Hanady RR
|
prenos postova sa srodne teme IZVORNA PORUKA: žana o8 Žana mi se podigla na nogice, doduše u ogradicu krevetića. Tako je stajala jedno 5 min. dok je ja nisam ugledala šta je uradila i panično je spustila na guzu. Od sad non stop to radi-diže se na nogice. Je li to prerano , nema ni 7 mjeseci? Da to nije opterećenje za kukove? Inače ona je žilavica i jako je aktivna, ali ipak...? IZVORNA PORUKA: andji Dušo moja ako s eona sama digla bez forsiranja sa bilo čije strane,mislim da nije problem..ipak je ona uspjela to sama i pokazala da je spremna....a jeste porano malo(mada nisu sva djeca ista)i tu nema pravila....vidiš da je aktivna malena,na mamu nemoj se brinuti,sve je to ok IZVORNA PORUKA: mamine oci moja beba je prohodala sa 9mjeseci stajala je sa 5mjeseci nije rano ako tako priroda hoce ona je osjetila potrebu da stoji i to je to tako da nije rano ja znam bebe koje su prohodale i od 7mjeseci. IZVORNA PORUKA: mamina princeza mislim da ovakva tema postoji tacno zove se kad je beba pocela da stoji uprvavo sam je trazila kad vidim ovu novu ... moja dzelila stoji uz ogradicu i namjestaj vec mjesec i vise hoda okolo krevetica ...mene interesuje kako su vase bebe stajale jer moja je uglavnom skoro uvijek na prsticim. kad se uzme za ruke odmah hoce da "seta" i to bas brzo kao da trci sve super ali na prsticima. jedino kad je malo stavim u hodu onda koraca cijelim stopalom. da li je to uredu? ona je bas stabilna na prsticima al meni neobicno:) IZVORNA PORUKA: ena23 Ja sam trudnica tek tako da se jos nisam informisala o tim temama sa medicinskog aspekta, ali znam da je moja sestra prohodala bez ikakvog forsiranja sa 7 mjeseci... nikad nije prosjedila ili propuzala, odmah je prohodala... mada je nama svima draze bilo da je prvo prosjedila, ovako smo svi za njom letili ko bez glave, beba mala a leti ko zvrk... IZVORNA PORUKA: Maida* Davud puze vec 20 dana, a sa 7 mjeseci je poceo ustajat uz namjestaj i stojat, a kad uzme necije ruke odma pocne hodat. Sad se pusti i sam stoji, i onda na guzu trasne,ali sve sto je spontano je na vrijeme, to je moje misljenje. IZVORNA PORUKA: magde andji jel mislis da je dubak ok? IZVORNA PORUKA: Amrino RR Ono sto beba sama uradi- to i smije da uradi tako da nemas razloga za brigu. Pusti je da se sto vise sama krece (ti nararavno uvijek pored nje) da se penje uz sto, kauc....nemoj joj ogranicavati prostor i nemoj pretjerano brinuti da ce se npr. udariti glavicom od sto. I ako se malo cvokne- to nije nista...sada u ovom periodu je vazno da dijete uci osjecati predmete, udaljenosti... P.S nemoguce je da dijete spontano pocne hodati a da nije sjedilo ili puzalo. To je bukvalno nemoguce. Ta djeca su forsirana (ili koristila hodalice, dubke ili za rukicu ili su ih stavljali u sjedeci ili uspravan polozaj prije nego je beba to sama uradila). Svako dijete ako ga se pusti samog- ima apsolutno isti razvojni put (ne u isto vrijeme ali identican) IZVORNA PORUKA: an"ji Mag"e,pojasni mi,ja zaista ne znam šta je '"ubak'?Nešto naga"jam,ali neću "a se izvaljujem "akle??? IZVORNA PORUKA: Amrino RR Dubak je ono CUDO drveno...Ko bure ali okolo suplje u koje se stavi dijete kao da "stoji"....Zar to jos iko koristi?! IZVORNA PORUKA: magde u makedoniji da ali ja sam protiv tako bar ja mislim. IZVORNA PORUKA: andji Mislila sam da je neka spravica za hodanje ali nikad nisam vidjela....magdje ja sam za sve te spravice ali posle '-7 mjeseci kad se beba već fino okreće,pomalo puže,sjedi...kad je već sama počela sa akrobacijama i to sve al po 10-15min za početak dnevno,ništa pretjerano...čisto da bebac malo promjedni,a ti a malo odmoriš...znači,što da ne,ali umjereno sve IZVORNA PORUKA: magde kazu da je opasan zbok kukove beba narocito devojcice i da one koji koriste to sporije prohodaju IZVORNA PORUKA: adannn IZVORNA PORUKA: mamina princeza mislim da ovakva tema postoji tacno zove se kad je beba pocela da stoji uprvavo sam je trazila kad vidim ovu novu ... moja dzelila stoji uz ogradicu i namjestaj vec mjesec i vise hoda okolo krevetica ...mene interesuje kako su vase bebe stajale jer moja je uglavnom skoro uvijek na prsticim. kad se uzme za ruke odmah hoce da "seta" i to bas brzo kao da trci sve super ali na prsticima. jedino kad je malo stavim u hodu onda koraca cijelim stopalom. da li je to uredu? ona je bas stabilna na prsticima al meni neobicno:) Draga i ja sam imala dilemu oko toga..Moja Nejra je stalno na prstićima i u hodalici kada je bila i kada je počela hodati uz namještaj...Svi su mi govorili da nije možda od hodalice...Ali moja Nejra je prohodala pravo odmah posle prvog rođendana i danas je kao Super Mario i uopšte ne ide na prstićima nego ravno stopalom...Svi se čude ali ona hoda ko prava...A ja znam jednu bebicu koja je prohodala