Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: kaye Molim sve vas iskusne za savjet... Moja beba ima 6 mjeseci, 10.5 kg i 74cm. Znaci odavno je prerasla onu prvu AS. sad me zanima sta kupiti dalje... Jos uvijek ne sjedi, ima li neka AS koju preporucujete da je za ovaj uzrast, a da je od 9kg do 36 kg ? Posto je beba malo krupnija s obzirom na starost. Beba po težini nije u opće prerasla prvu sjedalicu, ona je za bebe do 13kg. Naravno to zavisi i od modela, no sve sjedalice koje su modeli iz posljednje dvije godine su od 0 do 13kg. Ne vjerujem ni da je prerasla po dužini, to se gleda tako da se provjeri da li vrh djetetovog uha viri iznad bočne zaštite (onaj dio sjedalice sa strana). Ono što je vrlo važno je to da za bebu od 6 mjeseci, ma kako napredna bila, ne odgovara ni jedna sjedalica od 9 kg na dalje, jer su sve te sjedalice namjenjene dijeci koja sama ustaju na noge bez pomoći odraslih. Sjedalice od 9kg na dalje montiraju se u smjeru kretanja automobila, a to je potpuno neprilagođeno zaštiti djeteta koje nije sposobno da se samo uspravi na noge. Ta mogućnost ustajanja je znak da su djetetovi mišići vrata dovoljno razvijeni i ojačali da mogu zadržati glavu (koja je relativno teška) u slučaju direktnog sudara, kad bi dijete poletjelo prema naprijed. Znači, potražite još malo po internetu slike pravilnog postavljanja djeteta u sjedalici koju imate, provjerite da li je ona zaista neodgovarajuća. Također možeš mi napisati i šta te konkreno brine u vezi sa djetetovim smještanjem u sjedalicu. Jedina opcija koja bi vama odgovarala, ako je baš potreba da se djetetu nabavi nova sjedalica je da uzmete sjedalicu koja je kombinacija grupa 0 i I (od 0 do 18kg), koja se do 13kg, tj dok se dijete ne počne dizati samo na nogice veže u smjeru suprotnom od kretanja vozila. Ove sjedalice su nešto komotnije u tom periodu na prelazu 13kg plus, no velika će mana biti kasnije, ako se radi o djetetu koje pokazuje potencijal da bude iznadprosječno visoko i teško, jer će sjedalicu prerasti puno prije nego napuni 18kg, ili dovoljnu visinu i uzrast za slijedeću grupu, pa će te opet morati ići na neku kombinaciju grupa tipa I/II/III. Reci mi o kojoj se sjedalici konkretno radi, a također pogledaj i uputstvo, kod nekih sjedalica postoje neki odatci koji se sa rastom djeteta uklanjaju, pa sjedalica dobiva na komociji.