Zlaatna -> RE: Trombofilija u trudnoći (1.7.2012 21:56:34)
|
Evo da vam se i ja pridruzim. Imala sam spontani prije skoro godinu dana u 16/17 sedmici. Trudnoca je bila uredna i sve je bilo savrseno dobro, navece sam dobila bolove i zavrsilo se kako se zavrsilo. I tada i sada trudnocu mi vodi Dr.Divanovic koji je jako detaljan i nista ne prepusta slucaju. Nakon spontanog radila sam masu pretraga (ako nekome treba mogu prepisati sa nalaza koje tacno) veliki koagulant, kompletne pretrage krvi, lupus, neka antitijela, TORCH....i jos masu toga. Ustanovljeno mi je da imam pozitivna antifosfolipidna antitijela i nekih problema sa koagulacijom krvi ( ali ne znam tacno sta) Sada sam opet trudna 17 sedmica i svaki dan pijem aspirin od 100mg. Svaki mjesec radim nalaz iz krvi APTT - koliko sam shvatila to je gustoca krvi, slobodno me ispravite ako grijesim. Sve uputnice mi je davala lijecnica opste prakse, znaci nas porodicni ljekar, neovisno od toga sto mi je sve to trazio privatni ljekar. Ovih dana bih trebala otici i do svog hematologa, jer od tada nisam bila. Meni je doktor rekao da ta antitijela uticu na to zgrusavanje krvi, i da mogu dovesti do pobacaja, jer odbacuju plod. Sada pijem utrogestan, aspirin, i apaurine po potrebi, naravno magnezijum i vitamine.
|
|
|
|