malena27 RR
|
prenos postova sa duple teme Ciste bok cure opet ja...isla sam danas kod novog ginica...nasikerala se do bola,evo glava mi puca sve me fino ispitivao,rekla sam da sam imala hormonalni poremecaj i dami od tada menge kasne i da vec 4 mj zelimo bebu...i tako pregleda on mene kad mene zaboli ono pravo na desnoj strani(jajnik) i tako on poce vaginalni uz,kad imam shta i vidjeti, na janiku ciste,i to mozda 5-6 onak krugici...i okrenu on kad i na drugom,doduse manje...i tako kaze on da je problem...i dao mi neke tabletice (5 dodze u jednom paklu) da pijem npr ako dobijem 1.11 ja trebam te tablete piti od 5.11 pa do 10.11 znaci pet dana ...i tako cetiri mjeseca;(.... uz to poslao me da vadim hrpu nalaza,one na HIV hepatitse prolaktin itd...eh mene zanima,ja sam citala upustvo na lijeku,i pise da nije preporucljivo osobama koje imaju problema sa jajnicima to nista nekontam,on mi propisao te tablete a sad?? pff...jel iko imao slican problem???molim vas da odg to su pretpostavljam vodene ciste nastale zbog poremecaja hormona. meni se isto desilo. kako se zovu ti lijekovi? pretpostavljam da je klomifen ili clomid. koristi se za uspostavljanje ovulacije. to su pretpostavljam vodene ciste nastale zbog poremecaja hormona. meni se isto desilo. kako se zovu ti lijekovi? pretpostavljam da je klomifen ili clomid. koristi se za uspostavljanje ovulacije. malena hvala na brzom odg,zove se clomid...mozes ukratko svoju pricu ispricat?? imas temu klomifen pa malo pregledaj. meni je pomogao, jest da sam se od njega udebljala ali mi je uspostavio ovulaciju. medjutim kod nas nije doslo do jer mm ima los spermogram. Evo da se javim i ja sam imaa te cistice a kod nas je urodilo plodm, mislim drugi ciklus sam ostala trudna i evo ga mali mis ima skoro 2 godine.... Ja sam ih pila 2*1. Srecno Da li ti je rekao koje su ciste u pitanju? mislim da su vodene...jer rekao je da pijem ovaj clomid 4 mjeseca i da onda nakon toga opet dodzem....a ja nezznam mozel se zatrudnjeti dok imam ciste i pijem ove pilule??? poozzz elkina mala klomid je za stimulaciju ovulacije vjerovatno možeš zatrudniti ,neke cure su zatrudnile i nakon jedne kutijice clomida mene interesuje ,da li trebaš ići na folikometriju ,kada budeš pila klomid ili mene interesuje ,dali terbaš ići na folikometriju ,kada budeš pila klomid ili Svi trebaju ići na folikulometriju pri uzimanju bilo kakve stimulacije pod obavezno- bar na jednu da se vidi da li uopšte reaguje i nB kakvih nuspojava. Klomifen, pored svog super učinka da dovede do T, može - dovesti do stanjivanja endometrija - dovesti do hiperstimulacije - do pojave endometrijalnog polipa I na kraju kako znati kad će biti O, ako dr. bar približno ne odredi. mene interesuje ,dali terbaš ići na folikometriju ,kada budeš pila klomid ili Imala sam ih i ja! Terapija je trajala 6 mjeseci s tim da je postojala i ebena infekcija koje sam se jedva rijesila. Nakon terapije je situacija bila malo bolja, ali trudnoce nije bilo. Valjda je smetala i ta infekcija. Posle zavrsene terapije smo se trudili jos 4 mjeseca i ostala sam trudna. Jedni problem je bio sto su posle u trudnoci pocele da pucaju ciste. Znale su me tako peckati i boliti. Ja sam ih isto imala dosta na oba jajnika. Nakon poroda nije bilo vise ni jedne. Sve su popucale. Folikulometrija- ultazvučno praćenje rasta folikula, praćenje O kada će biti s obzirom na rast folikula i debljinu endometrija i detekcija žutog tijela i njegove prokrvljenosti, kao dokaza da se O desila. Ovo bi bilo po školski, što jako malo doktora ovdje u javnim ustanovama radi. Ali je neophodno da se uradi bar 1-2 UZV-a da sevidi rast i pretpostavi O, te vidi da nema drugih komplikacija. Ćao MMK, želim da ti kažem da je moja rodica prvo imala spontani, pa van materičnu, odstranili joj jedan jajnik, a sad hvala Bogu ima dvije prelijepe ćerkice. Samo se drži i puno sreće... Hvala draga, nadam se sličnom scenariju, i ako me nekada zna biti jako strah. Od idućeg mjeseca smo u akciji, do sada je bila pauza ( ne keksa, nego pravljenja bebice) zbog vanm. Pri operaciji su mi uspjeli sačuvati i jajnik i jajovod, e je li to sada bolje ili ne vidjećemo. kada sam otisla doktoru poslije poroda,imala sam nekakvu cistu,ni sama neznam kako i sta,on mi je