Svjetlo -> RE: Friške vijesti ! (14.12.2011 20:20:01)
|
Drage mame, drago mi je da sam naisla na vase komentare na tekst "Ishrana u vrticima u BiH", te ovom prilikom dajem odgovore na pitanja i dileme u vezi svrhe i vjerodostojnosti istrazivanja: -istrazivanje sam provela 2011. godine u vrticima u BiH u okviru svoje magistarske disertacije iz nutricionizma, u okviru studija u Londonu - to je bio uvjet za magistrirati, te se ne smatram niti novopecenim niti samoprozvanim istrazivacem, to je dio studija. -istia, tema koju sam izabrala s namjerom bila je 'real world problem' te je cilj projekta bio da se razviju smjernice za vrtice u BiH kako bi im pomogle da djeci ponude bolju hranu i da poboljsaju prakse koje se ticu hrane i ishrane (ne da ih se kritikuje. snimanje postojece situacije bio je preduvjet za dalji rad na projektu, ali ne i glavni cilj) -s obzirom da se javna politika i smjernice uvijek trebaju donijeti na osnovu cinjenica/dokaza (tzv evidence-based policy making), ovo istrazivanje je imalo za svrhu da nadleznim institucijama da uvid u postojecu situaciju i time dokaze postojanje potrebe za ulaganje u ishranu nasih mladih i nasih starih. -ja sam se orijentirala samo na vrtice, jer sam bila prinudjena fokusirati rad (koji je imao samo 10,000 rijeci i trajao samo 4 mjeseca) da sam mogla uradila bih vise. nadam se da hocu, u buducnosti. -smjernice ce naravno, i to sam naglasila u istrazivanju, biti na raspolaganju i tetama cuvalicama i mamama koje ne rade. no, jedino se kroz institucije mogu donijeti obvezujuci standardi, to ne mozete u privatnoj sferi. -nadam se da ce poboljsanje uvjeta u vrticima dovsti i do upisa veceg broja djece u vrtice, jer oni imaju niz prednosti u odrastanju djeteta. -podaci o gojaznosti (drugi smo po broju overweight i obese za djecu 0-5 i odrasle 25-65 god) su zvanicni podaci WHO Regional office for Europe i nazalost, tacni su http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0010/74746/E90711.pdf -niste jedini koji negirate da su nam odrasli gojazni, pogledajte stomacnu debljinu vecine ljudi oko vas, ili jednostavno, izracunajte BMI (m/kg2) za sebe i clanove obitelji, ako je broj veci od 25, imate visak kilograma, ako je 30 ili vise, gojazni/pretili ste. Moji mama i suprug su negirali... oboje imaju visak kilograma a za bh. pojmove izgledaju 'sasvim ok'. upravo je ta debljina ona 'opasna' za srce, mozak i krvne zile. - prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, prvi uzrok smrti su kardiovaskularna oboljenja, koja se vezu, osim uz pusenje i nekretanje, uz ishranu -smjernice su nacinjene i sad se trudim da ih u vidu edukacije i izrade prirucnika zaista i stavim na uslugu vrticima. -svi vrtici su rekli isto - treba im podrska ove vrste i zele promjene, pogotovo u oblasti zdravije ishrane u okviru datih budzeta. -verzija istrazivanja za medije (siru javnost) je s razlogom pojednostavljena, a mediji naravno stavljaju akcenat na njima zanimljive dijelove, to je njihova uredjivacka politika i njihovo pravo. ja sam im zahvalna za bilo koji vid osvjestavanja javnosti o ovoj temi, jer tako mozemo pokrenuti i izmjene u praksi. - detalji o uzorku su namjerno neobjavljeni, jer je istrazivac potpisao garanciju zastite tih podataka o ucesnicima projekta (pojedinim vrticima) upravo zato da im ne bi remetio reputaciju. Vrtici imaju dobru volju i spremnost, ali traze podrsku u smislu nutricionisticke obuke i zvanicnih normativa ishrane. -pitanje gojaznosti i pitanje neuhranjenosti i mikronutrijentnih deficijencija kod djece i odrasle populacije su dva jednako vazna problema s kojima se suocava nase drustvo, i oba su podjednako karakteristicna za zemlje u razvoju (tzv double burden of disease). cesto je gojaznost upravo jedan od pokazatelja siromastva. Izvinjavam se na dugom postu s puno informacija, ali cini mi se da su one nedostajale u tekstovima koje ste citale. S puno lijepih zelja za vase zdravlje i zdravlje sve nase djece, Selma Gicevic
|
|
|
|