Silver -> RE: Obicaji (20.12.2011 19:06:17)
|
IZVORNA PORUKA: ziki IZVORNA PORUKA: Silver A sta mislite o bacanju, rize, zita, Kur'an pod ruku, okretanje djeteta, darivanje onoga ko skine mladinu cipelu, darivanje onoga ko donese mladoj serbe...ma i vi ovdje gulite mladu opasno [sm=jezicek.gif] [sm=jezicek.gif] [sm=jezicek.gif] Silver zemo ne znam iz kojeg si dijela Sandzaka al mene su ovako moji Sandzaklije ogulili[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]Kad sam ja bila mlada ovo su jedini obicaji koji su ispostovani, ostalog nije bilo, znam da ima i to pokrivanje crvenom maramom tzv "duvak" pa da mlada kad krene ne smije da se okrene i mahne svojim i slA sad darivanje mlade kad dodje prvi put u kucu obavezno, pa onda "cetresnica" kad kod nekog odvedes prvi put dijete i kod nas u Sjenici bebi se daju jaja, neparan broj i jos nesto, malo para, gardarobica... Ziki zar i ti ??? [sm=jezicek.gif] Mi smo iz Prijepolja, nema nekih stvari a neke strogo postuju, ma gluposti Boga mi, kaze nemoj se okrenuti kad te povedu svatovi, kao da mahnes ili tako, da se nebi vratila[sm=zmeden.gif] A to sa djetetom se postuje, i ja to ovdje postujem, smao ja dajem pare a ne jaja [sm=smiley36.gif] kad mi beba prvi put dodje i ne buni se niko[sm=smiley36.gif], sta ces duboko usadjeno u meni [sm=smiley36.gif] Ali kao sto rekoh sreca moja udadoh se za bosanca, pa me neke stvari mimoidjose a neke me tek snadjose! [sm=jezicek.gif] Eh ovo za "obikusu" prvi put cujem!
|
|
|
|