malena1978 -> RE: problemi sa dojenjem... (18.4.2011 14:02:55)
|
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Evo ja ti kažem, ako je to sve tokom dana "po taman" tu večernju flašicu možeš slobodno preskočiti. Mlijeko prema večeri ne gubi na kvaliteti, ali se dešava da zbog umora i nervoze koja se normalno nakuplja tokom dana i kod majke i kod bebe nešto malo sporije proizvodi, refleks otpuštanja mlijeka (kad mlijeko kreće samo da teče dok beba siše) se također malo uspori pa beba mora sisati duže dok ga ne pokrene. Beba normalno pod uticajem dnevnih aktivnosti pred večer postaje nervoznija, umorna, puna utisaka koje joj nije lahko savladati ni svariti jer je još malena više nema strpljenja za dojenje i iščekivanje da mlijeko poteče. Znači, večernje nervoze koje su uobičajena pojava kod beba ne znače da je beba gladna ako dojenje tokom dana ide dobro i efikasno. Ja ću sad malo ispitivati: Koliko beba ima podoja u toku dana? Koliko ima stolica, koliko mokrih pelena? Kako izmjenjuješ dojek po podoju? Kako je beba napredovala u prošlom periodu? Da li si sama tokom dana sa bebom? Izlazite li dosta u šetnju? prvo hvala ti puno što si odvojila vrijeme da odgovoriš :) iskreno, podoje sam prestala brojati... u početku je bilo na svaka dva sata, zbog žutila, ali i ona je sama tako tražila, sad je dojim kad god traži... stolica je ranije bilo 6-7, s time što je nisam noću presvlačila, a sad su ipak malo rjedje (3-4-5 puta) što se tiče dojki, uvijek je lijeva sika više nadolazila, ali joj podjednako dajem i desnu da ona sama pokrene proces proizvodnje i u desnoj... trudim se da ih "ispraznim". u prvih mjesec dana je beba dobila oko kilogram, a sad je nisam vagala već dvije sedmice... eh sad, sama sam sa bebom (mm radi), i ne izlazimo često, jer sam na četvrtom spratu u zgradi bez lifta i ne mogu iznijeti kolica, ali kako su ljepši dani prozor je stalno otvoren... ali kad god je muž tu, idemo obavezno vani (u četeresnici nisam izlazila) da li će pomoći da prije podoja ispumpam malo mlijeka?
|
|
|
|