Leptirica87
|
IZVORNA PORUKA: Trnoruzica IZVORNA PORUKA: sara123 Moze li mi ko odgovoriti Idem privatno kod ginekologa,trudna 12 sedmica(doduse samo dva pregleda do sad). Moram li se uporedo javljati i u DZ,hoce li mi na Gradini praviti problem ako nemam trudnicki karton iz DZ? Da li se ide u devetom mjesecu sa uputnicom na ctg kao sto je slucaj u Sarajevu,ili samo kad me zaboli idem na UKC i ko me potrefi gore? Nova sam,pa sam malo zbunjena. I,da...markice se u januaru obnavljaju jelda? Trenutno nemam markica,pa placam participacije. Koliko ja znam, ako vodis privatno, nema potrebe da se javljas u DZ, osim ako nedo Bog budeš morala na bolovanje, ili u slučaju uputnice za Gradinu za porod, i otvaranja porodiljskog odsustva. Ja vodim u DZ, i rekla mi je da nema potrebe da idem gore na Gradinu, iako sam usla u 9.mjesec, nego dolazim u DZ svake sedmice na preglede. Na porod ideš na Gradinu, kad zaboli. Bar je meni tako moja dr rekla. Samo ponesi sa sobom sve svoje nalaze koje imaš, zajedno sa nalazom krvne grupe i ostalom dokumentacijom koju imas. I meni je ovo malo cudno, jer se ne radi CTG niti plodna voda da se prati pa sam sva isprepadana Kada su u pitanju markice, počela je prodaja za 2016. Što se tiče stvari, Idina mama, nažalost realnost u BiH je takva. Od kantona do kantona :( Ima li iko od mama koje su se skoro porodile, da napie taj famozni spisak, ukoliko nije problem, od početka do kraja, da po njemu stavljam stvari u kesu Pozz drage noje, Ja sam iz Tz i porodila sam se prije 20-tak dana.Ne moras ici na kontrole u DZ,samo pred kraj kad udjes u 9 ides da ti daju uputnicu za porod.Sto se tice CTG a amnioskopije to se radi pi potrebi ako se posumlja nesto prilikom Ultrazvuka,tako da ne brini. Za gradinu mozete ponijeti jednokratne gacice iz apoteje,vir 80 uloske 2-3pakla,cetkica kaladont,gel za tus dezodorans,ubrus obavezno (jer se njim vriwte nakin tus ne daju peskir),toalet papir,soka i vode (ja sam ponijela 2l i bilo mi malo jos mi donijeli),i mozete neke cokoladice ja sam snikers jer su pojake,i plazmu iako bas i ne preporucuju zbog stolice jer je suha.I sve to stavljate u kesu,torbe ne mogu.Mob svi su imali,samo su ih sakrili valjda na prijemu,a u sobama cak smo i pricali na mob a sestre ulazile nista nisu rekle,osum kad je vizita morate posklanjat sve i iskljucit tonove...eto tako. Da vam bude sa srecom 😊
|