raja_ringe -> RE: Fondant 2 (11.1.2012 8:35:52)
|
Meni fondan nije uspio :(.. Pokušat ću opisati šta se desilo pa ako neko zna gdje sam pogriješila... Dakle masu sam napravila preksinoć, činilo mi se da je uspjela. Stavila sam je u vrećicu. Juče sam napravila tortu (poslije sam skontala da mi ova torta svakako nije za fondan, gornji sloj mi nije dovoljno čvrst) i sinoć htjela da 'razvijem' fondan. Fondan masu sam prvo 15 sec. u mikrovalnoj 'zagrijala'. Počela sam da je ponovo mijesim rukama (ako se tako kaže), a masa se raspala. Onda sma dodala malo vode onda je postala mecava, pa sam dodavala šećer, pa opet vodu pa šećer.... Helem masa se uduplala :))..onda je mm priskočio u pomoć jer ja nisma imala više snage i učinilo mi se da je uspjelo. Kada sam počela razvijati bila je ok, ali kako je bila velika morala sma je istanjiti i opet je sva popucala. Fondan je završio u smeću, sa torte sam 'ostrugala' butter cream (btw meni je od one mjere bilo dovoljno samo za vrh torte, za sranice sam morala dodatno umjesiti. Kalup je čini mi se 24 cm) i umutila čokoladnu šlag kremu i vratila tortu u frižider. Eh još nešto. Fondan mi je imao malo čudan miris. Probala sam ga, ukus je ok, ali miris mi nije baš reprezentativan :).
|
|
|
|