Halimaa
|
IZVORNA PORUKA: bubamaric@ Drage moje, porodila sam se prije 20-tak dana i zelim s vama da podijelim svoje i vise nego grozno iskustvo sa GAK-om. Termin mi je presao 3 dana pa su me zadrzali iako nisam imala bolove, otvorena samo 1 prst. Prvovela sam noc na porodjajnom slusajuci vrisku, oka sklopila nisam. Ujutro otvorena 3 prsta. Probili mi vodenjak u 10h. Do 8h navece umirala od bolova, otvorena samo 4 prsta, prepustena sama sebi. Ma niko te ne gleda. Da bi doktorica Mehmedovic(ako se ne varam) rekla da moram na carski. Tusiranue prije carskog, voda ledena, prozori otvoreni, ja umirem od bolova i zime. U 20:40h rodila se moja djevojcica(prva beba). U 5h vode me na babinjare. Ne mogu se pomjerit od bolova, infuzija u ruci, kateter prikljucen, donesu ti bebu i brini se o njoj., a o sebi ne mozes da brines. Ostala sam 7 dana u bolnici zbog bebe i tih 7 dana su mi bili ko 7 godina. Svaki dan sam provela placuci. Osoblje, malo je reci grozno. Uslovi u zatvoru su bolji nego gore. Svaka cas_t izuzecima kojih je jako malo. Ujutro dolaze sestre da presvalce bebe i obradjuju pupak, utom dolaze ginekolozi u vizitu, dok su svi tu eto i dpedijatara i onda vise ne znas ni ko pije ni ko placa. Hvala dragom Bogu da sam imala mlijeka i dojila svoju bebu. Majke koje nisu imale mlijeka molile su sestrice da im donesu dohrane, a one molim te nemaju vremena da tebi prave dohranu, a djeca vrste od placa koliko izgladne. Djetetu mi obukli poderane gegice, lezimo pored prozora koji su u fazi raspada, puse na sve strane, smrzli se i jos svoju nervozu istresaju na tebe, a dovoljna ti jedna ruzna rijec da se rasplaces ko godina. Ne mogu da vjerujem da ti neko ne moze pokloniti jedan osmijeh da te oraspolozi jer u takvoj situaciji puno znaci. Sto se tice doktora bili su korektni mada ih je vecina arogantno i korumpirano do bola. Uslovi u porodilistu su za plakat. Pa ljudi moji zar se ne moze poradit nesto da se uredi porodiliste jer ipak se tu radja novi zivot. Kad su mi rekli da idem kuci, nikad u zivotu svom nisam bila sretnija, hvala Bogu kad postoji dan da se izadje iz onog zatvora. Zbog svega sto sem gore dozivjela nazalost vise ne bih ni pomislila da se porodim ponovo. Nek je meni moja djevojica ziva i zdrava. Sretno zenice moje Tačno tako draga, čitam ove gore postove, kontam jesam li samo ja bila u noćnoj mori... Zaista je tako kako opisuješ... Ja sam se porodila 2009, totalno istraumirana tom jednom noći koju sam provela na porodjajnom ( bila sam nekih pet dana prije na odjeljenju za čuvanje trudnoće, tu je i nekako...) Upravo tako, svježe porođena ostavljena da se brineš sama o bebi, kakA se skori na guzi dok one dodju da operu, gegice se raspadaju, prozori stalno otvorenii..Ja sam krvarila nenormalno a nisam imala mlijeka, beba je plakala, pa mi se od sjedenja na krevetu i hodanja s bebom po sobi odšila mi se rana...NEKO BI STVARNO TREBAO POKRENUTI NEŠTO U VEZI SA OVIM!
< Poruku je uredio Halimaa -- 31.1.2013 23:34:34 >
|