RE: Tijesto za picu i sendviče (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


acudesa -> RE: Tijesto za picu i sendviče (27.6.2010 16:17:09)

IZVORNA PORUKA: larina

IZVORNA PORUKA: acudesa RR

Probala mnoge ovaj mi je najbolji recept:
1/2 kg brašna
šolja (2 dl) jogurta
isto ulja
isto vode (toplog)
isto mlijeka (toplog)
1 prašak za pecivo
1 kesica germe
soli
( od ovog mogu 4 pice ispasti, ja sam stavljala pola mjere)...može i u zamrzivač
predobro

[/quote   nisam nikad stavljala tjesto u zamrzivac-kako ga zapakujete[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley3''.gif[/image] je li se moze razviti za pizzu i tako zapakovati ili kako[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ovo tjesto cu probati je li samo za pizzu namjenjeno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


nije samo za picu, može i za sendviče..možda i kiflice...
podijeliš tijesto na parčad za picu, koliko ti treba za jednu, staviš u pvc foliju, zamrzneš, kad budeš htjela praviti, izvadiš i čekaš da se skroz odmrzne i radiš dalje sa njim




acudesa -> RE: Tijesto za picu i sendviče (27.6.2010 16:20:25)

e, cure, baš mi ja drago da vam se svidio...ja redovno tako pravim, em jednostavno, ne možeš fuliti, em ukusan, meni baš pravi ukus tijesta koji ja volim...
nek mi se salmy nejela, pa makar[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




acudesa -> RE: Tijesto za picu i sendviče (27.6.2010 16:22:32)

IZVORNA PORUKA: medic slatki

IZVORNA PORUKA: larina

IZVORNA PORUKA: acudesa RR

Probala mnoge ovaj mi je najbolji recept:
1/2 kg brašna
šolja (2 dl) jogurta
isto ulja
isto vode (toplog)
isto mlijeka (toplog)
1 prašak za pecivo
1 kesica germe
soli
( od ovog mogu 4 pice ispasti, ja sam stavljala pola mjere)...može i u zamrzivač
predobro

[/quote   nisam nikad stavljala tjesto u zamrzivac-kako ga zapakujete[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley3'.gif[/image] je li se moze razviti za pizzu i tako zapakovati ili kako[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ovo tjesto cu probati je li samo za pizzu namjenjeno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]



i mi ovako pravimo tijesto za picu samo stavimo jos na vrhu noza sode bikarbone, a sto se tice tijesta u zamrzivacu, ja oblikujem loptice od tijesta, pustim jos malo da nadodje i fino oklagijom rastanjim, stavim u tepsiju i zamrznem, malo pomastim pleh naravno, kada vidim da se zamrzlo tijesto, izvadim ga iz tepsije i stavim u kesu i ponovo u zamrzivac i tako uvijek imam dvije tri kore za brzinsku pizzu


ovo mi se čini kao još bolja ideja za zamrzavanje, kao gotovo tijesto iz prodavnice[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]...ma mi ćemo nadoći na što niko nije nadošao




acudesa -> RE: Tijesto za picu i sendviče (27.6.2010 16:24:47)

IZVORNA PORUKA: fatimica09

Ja moram probati napraviti pizzu....daj recite mi samo koliko to tijesto treba da odstoji ako se stavlja germa vec [sm=zmeden.gif] moze li sad da potkuham, pa za jedno bar sat da pravim [sm=smiley1.gif]

nemojte mi se smijati[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] al prvi je putttt[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

curo, ja i ti kao da smo u rodu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]...meni su moje rr-ovke otvoreno na kafi priznale da su moja pitanja o kuhanju koma




fatimica09 -> RE: Tijesto za picu i sendviče (27.6.2010 16:28:42)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] još da me nije sramota da priznam, da i nakon 4 pokušaja.....moja pizza  izgleda kao flis papir [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image].....neće, pa neće [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image]




