Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
da li je neko imao iskustva sa MRSA-om na dojki i ako jeste koji ste antibiotik pile i da li ste paralelno dojile? Kod mene je sljedeci slucaj: - prvorotka - beba 17 dana - na brisu ispod areole dijagnosticirana MRSA par dana po izlasku iz bolnice (1cm apsces) - nemam temperaturu - terapija 2x2 bactrim-a 10 dana, uz prestanak dojenja i izmlazanje pumpicom - rađena incizija i drenaža apscesa desne dojke (rez 1cm) - beba jede hipp 1 combiotic, desi se da obilno povrati (ponekad) - beba je suer ocijenjaena po izlasku iz bolnice, trenutno nema nikakvih problema, ni na koži, a ni sa stolicom.
Raspitivala sam se u vezi dojenja u slučaju kada se pije Bactrim, otprilike pola pola su savjeti, jedni kazu da nastavim da dojim dok pijem terepiju. Jedni kazu da ne dojim, ovi što su za dojenje (privatni pedijatri, mlađi doktori) navodno govore to je po najnovijim istrazivanjima dozvoljeno, jedna drugarica je dojila i imala MRS-u pila je Xiclav. Ovi što su protiv su uglavnom pedijatri sa GAK-a doktorice sa infektivne, itd. itd. Na internetu sam pronašla da se može dojiti uz Bactrim ako je beba starija od dva mjeseca (spominje se brain damage za mlađe). Ne znam šta da radim, zao mi da beba ne doji pravo mlijeko, peglancija sa zakuhavanjem hrane, grijenjem, hlađenjem itd, a i beba mi se nekako čudno ponaša nakon ove tranzicije, nema više onaj čisti plač, i dalje zna baš da plače glasno kao prije ali sad i pomalo "ječi", i izgleda mi "komirano" kad joj se prispi, sad za sad idem sa HIPP1 combiotic.
Znači pitanje, imate li info o tome da li se smije ili ne smije dojiti u ovoj situaciji i kakve su eventualne konsekvence.
Da li je još neko imao iskustva sa MRSA-om i da se eventualno nadoveže na temu, o tome kakva su iskustva, šta raditi, šta ne raditi itd. koliko traje itd itd. Koga i gdje preporučujete itd itd.
koliko e sjecam na forumu je jelena (ili jelenaT?) imala problem sa mrsom u mlijeku?
ja bih na tvom mjestu nazvala miru ademovic , njoj vjerujem, a pitanje je za pedijatra ipak?
Uopste mi nije jasno kako neko moze da prokomentarise da nekome mlijeko ne valja ?! mama21e samo se potrudi da ti isprazni siku, jer je ono masnije mlijeko na kraju. I svaki sljedeci podoj pocni na onoj siki na kojoj si prosli put zavrsila.
Uopste mi nije jasno kako neko moze da prokomentarise da nekome mlijeko ne valja ?! mama21e samo se potrudi da ti isprazni siku, jer je ono masnije mlijeko na kraju. I svaki sljedeci podoj pocni na onoj siki na kojoj si prosli put zavrsila.
e ovo me uvijek brine, ne znam da li je beba ispraznila siku. Ona doji doji, i jednostavno izbaci siku, prije toga vuce vuce, al ne guta, pratim je, i onda ja kontam nema vise, ispraznila je, ja je prebacim na drugu, ona nastavi jesti, lijepo vuce i guta. I ja onda pokusam da izmuzem malko samo ovu prethodnu siku, da vidim ima li jos unutra..i izlazi mlijeko. E to me onda zbuni, najradije bih da vratim bebu na tu siku opet
pa sika se nikad ne isprazni skroz,jer se mlijeko stalno pravi nego sama moraš skontati kad je "prazna", i koliko je beba vukla i kako pod rukom osjetiš je li ispražnjeno... još malo iskustva, anajčešće se grudvice stvaraju kada dođe do prepunjenosti pa ponudiš jednu dijete se najede a ono ostalo malo, sljedeći put prepunjena i druga pa ponudiš drugu da je oslobodiš a ona prva već ima začepljenje, zato kod prepunjenosti najbolje malo ručno otpustiti da beba može do kraja ili poslije podoja još ručno izmusti, meni je lično prvo lakše.
IZVORNA PORUKA: Selma Kikoebu
IZVORNA PORUKA: dush
e ovo me uvijek brine, ne znam da li je beba ispraznila siku. Ona doji doji, i jednostavno izbaci siku, prije toga vuce vuce, al ne guta, pratim je, i onda ja kontam nema vise, ispraznila je, ja je prebacim na drugu, ona nastavi jesti, lijepo vuce i guta. I ja onda pokusam da izmuzem malko samo ovu prethodnu siku, da vidim ima li jos unutra..i izlazi mlijeko. E to me onda zbuni, najradije bih da vratim bebu na tu siku opet
mama 21 super beba ručki, moj isto stalno dojio i opet mi govorili kao i tebi, kad on dobio iznad prosjeka po tablicama 1400gr, poslije me čak neki pitali je li te ružila ped. što je toliko dobio.
