RE: Recepti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


umahmed -> RE: Recepti,recepti (4.12.2011 19:03:33)

hvala bananice probati cu da ih napravim skroz su ukusne mmmmmmmmm


evo jednog recept za sada aktuelnu tikvu tz. Stambolku


           Cevap od stambolke tikve

Isjeci tikvu na kockice krupnije,posuti secerom i staviti na najblazu jacinu ringle nekih 40-tak minuta. Dok tikva ne omekne,po zelji se moze preliti pekmezom od jabuka.


[image]http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/154281_1431716446805_1649704799_930590_272862_n.jpg[/image] 




damma -> RE: Recepti,recepti (4.12.2011 19:14:02)

IZVORNA PORUKA: tajra

IZVORNA PORUKA: Nunichi

Posto cijeli dan nesto spremam za veceras. Evo od mene jedan receptic.

Harmonika pita [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

1l jogurta
5 jaja
3 kasike griza (velike)
1 prasak za pecivo
1 dl ulja
so po zelji
1 pakovanje gotovih jufki
susam

Umutiti sve sastojke, tepsiju pouljiti.
Jufke jednu po jednu motati kao harmoniku (ono kao lepezu kad pravite [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ) i redati u tepsiju.
Potruditi se da ih fino slozite, da smjesa udje po mogucnosti izmedju svake jufke.
Ja pokusam ravnomjerno sasuti, pa malo popravim kasikom. Sto vise smjese udje izmedju pita je bolja.
Posuti susamom, peci u rerni nekih 25 min, dok susam ne dobije lijepu boju.
Lijepa je i vruca, a i hladna.
Moja je upravo gotova sad cu da smazem jedan komad. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Prijatno!




Bas sam smotana, ali ne kontam ovaj recept[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zardeva.gif[/image]

Je li jufke prazne slozis, pa preko zalijes smjesom?


jel ide red jufke red smjese?




umahmed -> RE: Recepti,recepti (4.12.2011 19:16:18)

   Cufteta od karfiola

Jedan cvijek karfiola-svjetace obariti u slanoj vodi srednej mekano. U dubljoj posudi umutiti 3jaja,dvije glavice c.luka naribanog,dosat persuna,solja mlijkea,solja vode,malo p.p.,malo vegete,i blago zgnjeceni karfiol. Dodavati braso,ali paziti masa treba biti kao za palcinke,paziti da masa nebude pregusta. prziti na vreloj masnoci sa obje strane.. Pazite teze se peku,pa ih puaste na srednej jakoj vatri nekih 30-40min. Odlicno ide jedan lis sira ili zdenka sa strane.mmmmmmm

[image]http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/181504_1496440744872_1649704799_1043175_6849023_n.jpg[/image]




mersiha 77 -> RE: Recepti,recepti (13.12.2011 10:18:22)

umahmed nisam te razumjela za karfiol jeli stavljas citav cvijet ili kako?
tj pohujes citav cvijet karfiola




Nunichi -> RE: Recepti,recepti (14.12.2011 21:59:15)

IZVORNA PORUKA: damma

IZVORNA PORUKA: tajra

IZVORNA PORUKA: Nunichi

Posto cijeli dan nesto spremam za veceras. Evo od mene jedan receptic.

Harmonika pita [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

1l jogurta
5 jaja
3 kasike griza (velike)
1 prasak za pecivo
1 dl ulja
so po zelji
1 pakovanje gotovih jufki
susam

Umutiti sve sastojke, tepsiju pouljiti.
Jufke jednu po jednu motati kao harmoniku (ono kao lepezu kad pravite [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ) i redati u tepsiju.
Potruditi se da ih fino slozite, da smjesa udje po mogucnosti izmedju svake jufke.
Ja pokusam ravnomjerno sasuti, pa malo popravim kasikom. Sto vise smjese udje izmedju pita je bolja.

