Anoniman -> RE: Obicaji (21.12.2011 12:46:07)
|
Kod nas se na svadbi 'bacalo' samo na kicenje. Te pare ostaju domacinu. Kad se svatovi vracaju, nako sto su uzeli 'mladu', djeca zagrade put i pustaju svatove nakon sto dobiju koju marku. Kad sam ulazila u kucu moje svekrve, dala mi je Kur'an po desnu ruku, prelomila pogacu i prosla sam ispod muzeve ruke na pragu. Cim sam usla kod Svekrve u kucu, dodali su mi dijete u krilo. Ko obicaj je da se da musko dijete, ali ja to nisam htjela...uzela sam od zaove malu i dala sam joj kovertu. U Opcini, nakon sto smo izgovorili DA, nagazila sam ga. Darovali su me zlatom poslije torte...svako je prilazio i davao svoj poklon. Poslije, kad su nas obilazili nakon nekoliko dana, donosili su nam neki simbolican poklon i kovertu, svijece i sl. Kad smo mi prvi put isli kod njih, nosili smo im malo vrijedniju kesu. Kad su moji dolazili prvi put u posjetu kod muzevih, donosili su kesu za svaku kucu koja je bliska svekrvinim. Tako i svekrva kad je dolazila kod mojih prvi put... Eh to su sve obicaji koje su mi mama i svekrva nametnule, meni je sve to nigdje veze, ali eto...htjela sam ih ispostovati po pitanju toga, jer ipak je to njma ko nesto bitno.
|
|
|
|