Lejla Ka
|
Uh koliko pitanja :) Jelena: Lejla a sta se radi kad dijete ima 13kg a ne ustaje na nogice samostalno. Kod moje A je to bio slucaj jer ona je bila bas bucka i nije ustajala dugo na nogice, a imam sad slucaj i sa Lukom koji ima 8,5 kg i nepuna 4,5 mjeseca i imam dvije AS od 0-13 kg i utori su mu aman mali, sta da radim onda? Dijete koje se još ne diže na nogice moralo bi se još voziti u sjedalici montiranoj suprotno od smjera vožnje (znači, okrenuto nazad). Dijete od 13kg je preraslo sjedalicu 0-13kg i ona mu ne odgovara i ne pruža sigurnost. E sad, u tom graničnom slučaju, kad je dijete krupnije, a još nije fizički zrelo da se vozi prema naprijed je dosta zeznuto jer su i ove kombinovane sjedalice 0-18kg projektovane tako da se okreću suprotno od smjera vožnje samo do djetetovih 13kg. Koliko ja znam, na našem tržištu nema sjedalica koje podržavaju veću težinu od 13kg u suprotnom smjeru od kretanja, ali još ću ti se raspitati. Utori na sjedalicama 0-13kg mogu ići ispod nivoa ramena, to kod njih nije problem jer će naslon sjedalice preuzeti udar. mjerilo prerastanja po visini ove grupe su bočne zaštite glave koje ne bi trebale da budu niže od vrha djetetovog uha. Osim što sjedalice marke Brevi nisu bajno prošle na crash testovima internacionalnih auto klubova, naši sjedaličari (savjetnici za AS ), kao i kolege iz Hrvatske su ih ocjenili kao najlošije za ispravnu montažu. Njihova je ocjena da im mrak padne na oči kad neko dođe da mu namjeste Brevicu. Što se tiče postavljanja bebe na suvozačevo mjesto, to se može samo, ISKLJUČIVO SAMO ako se zračni jastuci, bilo koje vrste mogu deaktivirati! Ako nigdje u uputstvu za automobil ne piše da se sjedalica smije staviti na suvozačko sjedište (mora izričito pisati "smijete staviti sjedalicu na suvozačko sjedište!", ništa ne vrijedi ako ništa ne piše o tome), a zračni jastuci se ne mogu iskljkučiti onda ovaj argument koji navodi Jelena: "Kod nas se ne mogu nikako iskljuciti airbegovi, ali je takav tip auta da klasicno ne iskacu airbegovi s tim da nema opasnosti za dijete na suvozacevom sjedistu, jer i na suvozacevom sjedistu ako iskoci airbeg iskace tipa zavjese, a ne balona. " ne znači da se beba može u sjedalici staviti na suvozačko sjedište, već upravo suprotno, da nikako ne bi smjela. Posljedice otvaranja zračnog jastuka dok je tu dijete su u većini slučajeva smrtonosne, nešto manje ostaju teške fizičke ozljede. Molim vas vodite o tome jako računa. Sigurna sam da se slažete da je ipak bolje slušat dreku 15 minuta vožnje nego žaliti čitav život zbog sekunde. Djetetu uredno vezanom u sjedalici ništa neće biti na zadnjem sjedištu, osim što mu može biti dosadno pa zbog toga može glasno protestvovati. Uklonite vezice, resice, sve što može zagurati u usta i stavite ga na zadnje sjedište. Ovo što se žalite na sjedalice grupe 0+ (do 13kg) da su malene djeci od 4 mjeseca, možete li mi pojasniti konkretne probleme. Da li ste pročitali možda uputstvo, možda postoji mogućnost da se pojasevi dodatno popuste? Koje su sjedalice u pitanju?