zlatana
|
Drage moje, ne znam za hipertireozu, ali ja imam hipotireozu, tzv Hashimotov tireoditis koji mi je ustanovljen prije par mjeseci, bas pred moju namjeru da zatrudnim. Tako da sam odmah otisla prvo endokrinologu koji mi je rekao da odmah planiram trudnocu, jer je moguce da kasnije necu moci, posto zene koje imaju hipoteireozu cesto imaju problema sa zatrudnjivanjem.Usput su mi dali letrox da pijem. Onda odem specijalisti nuklearne medicine koji mi kaze da to uopste nije bas tako tesko i da bih ja i bez uzimanja letroxa mogla zatrudniti, jer je taj poremecaj u samom pocetku (tsh mi je bio blago povisen, oko 7, cini mi se, a t3 i t4 u granici normale, s tim da su antitijela visoko pozitivna bila). I ja sam odmah i zatrudnila, tako sam sad pred porodom. Zene koje imaju hipotireozu se u trudnoci moraju cesce kontrolisati, ja idem svaka 3 mjeseca i sad kad sam bila rekao mi je doktor da dodjem tek 2 mjeseca poslije poroda. Ja sam mislila da to treba cesce, cak sam ga i molila, ali moj doktor koji se inace smatra vrhunskim strucnjakom kaze da nema potrebe i da se to ne mijenja tako brzo. S tim da je tacno da se u trudnoci kolicina letroxa povecava. Onoliko koliko sam od doktora saznala, bitan je t4 u trudnoci za odrzavanje zdrave trudnoce, a koliko tacno tsh mora biti ja ne znam, jer mi srecom nije trebalo da to pratim. Takodje znam da su izmedju ostalog anti-tijela ta koja ustvari stvaraju problem zatrudnjivanju, sad ne znam tacno kako. Ako vas jos nesto zanima, tu sam. I da vam bude lakse, znam jos neke zene koje imaju iste probleme i rodile su po 2-3 djece.
|