Mirkica
|
Da ovaj dan prodje i bice dobro , mislim njoj nece nikada biti dobro ali bice lakse kad spusti u zemlju svoje sinove :((( godinama mislim na ovu zenu godinama , i uvjek se pitam kakve su njene noci , nedao BOg nikome njene sudbine , draga majko neka ti Allah podari snage danas da izdrzis da spustis svoje sinove u zemlju, eto nasli su svoj mir konacno , neka im je vjecni rahmet . Danas sam tuzna i mislim na tebe neka ti je Allah na pomoci ”Ja, Hava, majka, Bošnjakinja, ne halalim, Ne halalim neprocvalih šest pupoljka mojih, ruže neprocvale, ognjište da mi ukrase i Bosnu mirisom da namirišu. Ne halalim usta osušena, noći bez sna, oči moje izvađene. Ne halalim kuću, bez živog ognjišta, bez smijeha, mladosti. Ne halalim bačene duvake, bešike bez čeda, njive bez sjemena. Ne halalim pokidane stabljike, izdanke utrobe moje, korijen što mi se utrije. Ne halalim, život bez sunca, bez radosti. Ne halalim srce iščupano, ranu otvorenu. Ne halalim, ne halalim, ne halalim…”