Lejla Ka -> RE: Glas za bolje porodiliste ! (24.2.2012 23:07:30)
|
IZVORNA PORUKA: cinceza Drage moje bas sam sretna, evo iscitavam danasnji zaostatak i vidim dosta se toga napisalo pozitivno. Drago mi je vidjeti lejlu ka na ovoj temi :)!! Lejla primate li jos jednu radoznalu elektrotehnicarku u udruzenje :), spremna na rad pod pritiskom :)) Naravno [sm=smiley1.gif], javi mi se na pp. Patronaža, takva kava jeste je jedina služba koja može podnijeti teret odgovornosti da dođe u dom tek porođene žene. Patronažne sestre su obrazovane, iskusne medicinske sestre, obrazovano medicinsko osoblje koje može i ima znanje da prati bebu i mamu u najosjetljivijim danima. Ja nikad ne bih takvu odgovornost uzela na sebe, a nemam ni zakonsko pravo. A vjerujte da u manjim mjestima nema patronaže i mame se snalaze kao znaju, što je strašno. Nisu ni patronažne same krive što o dojenju znaju samo ono zastarjelo znanje. A ima i svijetlih primjera, kao i svuda. Naš je cilj da sistem počne "izbacivati" patronažne i pedijatre koji će vjerovati da je dojenje jedina normala, da treba sve uložiti da ono profunkcioniše, da dojenje nema alternative, da se AD ne spominje do velikog zla. Ali mi ne možemo obrazovati medicinara jer nismo kompetentni. Imaju stručnjaci medicinari sa potrebnim znanjem koji treba da obučavaju, imaju ljudi koji trebaju promjeniti program i sadržaj onog što se uči na fakultetu i srednjoj školi. Mi kao volonteri, kao protagonisti pomoći po principu majka-majci to niti možemo niti trebamo. Mi trebamo pokazati medicinarima koliko podrška među majkama koristi i pomaže, i kako ona može biti kvalitetna ako dobro sarađujemo sa medicinarima. Ovo se naravno odnosi i na porod.
|
|
|
|