Suzana
|
Drage mame... Ovih dana sam u velikoj brizi oko prehrane mojih beba, po mom povratku na posao, pa bih voljela malo sa vama da se posavjetujem, pored toga sto cu se posavjetovati sa pedijatricom. Odmah se izvinjavam ako cu biti opsirna, ali zelim da vam priblizim moju situaciju. (Nadam se da sam na pravoj temi - razmisljala sam da li da stavim pod dojenje i posao i sl. ali nebitno sada...) Kao sto neke vec znaju, mojim djecacima ce krajem novembra punih 6 mjeseci. U decembru se vracam na posao, na pola radnog vremena, od 9 do 13 h. Sada ih dojim 5 x u toku dana (cca. 08:30, 12:00, 15:00, 18:00 i pred spavanje oko 20:30, a njih dvojica se bude 2 x u toku noci i doje). Uvodimo cvrstu hranu, i evo danas, izmedju jutarnjeg i podnevnog podoja su pojeli krusku. Do sada su svarili bananu, jabuku, tikvicu (u kombinaciji sa prosom - Amrino, thx na receptu), mrkvu, krusku. Dakle idem prema prema sto raznovrsnijem izboru namirnica, voca, povrca i zitarica... Ono sto mene brine je sljedece: kako i kada se ukida taj jedan podoj, jer sam ja primorana da razmisljam u ovom pravcu... Hoce li moji djecaci u decembru sa punih 6 mjeseci moci ujutro izmedju 8 i 8:30 dojiti, i cekati sljedeci podoj do 13:30. To je skoro 5 h razmaka izmedju podoja, s tim da bi imali vocni obrok... Kako pojacati taj vocni obrok kalorijama da im da snage dok im mama ne dodje, ima li neko ideju? Od januara bih se vratila na puno radno vrijeme, dakle od 09-17 h. Mora se uzeti u obzir da izadjem bar 15 min. ranije i da ne dodjem tacno u 17 h kuci... Oni ce imati punih 7 mjeseci - sta sa dojenjem? 8 h bez sike ne mogu i ja sam primorana da hajmo reci oko 13-14 h popiju flasicu AD mlijeka. Od te flasice pa do mog povratka s posla bi imali obrok, vjerovatno povrce, piletina i sta se vec jede u tom periodu...(uzasno brinem da li ce im se AD svidjeti, da li ce prihvatiti??? Prijateljica mi savjetuje da im sada, u tom periodu dam malo flasice u toku dojenja, a meni nesto ne da, pa imam mlijeka, curi...). A meni ce mlijeko nadolaziti na poslu i to ce mi biti zeznuto... Negdje sam procitala da Misuru polako nestaje mlijeko. Grozno zvuci, ali lakse bi mi bilo i vise bih voljela kada bi mi se u ovom periodu polako smanjila kolicina mlijeka kao njoj, nego da ga imam i moram prosipati a djeci davati vjestacko... O izdajanju na poslu i inace ne mogu razmisljati, jer mene posao ceka, a u WC-u se pumpati za dvije bebe, ko ce im odnijeti, od toga nista... Ja sam napisala referat... Znacio bi mi svaki vas savjet (pogotovo mama koje su slicno prosle), nadam se da ste me razumjele sta je moj problem - sta im davati dok me nema, koliko mogu moji malci u ovom perodu bez mlijecnog obroka, samo da mi ne budu gladni... Bas sam u brizi... Nje dzaba normalno da je porodiljsko godinu dana, pogotovo za mame koje doje... Hvala unaprijed i veliki pozdrav za sve...