Hanady RR -> RE: Fondant 2 (12.9.2012 16:32:59)
|
IZVORNA PORUKA: minie Drage moje meni treba par savjeta jer ova torta koju hocu da pravim naredni mjesec mora izgledati savrseno (ako bude durgacije necu moci spavati) Kada pravite kore za tortu je li ispecete jednu pa ona rezete na tri dijela? -ovo zavisi od vrste torte...tj.recepta iste...ako je iz jedne kore kao npr. carska od palachinken ili teodora iz tri kore al bijele se dobiju jednim pečenjem onda sječem ja iz jedne dvije ili tri. Ako da, cime? - kore sječem postarinski[sm=smiley36.gif]...koncem ...znači nožem okolo zaržeš koru komlet dužinom, ubaciš u to zarezano konac i sastaviš ga ispred sebe, gore staviš lijevu ruku na kore na sredinu a desnom vučeš satavljeni konac koji ti prođe kroz komlet koru i podjeli ti...debljinu kora ja odokativno djelim na dva ili tri puta istim principom rezanja. a evo da me bolje shavtiš imaš i slikovito http://www.oetker.hr/oetker_hr/html/default/debi-7mcd3t.hr.html Zelim da mi bude bas fina i ravna, kako bi fondant lijepo izgledao. -Kore trebaju biti fine da bude i ona fina...butter cremom rješavaš nedostake na istoj... Kad je premazujete filovima, da li je npr stavite u kalup od torte da bi bila fino okrugla ili onako na nekom pladnju. - Ovo također zavisi od fila...ako su to žiđi filovi kao npr. fil kod jaffa torte čokoladni onda to slažem u torten plehu, kad s eohladi poravnam nožem okolo, a gore bude savršeno ravna...ako je gušći fil...slažem na onome na čemu radim tortu karton, tacna...najprije unutra premažem i stavim tortu na hlađenje, onda premažem okolo lijepo, popunim rupice ventulane pa ohladim, onda vadim i opet poravnam to sve pa stavim butter cremu. Filovi ce mi biti onaj sto hanady pravi sa gustinom i ganache sa milka cokoladom mlijecnom (hoce li dovoljno biti cvrst) - prvi fil je super čvrst i dobar a drugi...granche zahtjeva čokoladu za kuhanje ona s eipak stisne...dali će se stisnuti mliječna čokolada tj, milka...nisma ti sigurna...nisma nikada probala. Eh i torta ce biti na dva sprata, kako ovaj gornji da oblozim, negdje sa strane pa ga onda prenesm ili? - prvi radiš onaj donji ...veći...onda gornji manji sa strane uradiš prekriješ pa ga sa dva noža veća ako nemaš ono platično za prenošenje premjetiš na prvi sparat. Hanady kako se zove ona apoteka na ALipasinom u kojoj se ima kupiti glicerin (ja imam u kuci jedan, ali pise da mu je rok do 8/12 tj istekao i strah me da stavim, da ne upropastim ostale sastojke) - uporno pišu eurofarm...al nije...nego je u pitanju Anis apoteka...tako joj piše reklama zelenim slovima. tačno iza zgrade gdje je pink televizija preko puta na ćošku je apoteka. A prije ove rodjendanske torte mog pileta trebam napraviti par dinosaura za jednu drugu rodjendansku tortu, imate li neki fin tutorial? - dinosaurusi tutorial u slikama, više njih http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?p=7298 ili u slikama ovaj maleni na muffinu http://artofdessert.blogspot.com/2010/03/dinosaur-birthday-cake-and-cupcakes.html
|
|
|
|