Emina* -> RE: Kalendar nadohrane (20.1.2009 8:20:50)
|
AminaD, ne kazem da ne valja to sto se kuci napravi, naprotiv, mozda je i bolje i ukusnije... Samo kazem da ja ne bih, jer prilikom pasterizacije postoje odredjene temperature na kojima se ona vrsi, ali nakon takve pasterizacije (koja uopste nije teska za sprovesti kod kuce, jer je potrebno samo znati temp. na kojoj se odredjene supstance pasterizuju), treba sprovesti odredjene testove (za koje sumnjam da ko radi kuci) da bi se provjerila efikasnost iste (testovi tipa: fosfataza test, peroksidaza test i sl).. Na taj nacin , i pomocu tih testova se moze zakljuciti da je pasterizacija efikasna.... Npr ako se mlijeko pasterizuje, treba se znati pocetna temp mlijeka, pa temp nakon pasterizacije, zatim koje promjene se smiju desavati prilikom pasterizacije i sl (mutnoca,gubitak pojedinih bjelancevina u mlijeku i sl) ... Da sad ne nabrajam, puno je takvih testova, koji se MORAJU uraditi... Ne kazem ni da sve ove nase fabrike rade sve te testove, ali moraju raditi neke osnovne, kao sto moraju imati certifikat za iste.... Nadam se da nisam nikoga uvrijedila, to je samo moje misljenje.... Moderatori, ne znam jesmo li otisli malo off, ali izvinjavam se...
|
|
|
|