Posuti susamom, peci u rerni nekih 25 min, dok susam ne dobije lijepu boju.
Lijepa je i vruca, a i hladna.
Moja je upravo gotova sad cu da smazem jedan komad. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Prijatno!




Bas sam smotana, ali ne kontam ovaj recept[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zardeva.gif[/image]

Je li jufke prazne slozis, pa preko zalijes smjesom?


jel ide red jufke red smjese?



Ne... Svaki list jufke savijas kao lepezu, kao harmoniku. I tako redas u pouljenu tepsiju.
Ukucaj na google "harmonika pita slike" pa ces vidjeti. Da ja ne stavljam sad sliku. A naredni put cu slikati cijeli proces, ako uspijem od Z. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (14.12.2011 22:06:57)

Nunichi jel ovo recept od teta Zehre[sm=smiley36.gif] mmmmmm
moram prepisat u svoj tefter ja se pravila pametna i nisam zapisala, pamtila[sm=smiley36.gif] ... zato sad ne znam ni napravit[sm=smiley36.gif]




ena23 -> RE: Recepti,recepti (19.12.2011 9:38:36)

kako spremate dzigericu? ja dobila veliki komad a nisam ljubitelj.




henna ze -> RE: Recepti,recepti (19.12.2011 9:44:10)

kakva je dzigerica..
ja kupujem teleću i Hena je voli..nju samo malčice uvaljam u brašno i na vrelo ulje..prevrnem i to je to..solim je nakon što je gotova..
moja prijateljica kupuje juneću jer je jeftinija..ona je prvo obari u pretis loncu pa je onda prži..
a moja sveki je drži cijelu noć u mlijeku i ujutro prži normalno..




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (19.12.2011 9:45:04)

na više načina[sm=smiley36.gif]
zavisi hoću je za doručak il ručak[sm=smiley36.gif]

al najčešće..izrežeš tanke komade...staviš u dublju tavu na ulje crvenog luka, malo ga porpržiš dodaš džigericu okreneš je malo na ulju ne dugo oko 3-4 minute pa pososliš, dodaš bibera i podliješ vodom po malo je dodaješ da se ispirja i da i safta oatsne...
uzmešš kakav fin hljeb i dobro se naumačeš i džigerice i safta

samo je ne treba predugo tretirati na ulju da ne otvrdne[sm=smiley1.gif]

PS: a ne javiš kad si medijska ličnost jel[sm=smiley13.gif] nismo te gledali al priča se o neviđenoj ljepoti majke i djeteta[sm=smiley2.gif]




taurus -> RE: Recepti,recepti (19.12.2011 10:29:39)

imam pitanje
u receptu za zeleni rolat nije navedeno da ide prašak za pecivo[sm=zmeden.gif]
je li to greška, kontam od čega će se podići[sm=smiley36.gif]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (19.12.2011 10:33:30)


IZVORNA PORUKA: taurus

imam pitanje
u receptu za zeleni rolat nije navedeno da ide prašak za pecivo[sm=zmeden.gif]
je li to greška, kontam od čega će se podići[sm=smiley36.gif]


kod mene u receptu ne ide prašak...nema se tu šta dizat...
razabere se od špinata...[sm=smiley36.gif]




taurus -> RE: Recepti,recepti (19.12.2011 10:40:35)

ja ima 2-3 recepta za rolate...u nekima ide prašak za pecivo a u nekima ne
pa me to zbunilo
planirala sam staviti prašak za svaki slučaj[sm=smiley36.gif]
a opet se bojim da ne bude kora predebela




Neca xxx -> RE: Recepti,recepti (19.12.2011 10:48:28)

