chuci -> RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) (19.8.2009 10:11:14)
|
ja neki dan nešto kontam oko ovih babinih gatki, opet meni sveki da ona misli da nosim muško. ma reko vidjećemo aŽBd još malo, samo nek bude zdravo dijete. kaže ona ma nisi se proružnjala, žene se proružnjaju kad nose curice, sve se deformišu, puno se udebljaju itd meni nešto pravo bilo bezveze. znači te priče dolaze od nekih davnih vremena kad je bilo poželjno dobiti dječaka, a curice se nisu htjele. pa ako je trudnica lijepa nosi bracu. jako mi je ružno da neko kaže da je neka trudnica ružna. šta ja sad treba da pomislim o ljudima koji su mi govorili da nosim curicu, da misle da sam ružna, valjda. kako ljudi ne misle šta govore. ja sam sve kad mi kažu neke te gatke pitala, a štooooo? a niko ne zna objasniti, kaže ma tako ti je to, pa ti slušaj ako hoćeš. neki dan slušam priču, provjerenu, da su nekad u doba osmanskog carstva kršćani obrazovali grupu ljudi da znaju sve o islamu, koji su hodali po bosni i širili islam, ali iskrivljenu verziju. svašta su ljudima pričali, a ljudi uzimali zdravo za gotovo ne ispitujući odakle to. na kraju ih je jedan šejh skontao i razotkrio, ali su oni nekolko godina prije toga hodali po selima i zabačenim kajevima. od takvih sada dolaze ove bapske priče, a niko ne zna objasniti utemeljenje. npr utorkom se ne valja šišati, ali ne znam zašto, eto ne valja. to nije tačno. ima objašnjenje, koje ne kaže da se ne valja šišati, ali objašnjava odakle to potiče, samo ga narod ne zna. uh što se ja napričah, ali baš sam se ovih dana ljutila kad mi pođu progozirati, a pojma nemaju ni šta ni zašto pričaju, a ljudi koji klanjaju i vjeruju.
|
|
|
|