Idina mama -> RE: Kalendar nadohrane (7.1.2010 11:52:33)
|
Meni su doktor i babica i ostala literatura koju koristim rekli da meso moze od samog pocetka (naravno pomalo) 6X sedmicno. Ponekad i zumace. Tvrdo se skuha jaje, pa se zumance lijepo odvoji i izmiksa sa povrcem. Medjutim, moja malena naginje zatvoru, pa zumance nisam davala. Meso mi se isto tako cinilo precesto s obzirom na cvrstu stolicu, pa sam ja davala meso svaki drugi dan, a umjesto mesa zitarice proso ili zob, koji sadrze zeljezo. U porciju ide 100 gr povrca, 50 gr krompira, 20 gr mesa (ili umjesto mesa 10 gr ovih zitarica). Na kraju se doda 8-10 gr ulja i 15 ml svjezeg soka od jabuke ili narandze. Ja iskreno preporucujem da se drzis ovog odnosa (vagaj). Mozes kombinovati povrce i sa jabukom, npr. 50 gr povrca, 50 gr jabuke. Ima puno mogucnosti da se iskombinuje povrce. Krompir je vazan zbog probave (sadrzi nesto na L, a nisam zapamtila sta :-) ). Kad se drzis ovog odnosa i vagas, sigurna si da ces beba dobiti sve sto treba i neces pretjerati s bjelancevinama ili nesto sl. Sve se dinsta u vrlo malo vode, pa ova porcija sadrzi oko 200 gr. U pocetku beba jede nekoliko kasika. Razdijeli u male porcije i smrzni ili istresi u supu za odrasle. Nemoj podgrijavati vise od jedanput, jer ce se nitriti pretvoriti u otrovne nitrate!. Nemoj davati nemasnu hranu. Dodaj ulje (pazi da je meso nemaso!), ali na kraju. Kuhanjem sa uljem unistavaju se vitamini...
|
|
|
|