Visnja RR -> RE: Tijesto za picu i sendviče (27.6.2010 16:38:57)

jel a vec rekoh da su gotove kre sprind odlicne [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




veda -> RE: Tijesto za picu i sendviče (27.6.2010 16:40:47)

Ja pravim tjesto za pizzu  iz kuharice Steve Karapandje:
400 dag brasna
1dag suhog di-go kvasca
2 1/2 dl mlijeka
1/2dl ulja
malo soli
Od brasna,dizanog kvasca,ulja,mlakog mlijeka i soli izradite dizano tijesto.Neka odstoji dvadesetak min.U namazanu tepsiju Stavite tijesto koje ste razvaljali malo sire od tepsije.Tijesto premaziteprvo  uljem,kecapom,zatim sir,sunka,sampinjoni,ili po zelji.Zatim Origano,malo mazurana.Ostavite da se malo digne tijesto.Pecite oko 25min na 200stepeni.




fatimica09 -> RE: Tijesto za picu i sendviče (27.6.2010 16:42:57)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

ma u pravu si, moja mama i sveki su odavno batalile domaće jufke, ta nekakva tijesta i slične zanimacije....pa vala kad ja nisam odrasla na domaćoj piti, ne mora ni moje dijete ,,sutra" [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  ne znam ni što se petljam tamo gdje mi nije mjesto [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




manuela RR -> RE: Tijesto za picu i sendviče (11.8.2011 10:01:22)

Zna li ko kako ide recept za tzv. ludo tijesto?




veeseelaa -> RE: Tijesto za picu i sendviče (11.8.2011 10:33:51)

samo znajte da što više mješate tijesto ono je sve teže za razvući
al eto možda je neko dao već sličan savjet




Hanady RR -> RE: Tijesto za picu i sendviče (11.8.2011 10:36:12)


IZVORNA PORUKA: manuela

Zna li ko kako ide recept za tzv. ludo tijesto?


evo ja ga neki dan stavila na temi iftara...
inače ga kosristim po receptu naše nejre-cmokvice[sm=smiley1.gif]

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Almić može i u čudo tjestu...ja pravim i teletinu i piletinu i puretinu...
vidi ovo je post naše nejre...davno sma to počela praviti jer može stajati tjesto u frižideru a pogodno i pravo ukusno za svašta...
IZVORNA PORUKA: Cmokvica


CUDO TIJESTO

Potrebni sastojci: 1 kg brasna (ja koristim zlatni puder)

                           2 jaja

                           1 šoljica mlijeka

                           1 šoljica mineralne vode

                           1 prasak za pecivo

                           2 digo kvasca

                           1 kašika maslinovog ulja

                           malo soli

                           jogurta po potrebi (meni obicno bude dovoljno pola 1 l)

Sve sastojke zakuhati i odstaviti da odstoji. Nakon što tijesto nadodje, podijeliti ga na tri jednaka dijela. Jedan obično iskoristim odmah, a druga dva odlozim u zamrzivac i vadim kad se ukaze potreba. Tijesto je pogodno za pravljenje: pizze, pogace ili za ustipke. Ja oklagijom razvijem kao jufku i okruglom čašom oblikujem uštipke. Prijatno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



ovo tijesto u zamrzivaču može stajati 6 mjeseci...
a u frižideru 7 dana savijeno u najonksu kesu...

is uper je ukusno...
ja ga znam napraviti i istaviti pa kad doletim s apola razvijem i u njega ubacim sastojek za picu pa ih svajem kao kanconu...
ili špinat i sir kao za sinricu
ili teletinu i gljive
faširano bologenje soso kao

itd...

peče s ebrzo a jako je ukusno i mekano u svakom obliku[sm=smiley1.gif]





Hanady RR -> RE: Tijesto za picu i sendviče (11.8.2011 10:39:49)


