magnolija*
|
Ja nisam bila trudnica i ne mogu govoriti sto se tice takog iskustva u nasem Brankovcu, centru za majku i dijete, u Mostaru. Ali sto se tice normalnog ginekoloskog pregleda je jako tesko obicnom covjeku, koji nema nikoga da ga pogura, kaze koju finu rijec za tebe, pa makar to bila i cistacica u brankovcu, ako se za tebe zauzme kod sestre ili doktora, PUNO JE DRUGACIJE. Jedna velika sramota i katastrofa, al je stvarno tako. Znaci mogu samo da govorim sto se tice redovnog pregleda i nicega drugog. Jadne zene danima mogu dolaziti i cekati, a da se ne pregledaju. Jednom sam 5 puta zaredom izlazila s posla i pokusavala uhvatiti doktora za pregled, ali bezujspesno. Jedino sam ga mogla uhvatiti privatno. Sramota. Sestre bukvalno kriju kad su doktori dezurni. meni je jedna sestra, nakon vise bezuspjesnih dolazaka i sakrivanja kad doktor radi, rekla kao "sta hocete vi studenti, vase je da cekate, nemate nimalo strpljenja, bla bla bla" valjda je ona zakljucila da sam ja mlada i da moze ona sta hoce sa mnom. e tad mi je puko film, pa sam se na sred hodnika izderala na nju, da ja nisam nikakav student, da sam radnik isto kao i ona, i da se od moje plate odbija njoj za platu i jos svasta nesto, a ona je ostala zabezeknuta, i kad je dosla malo sebi, e onda se prica promijenila. tako da s nasom djubradi treba izgleda samo lose postupati. i onda mozes dobiti ono sto bi te trebalo normalno sljedovat. jednom sam potfreila kad je jadna zena dosla da trazi nalaz papa testa kojeg je ona radila prije pola godine (kad zena rece datum zamantalo mi se), znaci oni su njoj rekli da ce joj nalaz biti gotov tek za pola godine, a zena je mogla do tada umrijeti hiljadu puta. a to je sve zbog toga sto svi doktori koji imaju privatnu praksu papa testove koje privatno odrade, laboratorijski obrade u brankovcu i svi ti testovi su prioritetni, tako da za jadne zene koje urade u brankovcu papu boga pitaj kad ce znati rezultat. da mi je neko pricao ne bih vjerovala, da nisam cula svojim usima. isto tako situacija sa trudnicama i rodiljama je katastrofalna. bar sto cujem iz prica. a u sve to apsolutno vjerujem. mislim da ne postoje zene, koje koriste usluge u brankovcu, a koje su zadovoljne radom i tretmanom, da nemaju stelu i ne placaju na neki nacin sestrama i doktorima. i svaka postena i realna osoba ce ovo isto reci. procitala sam ovdestari post od jedne mostarke, nabrojala je samo one koji su joj bili dobri, a jednom doktoru sa kojim nije imala fino iskustvo nije rekla ime. mislim da bismo ovde trebale iznositi te stvari, da se zna sta od kojeg doktora mozes ocekivati, koji trazi lovu, koji je dobar a koji nije. vidim da i u ostalim gradovima ove nase bajne zemlje je slicna situacija. al mislim da mostar u tome prednjaci. kako je moguce da jedan direktor centra za majku i dijete ima privatnu praksu? gdje je tu sukob interesa? slazem se i za pokretnaje teme, kako je neko i napisao, o tome da se pise koji doktori primaju mito. jes da se nista s tim ne moze promijeniti, to svi znamo, al bar da znamo sta od koga ocekivati.