Koalinka -> RE: Kiretraža ili Čišćenje (12.10.2008 11:01:05)
|
Moje iskustvo. Pošto sam imala spontani u 18. sedmici, nakon čega je slijedila indukcija, porod...radili su mi tzv. reviziju tj. struganje posteljice sa zidova maternice, jer je u tom periodu prerano da bi sama izašla, tako da ostane cijela posteljica koju valja strugati. To se zna desiti i nakon normalnog prirodnog porođaja, nakon čega ženu uspavaju i to urade. Imam 5 dobrih prijateljica kojima je to urađeno odmah nakon porođaja, kada posteljica nije htjela van, pa su dobile kratku totalnu anesteziju. Ne poznajem nikog kome je to rađeno na živo, osim mene. Eto, imamo sad i to iskustvo. Tih 20tak min bolova se ne mogu porediti sa 12h bolnih kontrakcija....Nisam dobila nikakvu anesteziju, niti lok. niti tot., nisam bila u rodbinskoj vezi sa medic.osobljem, noge vezane, svaku ruku drži po jedna sestra, u najmanju ruku scena iz "Igmanskog marša", samo sam čekala da mi kao Bati Ž. dodaju flašu rakije da me manje boli....(jer valjda u 21.vijeku još nije izmišljena anestezija)....Samo znam da je u pitanju žena, sestra ili kćerka dotičnih ljekara, bila bi to najbezbolnija revizija što može biti....Aferim! Danas znam da sam mogla insistirati na anesteziji, jer kad vide da znaš da imaš pravo na to, onda ti moraju dati.....Neće baka više u šipke..... Lijep pozdrav svim curkama!!
|
|
|
|