MajkaTereza -> RE: Ovlazivac zraka (16.1.2012 13:25:51)
|
kao neko ko se dugo borio protiv vlage u stanu prije nego sto smo preselili vam moram reci da vecina nasih domova ne da su previse suhi, vec obratno. Prije nego sto bacite pare na prociscivac sa funkcijom ovlazivaca, provjerie stepen vlaznosti u vasem stanu. Zdrav stepen vlaznosti u stanu ili kuci je nekih 35-50% Iznad 55% se pocne stvarati budj i mem, sto je nezdravije od suhog zraka i moze uzrokovati dugotrajnije poslijedice. Ispod 25% zrak postane nezdrav, a vjerujte sa nasim nivoom gradnje, to se ne desava, rijetko. Oni sto se griju na klimu, njima je svakako potreban jer klima strasno isusi zrak. Najpametnije je kupiti digitalni mjerac, pa onda kupovati nesto za popravak zraka. Ja sam se zeznula, pa da se neko drugi ne zezne.. To da centralno grijanje isusuje zrak nije tacno, jer najveca vlaznost se stvara kada su zidovi hladni, a oni to postanu kada se ugasi grijanje tokom noci. Ako imate kondenz na prozorima, to vam je znak da je vlaznost daleko veca nego sto je zdravo. Doduse postoje ovlazivaci koji se mogu okrenuti samo prema bebinom kreveticu i ne povisuju vlagu generalno, vec samo oko same bebe, ali mislim da ih kod nas nema.. Ja sam istraumirana vlagom, pa necu ni da palim svoj prociscivac, vec kad je nos bebi zacepljen, ja naparim kupatilo, i budem tu s njim 15-ak minuta.To je obicno sasvim dovoljno bez bacanja para.. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|