IZVORNA PORUKA: veeseelaa

samo znajte da što više mješate tijesto ono je sve teže za razvući
al eto možda je neko dao već sličan savjet

u pravilu savko tijesto što ga više radiš rukom je podatnije i bolje nadlozi ako je dobo nakuhano...

kad se potkuhava tijesto brašno se stavi pa se dodaje tečnost kojojm zakuhavaš...kreneš nakuhavatio od žiđe varijante i onda dodadješ ostatak brašna i nakuhavaš ga do željene tvrdoće....

eh kad staviš svo brašno potrebno po receptu na tu količinu germe ili praška za pecivo ( 10g na 500 g brašna) onda vodiš računa da ga pretvrdo ne zakuhaš pretvrdo...ne smao da ga teško razvit nego će i teško nadoć




manuela RR -> RE: Tijesto za picu i sendviče (11.8.2011 12:55:33)

Hvala vam drage dame[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Sutra prvi put mijesim to tijesto pa da vidimo koliko će ludo baš ispasti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




ivanak -> RE: Tijesto za picu i sendviče (11.8.2011 15:00:49)

ajmo žene drage recept za ne znam ni ja kako da ih nazovem. netko ih zove peksimete, netko popriguše... ono dizano tijesto - vi gospođe iz BiH to vrlo, vrlo često pravite?!




Malenaoduvijek -> RE: Tijesto za picu i sendviče (11.8.2011 15:09:51)

IZVORNA PORUKA: ivanak

ajmo žene drage recept za ne znam ni ja kako da ih nazovem. netko ih zove peksimete, netko popriguše... ono dizano tijesto - vi gospođe iz BiH to vrlo, vrlo često pravite?!


ivanak
ja peksimete pravi ovako

2 jajeta
3 solje brasna
1 solja mlijeka
prasak za pecivo
prvo umutim jaja pa onda dodam malo brasna (mijesam razlicita brasna, razevo, heljdino i obicno bijelo) i onda dodam mlijeko i ostatak brasna .
mozes praviti i sa sodom bikarboinom ali  meni se osjeti pa mi jebolji prasak za pecivo

ostavis malo da nadodje a i ne moras i onda ih peces







Vinetu -> RE: Tijesto za picu i sendviče (11.8.2011 15:26:36)

MALA1994, ja odavno tražim jednostava nrecept za ove peksimete.  Ovaj mi se čini najjednostavniji.  Samo imam 2 pitanja. 
1.  Jesu li ovo su oni peksimeti koji narastu tokom prženja? 
2.  Ova "šolja", to je šolja za bijelu kafu?

(nemojte se smijati mojim pitanjima!)




Malenaoduvijek -> RE: Tijesto za picu i sendviče (11.8.2011 15:29:25)

IZVORNA PORUKA: Vinetu

MALA1994, ja odavno tražim jednostava nrecept za ove peksimete.  Ovaj mi se čini najjednostavniji.  Samo imam 2 pitanja. 
1.  Jesu li ovo su oni peksimeti koji narastu tokom prženja? 
2.  Ova "šolja", to je šolja za bijelu kafu?

(nemojte se smijati mojim pitanjima!)


ovi moji narastu zato i ne moras dugo cekati da ti tjesto naraste kad ga umutis.
a jesu za b. kafu, mozes vecu mozes manju sve zavisi koliko ce vas jesti (2 dl ili 2,5)


zaboravih napisati malo soli stavis isto


a necu se smijati ko pita ne skita [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Tijesto za picu i sendviče (11.8.2011 15:30:06)

evo vam i moji [sm=smiley36.gif]
moji narastu mašalllah, sad ih nađoh na jendoj temi gdje se vodila rasprava jel ovo uštipak, peksimet il lokum[sm=smiley36.gif]

peksimeti

400 grama brašna
1 jaje
kašika čakna praška za pecivo
2 čajne kašije soli čak i jedna i pol
2 kašike punomasne pavlake
potkuhati jogurtom tijesto koje je tvro kao jufka za pitu ( srednje tvrdo znači )

ostoji jedno 10-tak minuta

u teflon tavu nasuti ulja

razviti na kocku debljine 1,5 cm i rezati peksimete u oblik baklave ili pravougaonike...
stavljati u toplo ulje i pržiti...okreneš čim porumeni na drugu stranu i čim porumeni ta vadiš u zdejlu...





