Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
ma moja Lejla sikira me kako cu dalje i stacu kad momak napuni godinu imam puno mogucnosti pa sam se raspametila a moracu i puno uciti jer jezik je tezak zaista
sve hoću da pitam,nešto me počelo probadati u prsima, tačnije u (.)(.),bude to tako u razmaku 2-3 dana nista, pa onda jedan dan samo počne, evo recimo sad...isto kao kad te pčela ubode, bas me trzne, skinem se, nista ne vidim, nema... ima li možda kakve veze sa produkcijom mlijeka?? sa jačim sisanjem??
opet ja sa bolnim grudima taman kad pomislim da smo navikli ne sve probleme i riješili ih, opet se nešto javi cura ima proliv i malo temperature, pa samo sisa,a drugu hranu slabo jede posljedica je kako bolna dojka, prvo su bili zastoji, pa sad blister i vjerovatno opet soor (znači boli tokom podoja zbog blistera, a kasnije probadajužća bol, koja je vjerovatno od soora elem nikako da prestane boliti) zastoja sada nema, ali mi je i pored svega crvena dojka lejla ka pomagaj što je sad srveno ako nema zastoja? jeli prijeteći mastitis? jer juče sam se osjećaal ko da ću se razboliti, a strah me dojenja, jer kao što rekoh boli dok dojim, boli poslije- to je sve na lijevoj, jer desnu već odavno izbjegava, malo povuče pa ostavi, pa je tu sad i manja produkcija, kao i razlika u veličini od ejdnog broja,
a jesi probala masirati, tople obloge, ono standardno kod ploca? kontam da ti se nije naglo povecala proizvodnja jer ona vise sisa pa zacepio samo neki jedan kanal? meni se to desava jos uviek ponekad, samo je kod mene vazda problematicna desna
ma sve isto radim, ali mi nije ništa bolje, čak naprotiv, sve je gore, sve me više boli i crveni se ti zastoji su nešto normalno kod mene, kao i blisteri nažalost, iako dojimo već skoro 18 mjeseci taman mislim da smo se riješili svih problema, oept se javljaju
Sve što bih ti rekla si već sigurno probala, tako da... izdrži,nadam se da će ti Lejla reći šta i kako. Meni je u takvim situacijama pomogla masaža (ono kružnim pokretima ka bradavici i što češće da beba doji, da izvuče). A boljelo me ko sam vrag, i sad poslije 13 mjeseci zna se desiti. Sretno.
Ako je dojka crvena na površini onda je vjerovatno nešto zaštopalo unutra. Ti ne osjećaš nešto lokalizirano? Sve me ovo prilično čudi s obzirom da kažeš da beba često i dosta doji na problematičnoj dojci. Možeš li izdajati iz te dojke, ide li šta?
sve hoću da pitam,nešto me počelo probadati u prsima, tačnije u (.)(.),bude to tako u razmaku 2-3 dana nista, pa onda jedan dan samo počne, evo recimo sad...isto kao kad te pčela ubode, bas me trzne, skinem se, nista ne vidim, nema... ima li možda kakve veze sa produkcijom mlijeka?? sa jačim sisanjem??
Vidiš li neku povezanost tih žigova sa možda dužom pauzom između podoja? Možeš li skontati išta što povezuje takve žigove. Možda promjena temperature, možda više popijene tekućine, nešto što predhodi takvoj senzaciji?
Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.
ispipala sam sve i mislim da je mali zastoj odmah kod bradavice sad sam i blister malo iglom raskopala kad ručno izdajam, ide, ali još nije blister pročepio a ništa, stisnut zube dok cura ne isisa
Ma ti već znaš šta ti je raditi, zagrij dojku, zatvori očne kapke (da ti oči ne ispadnu) i curi na izvlačenje. Čim pročepi bit će lakše. Ako možeš dohvatiti kvrgicu dobro bi je bilo masirati dok cura vuče. Znaš i sama kako to funkcioniše, što je blokada bliže bradavici više je kanala u unutrašnjosti začepljeno.
Vec par dana s unutrasnje strane usne primjetim par bijeli tackica, probala sam malo prstom da obrisem jer sam mislila da nije neka naslaga od mlijeka ali ne ide tako lako, a i par dana unazad vidim da kad doji cesto ne doji pravilno, vec sve nesto povrsno uhvati aerolu tako da me ova jedna bradavica bas boli. I jos da napomenem da sam neke naslage s unutrasnje strane usne uspjesno obrisala s vlaznim pamukom ali ove tacke cini mi se da bi morala malo grublje pritisnuti da se skinu. Ima i nekih naslaga na jeziku, bile su 2 tackice na jeziku njih sam obrisala a ove druge kao naslage nisam. Sta vi mislite, da kupim borax glicerin i da cistim ? Ili sta da uradim imali razloga ici pedijatru
Može biti soor. Soor se može pojaviti i kod odraslih ljudi koji više ne doje . To je gljivična infekcija, gljivice na sluznicu usta ne moraju dospjeti isključivo dojenjem. Probaj boraks glicerinom obrisati tokom 3-4 dana, za to vrijeme bi se simptomi trebali povući. Ako primjetiš poboljšanje obavezno nastavi terapiju makar 7-10 dana. Ako ne primjetiš nikakve promjene otiđi pedijatru.
