokusava pronaci u kutiji, ali grijesi i daje druge predmete, nema veze, Vi i dalje kazete: ne, da mi flasicu. Uzmete njegovom rukom predmet pogresan koji je izvadio i vratite u kutiju i ponovo trazite flasicu i tako dok ne uspije. Kada uspije, obavezno slijedi socijalna nagrada, odnosno: bravo, to je flasica, uz aplauz, dijete ce biti presretno jer je uspjelo. Nastojte da ne kupujete pretjerano puno igracaka za dijete, jer poslije djeci mnoge stvari nisu interesatne jer previse imaju. Mnoge stvari cete pretvoriti u igru a puno toga nakon koristenja u odlicnu igracku za dijete, jer kako smo vec rekli, djetetu nije bitno da li je markirana igracka ili ne, bitno je da sa njom moze puno toga da uradi i istrazi (najbolji primjer je kada mu date kutiju od cipela ili neku malo vecu, posmatrajte ga i vidjet cete kako srecu cine male stvari) Ja vjerujem da Vi vec dosta ovoga i radite i primjenjujete, ali obavezno nam javite da li je ovih nekoliko savjeta pomoglo i kada budete zeljeli jos nekih igrica, da Vam damo nove smjernice... Uspjesnu igru Vama i malisanu zelim Odgovor od strane: dipl.defektolog somatoped (motoricka ostecenja i hronicne bolesti)
|