a i protrčala na prstima,pa tek onda nekad kasnije je hodala ispravno...Nego,ja sam tada pitala pedijatricu i ona je rekla opasnosti nema sve dok beba stoji ravno nekada a nekada na prstićima...Opasno je kada beba samo stoji na prstićima i nikako drugačije.....LP IZVORNA PORUKA: Maida* IZVORNA PORUKA: Amrino RR Dubak je ono CUDO drveno...Ko bure ali okolo suplje u koje se stavi dijete kao da "stoji"....Zar to jos iko koristi?! Neces vjerovat, ali koristi. IZVORNA PORUKA: andji IZVORNA PORUKA: magde kazu da je opasan zbok kukove beba narocito devojcice i da one koji koriste to sporije prohodaju Ne znam šta da ti kažem,svašta se priča i nagadja,i savjetuje ali ja nisam imala to iskustvo,moj malac je prohodao sa 13 mjeseci(nije baš rano)ali kad je prohodao,sutradan je počeo da trči,o padanju i geganju nije bilo ni riječi...zaista je bio stabilan...danas na ulici bježi od mene kao šprinter kakav IZVORNA PORUKA: žana o8 Žana već stabilno sjedi, i sama se posjeda , ja je nikada nisam posjela. Pomalo i puže, metar naprijed , metar nazad , pa je znači ovo normalan razvojni tok. Ne sputavam je, šta ću , osim što sam ogradicu krevetića zagradila jastucima , jer se digne uz ogradicu i hop baci naprijed ili nazad i čvokne se u glavu. Izludih od tog njenog udaranja. IZVORNA PORUKA: remzy moja Ambera vec uveliko sjedi,a za stojanje,to nismo jos poceli,jeste da se ona dobro odupire na noge,kad je ja uzmem ,ali jos je nestavljm na njih,tj da hoda,ma sve to dode spontano... Lamija i Fatih su mi prohodali prije svog prvog rodendana,nisu nikako isli na prsticima,odmah su gazili citavim stopalom,a kako ce biti sa Amberom vidjet cemo... a sto se tice dubka ili ti stalka,- koristi se ,ali urijetko,moj je Fatih to koristio,prvenstveno kad se osunatio ,tad smo ga i narucili da se napravi ,jer se on kod kuce sunatio ,a sunatio ga cuveni Skaka,i on nam je stalak i preporucio...i za mene je ono bolje nego hodaljka,ali svako ima svoje misljenje.... IZVORNA PORUKA: ena23 IZVORNA PORUKA: Amrino RR P.S nemoguce je da dijete spontano pocne hodati a da nije sjedilo ili puzalo. To je bukvalno nemoguce. Ta djeca su forsirana (ili koristila hodalice, dubke ili za rukicu ili su ih stavljali u sjedeci ili uspravan polozaj prije nego je beba to sama uradila). Svako dijete ako ga se pusti samog- ima apsolutno isti razvojni put (ne u isto vrijeme ali identican) Naravno da nije lezala sedam mjeseci i onda se digla i pocela hodati, nit mislim da je to uopste moguce po svim zakonima prirode.malo sam se salila kad sam rekla da nije prosjedila i propuzala, time sam mislila da uopste nije dugo sjedila i puzala nego nekako odmah se naucila hodati i od tad samo hodala IZVORNA PORUKA: mamina princeza nekad sam pisal ana ovoj temi pa sad evo me opet... moja beba jos uvijek stoji i hoda uz namjestaj i za rucice na prstima. spusti se na cijelu nogicu samo kad joj ja spustim pete i onda malo sama stoji al samo akose nesto zagleda . ona kao da misli da treba na prsticima...malo se brine svi govore nema razloga neka djeca tako i prohodaju . sad joj je vec 10 mjeseci i par dana- sta vi mislite ima li razloga za brigu. IZVORNA PORUKA: ivany Od MM tetke curica nikada nije bila u hodalici,hodala je oko namještaja i stola uvijek na prstićima,onda je odjednom samo se pustila i prohodala. Moja Asja je bila u hodalici,čim je napunila ' mjeseci ja sam je stavila u hodalicu (chicco) prohodala je sa 14 mjeseci. Kaže mi mama da ja nikada nisam htjela u hodalicu čim je vidim počnem plakati,a prohodala sam isto kad i moja Asja sa 14 mjeseci. Nema hodalica nikakve veze s tim kad će dijete prohodati. Mamina princeza ne brini i moja je jako dugo bila na prstićima i znam dosta djece koja hodaju i stoje na prstićima,kad dođe vrijeme da ona prohoda akoBogda ona će stati cijelim stopalo na pod,zato ne brini ništa. IZVORNA PORUKA: manuela IZVORNA PORUKA: mamina princeza nekad sam pisal ana ovoj temi pa sad evo me opet... moja beba jos uvijek stoji i hoda uz namjestaj i za rucice na prstima. spusti se na cijelu nogicu samo kad joj ja spustim pete i onda malo sama stoji al samo akose nesto zagleda . ona kao da misli da treba na prsticima...malo se brine svi govore nema razloga neka djeca tako i prohodaju . sad joj je vec 10 mjeseci i par dana- sta vi mislite ima li razloga za brigu. Nemoj da brineš,ja imam knjigu u kojoj piše da često djeca čak i kad prohodaju hodaju na prstićima i da je takvo hodanje sasvim normalno do 3 godine ako se poslije 3 godine nastavi hodanje na prstićima onda to ukazuje na mogući problem, od moje kume mala do prije dva mjeseca hodala na prstićima i onda je sama bez ikakvog forsiranja počela da hoda i gazi cijelim stopalom a za dva mjeseca treba napuniti 3 godine, kao što vidiš nemaš razloga za brigu!!!