Vještice, sa oboje djece sam imala velikih problema sa dojenjem, upale, temperature, ragade, sve što me moglo zadesiti, zadesilo me. Sa curicom sam dobila upalu i visoku temperaturu kad je imala, čini mi se, 5 mj. Pokušala i masiranje, zagrijavanje, češće dojenje, izdajanje, ništa mi nije pomoglo. Jedino što me spasilo je bilo dojenje u tzv.psećem položaju-namjestiš se na ruke i na koljena, bebu ispod sebe i tako dojiti. Ja sam Anu tako podojila samo dva puta i riješila se crvenila i upale i temperature.
Lejla pomagaj ...Bebi ima 8 dana, doji od prvog dana, lijepo vuce i super nam je islo...prvih par dana sam mu spricom dodavala aptamil, pa prestali...medjutim danas se poceo mrstiti i odbacuje siku, izdajala i dala mu obrok na spricu i s gadjenjem je popio, nakon par minuta sve povratio...Ponovim sve na flasicu jer odbija i jednu i drugu siku, mrsti se,place....i ponovo povrati...Je li do mlijeka? ili ...imas li kakav savjet???
Lejla pomagaj ...Bebi ima 8 dana, doji od prvog dana, lijepo vuce i super nam je islo...prvih par dana sam mu spricom dodavala aptamil, pa prestali...medjutim danas se poceo mrstiti i odbacuje siku, izdajala i dala mu obrok na spricu i s gadjenjem je popio, nakon par minuta sve povratio...Ponovim sve na flasicu jer odbija i jednu i drugu siku, mrsti se,place....i ponovo povrati...Je li do mlijeka? ili ...imas li kakav savjet???
Nema to veze sa mlijekom. Je li tako za svaki podoj? Ima li možda bijele naslage u ustima? Imate li problema sa grčevima? Curi li mu nosić? Imaš li ti kakvih problema sa grudima?
Ima za svaki podoj... Ima naslage od hrane po jeziku, ali skidam mu stalno... Grceva jos nema jakih, pomalo se nekad zgrci ali nista strasno... Nosic ne curi, ali se pojave slinice koje isto redovno cistimo... S grudima nemam nekih pretjeranih problema, sem sto primjecujem da nema dovoljno mlijeka za svaki podoj...jos uvijek je ono prijelazno mlijeko...
Ima za svaki podoj... Ima naslage od hrane po jeziku, ali skidam mu stalno... Grceva jos nema jakih, pomalo se nekad zgrci ali nista strasno... Nosic ne curi, ali se pojave slinice koje isto redovno cistimo... S grudima nemam nekih pretjeranih problema, sem sto primjecujem da nema dovoljno mlijeka za svaki podoj...jos uvijek je ono prijelazno mlijeko...
Ma čemu suze, briši tamo
Kako skidaš naslage, i zašto ih skidaš?
Jesi li umorna, uhvatiš li koji komad kvalitetnog sna? Kad krećeš dojiti jesi li opuštena ili krećeš sa strepnjom?
Može li neko pričuvati bebu da se ti istuširaš toplom vodom prije podoja?
Koliko beba ima stolica i koliko mokrih pelena u 24h? Ima li fiziološku žuticu? Šta vam kaže patronažna? Koliko puta dojiš u 24h, budi li se noću, koliki je od prilike razmak između podoja? Daješ li po podoju jednu ili obje dojke?
Kod beba ti je sve dan za dan. Super ide 5 dana od jednom sve naglavačke i sve se promjeni. Vi ste mali pa te naglavačke promjene možeš očekivati često i baš ekstremno. Tako bebe rastu, to je znak da napreduju, a ne da je svaka promjena neki katastrofalni problem.
Lejla, naslage skidam kamilicom, probala borax-om i vidjela krv pa se malo prepala ( s prvim djetetom nismo imali problema s naslagama) Umorna i nisam pretjerano, odspavam i preko dana, i on lijepo spava nocu... ponekad sam napeta kad krenem dojiti bojim se bas odbijanja... Nema mi ko pricuvati dijete, jedva Lanu ostavim s njim dok odem do wc-a, bojim se da ga ne pritisne malo jace, jer je stalno oko njega, od dragosti ga zna zagrliti pa se bojim... nema zuticu, a ima preko 5-6 mokrih pelena u toku dana... dajem mu obje dojke, i bas imam neki osjecaj da se ne najede bas ni od dvije, kad izdajam bude tu nekih 40 ml...
Obične naslage od mlijeka nema porebe skidati, one nestanu do slijedećeg podoja. No ako se te naslage zadržavaju i spadaju baš samo kad ih ti grublje "guliš" to bi mogao biti soor, a to bi bebi moglo stvarati bol kod sisanja i nervozu i odbijanje. Nemoj izdajati, prvo to ti nije nikakvo mjerilo niti da ima, ni koliko ima, a samo ti stvara pritisak. Radije se pokušaj opustiti, nemoj se bojati bebinog odbijanja, on je možda u tom trenutku nervozan iz različitih razloga, ti ga probaj umiriti pa ponovo dati da doji. Slobodno nakon što si dala obje dojke ponudi opet prvu koju si dala. Do tad u njoj već ima nova količina mlijeka. Tvoja strepnja uzrokuje da mlijeko teže izađe, bebe se i zog toga bune, zato je važno da se probaš što više opustiti prije i u toku podoja.
Bojim se da će zvučati kao popovanje, ali možeš li ikako bebu i stariju curicu fizički razdvojiti kad si u WC-u. Lana je zaista mala da bi bilo sigrno ostaviti je sa bratom ma i na par trenutaka. Znam da ćeš se složiti da je sigurnije da se oboje deru 5 minuta razdvojeni