Majka Tereza
|
Kozije mlijeko je sigurno za piti poslije 4 mjeseca (neki daju i prije, ako nemaju mlijeka, jer je daleko lakse za provariti od kravljeg, ali cak i oni koji su "protiv" kozijeg mlijeka kao alternative, i oni kaz da je potpuno sigurno nakon 4. mjeseca). Prvi put cujem da kozije mlijeko ima manje D vitamina???Vitaminski i mineralni sadrzaj kozijeg i kravljeg mlijeka je slican, ali kozije mlijeko ima malo vise kalcija, vitamina B6, vitamina A, potasijuma, niacina (B3),kopra i seleniuma (koji cisti tijelo), kako god kravlje mlijeo ima vise B12 i folne kiseline, pa je dobro dodati hranu sa malo vise ovih vitamina i kiselina ako potpuno izbacite kravlje mlijeko. Kozije mlijeko ima daleko manje proetina koji su alergeni, vise masnoca koje je lakse provariti i manje laktoze.Drugim rijecima, kravlje mlijeko moze uzrokovati ekcem, alergije i probleme sa probavom, dok kozije to ne cini. Kozije ima sitnije cestice proteina i masnoce pa je zato lakse za provariti, pogotovo za bebe. Kravlje mlijeo se obicno pasterizuje, a taj proces ubija dosta vitamina i minerala, odnosno i dobrih bakterija, dok je kozije nepasterizovano i stoga automatski prirodnije i zdravije. Treba spomenuti i da se od kravljeg mlijeka stvara slajm, kozije mlijeko ga ne stvara. Ja sam patila od hronicnog bronhitisa, od svoje prve godine, ali se u mom slucaju pojavio kao poslijedica roditelja pusaca, ali to je bilo drugo vrijeme i sigurna sam da niko u danasnje vrijeme nije toliko nesavjestan da pusi u kuci gdje zivi dijete sa bronhitisom, tako da to valjda ne moram napominjati.. Ove godine je rentgen pokazao da su mi pluca cista, uglavnom iz iskustva su super bijeli sljez, bijeli luk (sve bijelo ) Za malo vecu djecu, i nas veike, najbolji lijek je prirodno jabukovo sirce (ono prav sa onim mutnim "gnijezdom" sto pluta), zajedno sa prirodnim medom ili malo bikarbone, Moram jos napomenuti da djeca ispod godinu dana APSOLUTNO ne smiju koristiti med, jer med (pogotovo domaci) moze biti zarazen Clostridium botulinumbakterijom koja moze uzrokovati botulizam, jer tijelo bebe nije dovoljno jako da podnese ovu bakteriju...Koji su simptomi botulizma, necu ni da spominjem, uglavnom treba ovo uzeti u obzir.. Toliko od mene... p.s. ne prodajem kozije mlijeko
|