Vinetu -> RE: Fondant 2 (9.1.2014 17:53:03)
|
Pozdrav profesionalkama fondašicama! Ja sam totalni laik u tom polju. Da je plastelin u pitanju, mislim da bih znala svašta napraviti, ali "miješaj, muti, valjaj" - to mi djeluje suviše komplikovano. S druge strane, kad znam sa plastelinom trebala bih znati i sa tijestom... barem se nadam. Dugo to mene mami, ali nikako da se odvažim. Eh, sad, upravo nađoh neki recept za fondant na bazi meda, pa rekoh da probam sa tim, pa kad se uvježbam, da pređem na viši nivo. Da li ste nekad probale praviti fondant po ovom receptu i šta mislite o njemu: Sastojci: 50 gr margarina 1 supena kašika svetlog meda (bagremovog, cvetnog) pola vrećice želatina (mlevene bele) 30 ml ili 0,3 dl vode 600 gr šećera u prahu (što sitnije mlevenog) par kapi ekstrakta vanile (ili bilo kojeg drugog bezbojnog) Priprema: Želatin potopiti u vodi. U međuvremenu u lončiću otopiti med (paziti da ne prokuva), maknuti sa vatre te u njemu otopiti margarin i želatin, te sve to dobro rukama umesiti sa šećerom u prahu kojeg smo prethodno sipali u malo veću posudu. Mesiti dok se ne dobije glatka fina smesa (kao testo za pizzu). Po potrebi dodavati šećera u prahu. Količina smese je dovoljna za oblaganje 1 torte promera 30×30. Može se dodati i par kapi ekstrakta od vanile radi boljeg ukusa ali nije obavezno. Masa se može bojiti tekućim bojama za domaćinstvo ili bojama u prahu (trebaće se dodavati šećera u prahu ili brašna). Čuvati u dobro zatvorenoj vrećici za domaćinstvo ili u pvc posudi sa poklopcem. Čuvati na sobnoj temperaturi. Ako se masa ne potroši odmah…pre ponovne upotrebe zagrejati malo u mikrotalasnoj jer će biti elastičnija i manje će se morati mesiti rukama. Rok trajanja 90 dana.
|
|
|
|