megi -> RE: Tijesto za picu i sendviče (11.8.2011 15:33:24)

ja pravim peksimete slicno kao i Mala samo sto ja potkuham sa jogurtom a ne sa mlijekom i napusu se samo tako [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




ivanak -> RE: Tijesto za picu i sendviče (12.8.2011 10:58:35)

odlično, odlično moram priznati...
neka recepata. odmah pravim ovaj vikend i javim utiske.
hvala vam velika.




Vinetu -> RE: Tijesto za picu i sendviče (12.8.2011 11:59:35)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

evo vam i moji [sm=smiley36.gif]
moji narastu mašalllah, sad ih nađoh na jendoj temi gdje se vodila rasprava jel ovo uštipak, peksimet il lokum[sm=smiley36.gif]

peksimeti

400 grama brašna
1 jaje
kašika čakna praška za pecivo
2 čajne kašije soli čak i jedna i pol
2 kašike punomasne pavlake
potkuhati jogurtom tijesto koje je tvro kao jufka za pitu ( srednje tvrdo znači )

ostoji jedno 10-tak minuta


Koliko jogurta otprilike treba?  (Ja sam laik za ove "od oka" recepte) : ))




malena sharena -> RE: Tijesto za picu i sendviče (20.9.2011 12:28:50)

Jos niko nije probao moju pizzu, a da nije bio odusevljen, nije da se hvalim [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] . Meni je to najlakse naraviti, a moji gosti se uvijek obraduju kad je pizza na meniju.

Pa da podijelim.

0,5 kg brasna

jedno jaje

kasika soli (ravna)

3 kasike maslinovog ulja

kesicu germe + dvije kasike secera zaliti mlakim mlijekom da nadodje

zakuhati mlakom vodom

Ostaviti da nadolazi i za to vrijeme pripremiti sastojke za pizzu.

Kad nadodje, prekuhati na brasnu i u pomascenu tepsiju razvuci tijesto (meni od ove kolicine ispadnu dva velika pleha)

Sos (jako bitan): paradajz pire, dodati secera dok ne ublazi kiselost, dosta maslinovog ulja, bosiljak i origano.

Po meni, ovo maslinovo ulje je razlog zasto je tijesto tako dobro.




ananas_ze -> RE: Tijesto za picu i sendviče (20.9.2011 12:59:05)

moje tijesto za pizzu je kao i za hljeb: brasno , germa so i secer, a ako bas zelim da mi bude ljepse umjesto toplom vodom umjesim toplim mlijekom[sm=smiley1.gif]




damma -> RE: Tijesto za picu i sendviče (20.9.2011 13:02:56)

IZVORNA PORUKA: ananas_ze

moje tijesto za pizzu je kao i za hljeb: brasno , germa so i secer, a ako bas zelim da mi bude ljepse umjesto toplom vodom umjesim toplim mlijekom[sm=smiley1.gif]


ja stavim i ulja malo, bude mi rahlije




malena sharena -> RE: Tijesto za picu i sendviče (20.9.2011 13:09:28)

Kiflice, onako kako sam naucila od svoje mame:

0,5 kg brasna

kasicica soli

kasicica secera

prasak za pecivo

kesica germe

tri jaja

fildzan ulja

zakuhati mlijekom

Kad nadodje podijeliti na cetiri dijela. Od svakog razviti krug. Krug izrezati na osam dijelova, filovati (mladi sir+jaje), smotati i poredati u tepsiju.

Premazati zumancetom, posuti kimom i poredati preko toga kriskice putera.  




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4   Sljedeća stranica >   >>