Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (27.12.2011 12:05:22)
|
za mersihu[sm=smiley1.gif] sarma u kiselom kupusu potrebno 1kg faširanog junećeg mesa jedna veća glavica kiselog kupusa 150 gr suhog mesa goveđeg so, biber, aleva paprika, markva, crveni luk, b.luk i riže 2-3 fildžana ako imaš domaći kuseli kupud samo ga ocjedi i rastavi u listove ako pak neki kupovni koristiš u zavisnoti koliko je ksieo možeš ga ubaciti u porkuhanu vodu na 3-4 minute i onda provjediti ja koristim domaći pa ne prokuhavam... veličinu sarmica sama sebi određuješ...ja veće listove djelim po pola čime onu deblju žilu kupusa kroz sredinu izbacujem... manje listove motam bez sječenja alo sa površine nožem žilu istanjim pazeći da list ne ''poderem'' meso staviti u zdjelu, dosoati narendanu mrsku, narednadnu glavicu crvenog luka, 1 čehno bijelog luka, so, bier malo aleve paprike, kašiku ulja, 2-3 fildžana prebrane i oprane riže i 1 fildžan tople vode pa sve dobro zamjesiti... u šerpu na dno staviti ulja i kroz prste aleve paprike, sos paradjiza malo ako imaš može i domaći i onaj kupovni iz tube ( ne previše) sarme savijaj i redaj u šerpu u krug...kad sve poredaš na vrh nareži suhog mesa.... onda uzmi ostatek kupusa iz glavice ili pak sa druge glavice i listovima pokrij sarmu lijepo ododzgo... zalij sa vodom mlakom da prelije preko napravljene sarem i stavi jedna tanjir limeni unutra naopako da ti ne pliva saram i ne otvaraju se listovi... uključi d akuha na najačoj temperaturi dok ne porkuha i nek tako kuha oko 10-tak minuta...onda je smanji na 2-3 i kuhaj još jedno sat vremena...da se krčka na tihoj vatri... ako praviš dan prije krčakj je na kecu i duže...tako bude bolja... sa tim pazi da na pola kuhanja izvadiš onaj limeni tanjir i dospiaš vode po malo da ne zagori... eto najednostavnije što sma znala... inače ja u meso narevkam i peršuna kada imam no to nije rpavila...ona može i bez mrkave i peršuna u mesu...
|
|
|
|