Da li neko od vas konzumira kuhani krompir dan kasnije. Mene je mama nekako naucila da se krompir jede samo taj dan. Obzirom da ja navece kuham rucak za dan kasnije, osjecam se nekako ograniceno jer ne mogu staviti kropir u grasak, bosanski lonac i sl. Sta mislite vazi li ta zabrana ako rucak skuham oko ponoci pa podgrijem oko pola 6 kada se vratim sa posla? [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (19.12.2011 10:54:57)

s...onaj recept od mene sa 5 kašika šećera i 5 jaja ne ide prašak...vdijela si i slike...kora taman debela a vjeruj mi na riječ i jestiva...
tako d aiz isksuatv porbanoga ja ti smao to mogu pomoći[sm=smiley36.gif]

neco...
ja skuham grašak i buraniju a onda samo po 23- krompira dodam i još vode i pustim u pretisu 10-tak minuta da se dokuha...i jedmo na vrijeme

također kada pravim krompirovu čorbu skuham meso i začine u pretisu...sutra dodam 4-5 krompira izerzanih doam vode po potrebi i dokuham s atim krompiriće...

nešto baš i ne praktikujem da krompir prenoći...

znala sam naparviti komletan bosnaski lonac kasno u noći i ne stavim ga u frižider al ne otavaram prestis...smao sputim na pločice...sutra ka ddođem kuham onim posljednjih 10 minuta ...međutim odustala sma i do toga jer krompir ne voli podgrijavanje tako da ova mi s erpva varijanta pokazala boljom




taurus -> RE: Recepti,recepti (19.12.2011 11:02:45)

hanady hvala, praviću i ja taj sa 5 jaja i neću dodati prašak za pecivo
valjda će ličiti na rolat[sm=smiley36.gif]




ena23 -> RE: Recepti,recepti (19.12.2011 11:39:29)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] hanady pravo slatko me nasmija [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  ja sam ostavila komentar na temi porodjaj u vodi da cu pricati na tv-u ali vidim ja slab mi odaziv bio [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] hvala ko god je reko dasmolijepi  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley14.gif[/image]        

a probam 'vako dzigericu  ma da stvarno     nisam  ljubitelj, valja malo radi zdravlja.              




henna ze -> RE: Recepti,recepti (19.12.2011 11:57:20)

ja sam te gledala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/love.gif[/image]




Neca xxx -> RE: Recepti,recepti (19.12.2011 12:16:00)

Hvala Hanady na savjetima. Ma ja kuham nekada navece, ali tada mora biti gotovo jelo u potpunosti. Jer to je rucak za moju L. koja ruca negdje oko 2-3 sata (teta ugrije porciju za nju), a onda mi rucamo oko 6 kada dodjemo kuci. Nikako nije prakticno. Tako da sam nekako bas ogranicena, cini mi se da stalno vrtim jedna te ista jela.




ena23 -> RE: Recepti,recepti (19.12.2011 14:59:02)

IZVORNA PORUKA: henna ze

kakva je dzigerica..
ja kupujem teleću i Hena je voli..nju samo malčice uvaljam u brašno i na vrelo ulje..prevrnem i to je to..solim je nakon što je gotova..
moja prijateljica kupuje juneću jer je jeftinija..ona je prvo obari u pretis loncu pa je onda prži..
a moja sveki je drži cijelu noć u mlijeku i ujutro prži normalno..


i ja sam   svoju potopila jutros, evo sad cu je na   tanke koade pa na vrelo ulje, javi rezultat




emma.L -> RE: Recepti,recepti (20.12.2011 9:07:40)

Neco, i meni se tako činilo, pa smo onda vikend koristili za krompire, pire, musake i sl. što svi jako volimo.
Meni krompir napravljen prethodni dan nikada nije naškodio, ali djeci nisam davala.
Čitala sam davno samo za špinat da dokazano ne valja podgrijavati jer se tada stvara u njemu mravlja kiselina (jako slabo znam o ovome, pa ako tko zna bolje neka nas uputi zašto je opasna). A za krompir, mislim da je jedini problem što obajati spremljen na mnoge načine, vjerojatno nije strašno pojesti krompir recimo iz gulaša ili kupusa [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image].