bebu prebaci na drugu siku kada tu prvu doji nekoliko minuta bez gutanja... normalno je da uvijek mozes istisnuti nesto mlijeka jer one nisu nikada prazne potpuno
ja opet vagala bebu nakon 8 dana...i ovaj put smo bili nešto vrjedniji i dobili smo 250 grama za 8 dana...dakle 100 grama više nego prošli put
Mama 21...samo naprjed i neodustaj....čuj mlijeko ne valja...zar može Bog nešto stvoriti a da ne valja?...Za tvoju bebu je tvoje mlijeko najbolje....a da izgradiš samopouzdanje i da budeš sigurna da tvoja beba napreduje ,izvagaj je nakon 7 dana ponovo ...meni je to vaganje puno pomoglo..i naravno savjeti Lejle i Scarlet,kao i od Animagical,..i ostalih žena sa foruma
porodila sam se na CR zbog nekih problema sa mokracnim ja sam svoju bebicu vidjela tek 3 dan od poroda, i bebica se vec navikla na flasicu a meni ni na vidiku mlijeka ........cim sam izasla pocela sam sa cajem za doilje i malo pomalo mlijeko je nadolazilo, a bradavice katastrofa, tako se ja i moja bebica borile sa pumpicama i sa silikonskim bradavicama, malo po malo navukli smo mlijeko a i izvukli bradavice i evo hB od sinoc se hranimo bez flasice i bez s. bradavica ...........
ali imamo jedan drugi problem, mozda se bebica navikla na s. bradavice ili je na pocetku dojenja malo vise mlijeka u dojci, svaki put kad doim bez silikonski beba se zagrcne i to zna uraditi vise puta na pocetku dojenja...........meni srce stane dok beba ne povrati dah.......sta da radim, mogu li ikako sprijeciti......?
bebici ja na zdravlje danas 10 dan i vagali smo se ista tezina kao sto sam se porodila.....na otpusnoj listu mi ne pise da je beba gubila na tezini ali eto aBd nadamo se da cemo poceti dobivati gramcice
mi ovih dana slabo jedemo poslije suneta od nervoze valjda ... ne mogu nikako da vrtim kao prije sto je bilo. jede on al bez ikakvih pravil i sasvim kratko nocu fino jede nekako kroz san al danju bas slabije. sad se ja brinem da mi se ne smanji mlijeko zbog odnosa ponuda potraznja al sta cu... nemam kad a pumpam a meni i onako pumpanjem nista ne izlazi. valjda se nece nesto puno promjeniti dok ovaj mali malo folira....
Kao i vecina beba, i moja predvece doji vise, odnosno cesce, bude nervozna, pa se uz siku samo smiri. I tako ja je maloprije dojila, po treci put u sat vremena, i vidim ja vuce ona, vuce, al nista ne guta, i poce plakati, sva se zacenila...ja promijenim siku, ona vuce ko da nije jela 3 dana, guta, al brzo isprazni i tu, i opet plac, sva se zacrveni, ja opet vratim na prvu, ma nema nista, ne mogu cak ni da istisnem rucno...ona place, a meni se srce cijepa...mm je uzeo, nosa, i ona mu tako uplakana zaspala na ramenu...ja oplakal, znam da je zaspala gladna...
Ovo mi se desava vec treci dan zaredom... Kako da pomognem, znate li?
Skok u razvoju - proći će, ne brini. Stalno je doji, tako će stvarati više mlijeka, a ti za vrijeme dojenja popij po čašu vode. Meni je tako preporučila pedijatrica, obična voda je sasvim dovoljna, i što više odmaraj ovih dana.
ali imamo jedan drugi problem, mozda se bebica navikla na s. bradavice ili je na pocetku dojenja malo vise mlijeka u dojci, svaki put kad doim bez silikonski beba se zagrcne i to zna uraditi vise puta na pocetku dojenja...........meni srce stane dok beba ne povrati dah.......sta da radim, mogu li ikako sprijeciti......?
dobro si primjetila da je na pocetku podoja vise mlijeka, mlijeko naglo krene i beba jos nije nacuila da savlada taj mlaz..ono sto ti mozes uraditi je da se nagnes, zavalis malo, sjedeci ili lezeci a bebu stavis "odozgo" da doji..to moze malo pomoci..kako beba bude napredovala ovo vam nece biti problem..sretno
djoisa hvala na odg. pokusati cu danas tako.........da li ce mi to pomoci i da se beba ne prejede, od jucer vec dva puta mi povraca ono mlazom, ne blucka nego bas mlaz povrati a prije toga stuca po mozad nekih 5 min..... ..........da li je to sto jos nije naucila da jede iz cicke ili se se toliko prejede..........
< Poruku je uredio mala87 -- 7.6.2012 11:16:01 >
i to povracenje mlazom, se desava, s vremena na vrijeme, samo prati da nije previse cesto..npr. da poslije svakog obroka povrati ili sl. to nije normalno..
i od mene hvala na brzim odgovorima, i na pomoci i savjetima koju mi uvijek pruzate
Sutra joj je punih 6 sedmica, pa kontam, mogao bi biti skok u razvoju. I maloprije je plakala kao i sinoc, stavim je na siku, ona jede, i odjednom onako na siki pocne plakati, sva se zacrveni. Ja je podignem malo, pa opet nastavim, i tako par puta. Bas je nervozna u ovo doba dana. A i slabo spava bas po danu. Do sad je znala odspavti po 2-3 puta onako duzi san, od dva sata. A danas sve po malo, po 10 min. jednom onako duze, mozda sat i po.
Moja Mrvica, zivot moj sa tatinim okicama uljepsala nas zivot 27.04.2012. Moj zivot je dobio pravi smisao
jede li vasa beba rukice svoje. Ja svoju nahranim, i onda je onako drzim malo u krilu, ona jede rukice, cuje se po cijeloj kuci koliko smokce. Ja kontam gladna
Ja po tome znam da mi je beba gladna. Kad god jede rukice i ponudim joj siku, ne odbija. Ne mora ni trpati ruke u usta, ako samo ono zijeva znam da je gladna sigurno... Kad je sita samo izbaci siku iz usta i nakon nekog kraćeg vremena zaspi.