objasnio da je to kao kesa krvi jucer sam ponovo bila na pregledu i dr kaze da je cista nestala,znaci proslo je i bez lijekova...zanima me sada kako nastaju te ciste,jel postoji mogucost da se ponovo vrati mene interesuje ,dali terbaš ići na folikometriju ,kada budeš pila klomid ili draga MMK ja sve ovo odlićno znam ,bila sam 7 ciklusa na klomifenu pitala sam Elkinu malu ,jer nije spominjala folikometriju što možemo zakljućiti ,iz njenih postova ,da neće ići sada vidim šta sam pitala ,znam da treba pitanje je Dali če ićiiiii??? mislim da su vodene...jer rekao je da pijem ovaj clomid 4 mjeseca i da onda nakon toga opet dodzem....a ja nezznam mozel se zatrudnjeti dok imam ciste i pijem ove pilule??? poozzz ja sam imala ciste vodene i imam ih i sada a moja ti je Lana dokaz da se i sa cistama moze zatrudjeti.Ja nisam pila nista jer su mu u tom periodu kad sam zatrudnila ciste pucale,znaju one koje imaju vodene ciste kako je to i po cemu znas. Predpostavljala sam po načinu upita na šta misliš, ali sam onako napisala, jer stvarno mislim da je bitno, pa da i oni koji su u dilemi, kad im dr. propiše klomifen " iskamče" bar taj jedan uzv i ne piju tablete napamet. Tebi cmok i da uskoro postanemo trbušaste, s klomifenom ili bez njega. kada sam otisla doktoru poslije poroda,imala sam nekakvu cistu,ni sama neznam kako i sta,on mi je objasnio da je to kao kesa krvi jucer sam ponovo bila na pregledu i dr kaze da je cista nestala,znaci proslo je i bez lijekova...zanima me sada kako nastaju te ciste,jel postoji mogucost da se ponovo vrati Moja radna kolegica je imala tu cistu, ovdje se to kaze Blut ciste, a na nasem se prevede Krvava cista. Njoj nikako nije mogla nestati, imala je uzasno jako periode da se gubila od bola i rekli joj da ce tesko sa tom cistom zatrudniti. Operisala ju je i nakon 7 mjeseci ostala trudna. Sad ima prekrasne blizanke od 15 mjeseci. Nedavno mi je rekla da je bila na pregledu i da je dr. rekao kao da se ponovo vraca ta cista. Ima kontrolu za 3 mjeseca, pa bi se valjda tada moglo ustanoviti sta je i da li je bas ta ista krvava cista. mislim da su vodene...jer rekao je da pijem ovaj clomid 4 mjeseca i da onda nakon toga opet dodzem....a ja nezznam mozel se zatrudnjeti dok imam ciste i pijem ove pilule??? poozzz ja sam imala ciste vodene i imam ih i sada a moja ti je Lana dokaz da se i sa cistama moze zatrudjeti.Ja nisam pila nista jer su mu u tom periodu kad sam zatrudnila ciste pucale,znaju one koje imaju vodene ciste kako je to i po cemu znas. tea lana moim te objasni kako pucaju i po cemu znas kada puknu???ovo je prvi put da mi se desava i nezznam nista o tome veliki pozzzz I ja sam imala vodene ciste i to zadje tri cetiri godine za redom, ali uvijek su bile male, vodene i pucale su same, nisam cak ni osjetila. Kad god odem ginekologu da mi neke tablete i caj sa kojim da se ispiram i to je sve. Prosle godine kada sam dosla ovdje na mjesec dana i taman dan pred polazak jajnik me bolio cijeli dan, nisam znala sta da radim, jedva sam trpila bolove i u toku noci se probudim moram u wc kada vidim na gacicama mokro, voda iscurila, cista pukla. Cim sam stigla u Bosnu otila sam doktoru i na pregledu je ustanovio da je bila cista, te da je pukla i da vise nema niti jedne hB. I od prosle godine meni se ciste vise ne pojavljuju, mada se ja i pazim, jer mi je doktor rekao da ne smije nikako biti bosa, sjedati svugdje i da se toplim, ja se toga pridrzavam i hvala Bogu vise ih nemam. Ali sam isto cula da ne mora svako osjetiti kada cista pukne, pa nisam nija nikad prije samo taj zadnji put. ja sam imala veliku cistu 3,5cm na desnom jajniku pa mi se desila vanmatericna i to na desnom jajovodu, ima li to ikakve veze? a imam neku kroz maglu se sjecam da je dok rekla "etericnu" ili tako nesto malu na lijevom....sta to znaci?ona mi nije htjela reci jer je imala puno pacijenata a to je bilo na klinici ps. osjetila sam kad mi je pukla cista na desnom jajniku (ta velika vodena)...bas me nekako tupo bolilo..doduse bila je ogromna. sta ih uzrokuje? meni inace prije samog pucanja bole jajnici,ali nije to onaj ostri bol,vise tupi kao da ti neko jajnike pritisce,a onda na gacicama bude mokro.nekada manje nekada vise vjerovatno zavisno od ciste i njene velicine...