Lejla Ka -> RE: kako naučiti MM da uživa u ideji trudnoće i očinstva (11.4.2012 14:26:41)
|
Teško da možeš nekog naučiti da uživa ako ne uživa. Ja vjerujem da TM, kao većina muškaraca, odabere da šuti jer im se generalno teško verbalno izražavati o tako emotivno nabijenim temama. No, pored svega ovog što si pokušala, da li si nekad pokušala navesti ga da ti iskreno kaže šta on misli o ideji imanja djece, ali tako da ga ne bude strah reći ti da možda ne želi imati djecu (pa odabere šutnju umjesto konfrontacije, jer zna da će te povrijediti, ili da ćeš tražiti daljnja pojašnjenja a on možda u opće nije razmišljao o razlozima), ili se boji imati djete iz ovog ili onog razloga. Možda, a to ti opet jedino možeš znati, on svoje "oduševljenje" i inače ne iskazuje previše javno, možda ne osjeća potrebu "uživati" u ideji očinstva na način na koji mi žene očekujemo da se uživa u ideji. Sa muškarcima je o ozbiljnim temama jako teško pričati, jako ih je teško dobiti u opuštenom stanju da se izjasne oko nečeg važnog. Kad to uspjemo (mi žene) mnoge stvari postanu jednostavnije, često problemi sami nestanu jer uvidimo da nisu ni postojali. A teško je naći i pravi sklop riječi da ih se pita nešto značajno, a da pri tom ne osjete strah od naše reakcije na odgovor. Meni se nekako čini, kad više puta pročitam tvoj post, da TM (kao velikoj većini muškaraca) zapravo u opće nije do priče o toj temi, a da ti kao svaka žena imaš potrebu dijeliti i razgovarati o tome. Mislim da ćeš jedino nekim opuštenim razgovorom, u atmosferi slobodnih odgovora moći zaključiti da li je TM ideja o roditeljstvu odbojna ili on jednostavno želi biti u bračnoj vezi sa tobom, a beba kad se desi desi.
|
|
|
|