bananica -> RE: Recepti,recepti (20.12.2011 11:44:05)

meni treba par recepata za kuglice, suhe kolacice, medenjake,lokume i slicno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

prijedlog: mogu li se nekako razvrstati recepti, recimo jedna tema suhi, druga kolaci, treca torte, zatim da imaju i recepti slanih jela, onda posebno pekarski proizvodi, uglavnom da sve bude odvojeno, ja ovako nista ne mogu naci




mersiha 77 -> RE: Recepti,recepti (20.12.2011 11:46:53)

bananice slazem se stobom,ponekad mi treba bas,bas vremena da nesto pronadjem

Moderatori hajde malo uredite to sve posebno da bude bolje pregledno
unaprijed hvala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




bananica -> RE: Recepti,recepti (20.12.2011 11:56:27)

IZVORNA PORUKA: mersiha 77

bananice slazem se stobom,ponekad mi treba bas,bas vremena da nesto pronadjem

Moderatori hajde malo uredite to sve posebno da bude bolje pregledno
unaprijed hvala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


ti si jos dobra, opet nadjes, a ja trazim i trazim i nista[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Amam -> RE: Recepti,recepti (26.12.2011 12:46:40)

Moze li neko od cura postaviti recept bozicne gibanice -slatke.
Ja to dobijem od kolegice,ali ni ona ne pravi nego njena tetka,pa ako neko zna please
Znam da idu kore one deblje,pekmez i orasi....




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (27.12.2011 12:05:22)

za mersihu[sm=smiley1.gif]

sarma u kiselom kupusu

potrebno
1kg faširanog junećeg mesa
jedna veća glavica kiselog kupusa
150 gr suhog mesa goveđeg
so, biber, aleva paprika, markva, crveni luk, b.luk i riže 2-3 fildžana


ako imaš domaći kuseli kupud samo ga ocjedi i rastavi u listove
ako pak neki kupovni koristiš u zavisnoti koliko je ksieo možeš ga ubaciti u porkuhanu vodu na 3-4 minute i onda provjediti

ja koristim domaći pa ne prokuhavam...

veličinu sarmica sama sebi određuješ...ja veće listove djelim po pola čime onu deblju žilu kupusa kroz sredinu izbacujem...
manje listove motam bez sječenja alo sa površine nožem žilu istanjim pazeći da list ne ''poderem''

meso staviti u zdjelu, dosoati narendanu mrsku, narednadnu glavicu crvenog luka, 1 čehno bijelog luka, so, bier malo aleve paprike, kašiku ulja, 2-3 fildžana prebrane i oprane riže i 1 fildžan tople vode pa sve dobro zamjesiti...

u šerpu na dno staviti ulja i kroz prste aleve paprike, sos paradjiza malo ako imaš može i domaći i onaj kupovni iz tube ( ne previše)
sarme savijaj i redaj u šerpu u krug...kad sve poredaš na vrh nareži suhog mesa....
onda uzmi ostatek kupusa iz glavice ili pak sa druge glavice i listovima pokrij sarmu lijepo ododzgo...

zalij sa vodom mlakom da prelije preko napravljene sarem i stavi jedna tanjir limeni unutra naopako da ti ne pliva saram i ne otvaraju se listovi...

uključi d akuha na najačoj temperaturi dok ne porkuha i nek tako kuha oko 10-tak minuta...onda je smanji na 2-3 i kuhaj još jedno sat vremena...da se krčka na tihoj vatri...

ako praviš dan prije krčakj je na kecu i duže...tako bude bolja...

sa tim pazi da na pola kuhanja izvadiš onaj limeni tanjir i dospiaš vode po malo da ne zagori...

eto najednostavnije što sma znala...

inače ja u meso narevkam i peršuna kada imam no to nije rpavila...ona može i bez mrkave i peršuna u mesu...





Stranica: <<   < Prethodna stranica  43 44 [45] 46 47   Sljedeća stranica >   >>