lejlas30
|
Cure moje, ovo mi sad seka nadje na netu, ja procitah i rekoh da podijelim i s vama. Meni je prica bas interesantna Trudna sam i već dugo se kanim da napisem ovde naše iskustvo jer smo uspeli da pobedimo muski sterilitet! Greh bi bio da ovo sacuvam samo za sebe jer se možda neko nalazi u sličnoj situaciji. Pa da pocnem od početka... MM je otkrio da ima probleme sa spermom pre jedno desetak god. Broj spermatozoida je bio dobar ali je vecina bila nepravilnog oblika i nedovoljno pokretljiva. Brzo se ustanovilo se da je oplodnja jajnih celija sa njegovom spermom na vrlo niskom nivou, ispod 30%. Leukocita u spermi nije bilo. Pretrazujuci literaturu u vezi polenske groznice, od koje MM takođe pati, nalazim na ovaj naucni rad objavljen u januaru 2006 god od strane francuskih doktora Olive i Multignera(Ketotifen improves sperm motility and sperm morphology in male patients with leukocytospermia and unexplained infertility. Fertility and Sterility, Volume 85, Issue 1, Pages 240-243 A. Oliva, L. Multigner). Ukratko, ovi francuski doktori su uradili klinicko ispitavanje u kojem su 12 nedelja davali ketotifen tablete (1mg svakih 12 sati) 55-orici muskaraca koji su imali leukocite u spermi (MM nije imao) i neobjasnjenu neplodnost. Već posle 4 nedelje tretmana, broj leukocita u spermi je drasticno smanjen dok je pokretljivost spermatozoida značajno povecana. Posle 8 nedelja, značajno povecanje u broju normalno oblikovanih spermatozoida je ustanovljeno i to se zadrzalo još 4 nedelje posle zavrsetka tretmana. 6 meseci posle zavrsetka tretmana su posmatrali da li je doslo do spontanih, prirodnih trudnoća. Od ovih 55 slučajeva, 16 spontanih trudnoća je zabelezeno (29.1%). Ketotifen je antihistamin koji se već dugo izdaje na recept samo onim osobama koje pate od polenske groznice. Na zapadu ga pravi farmaceutska kompanija Novartis u vidu tableta a kod nas Galenika u vidu sirupa(Galitifen). Nije registrovan za poboljsanje sperme. E, sada... Kada je prostudirao ovo klinicko ispitivanje, MM je odlucio da i on proba ovaj lek, iako nije imao leukocite u spermi. Međutim, MM je tvrdoglava osoba... Umesto kao sav normalan i pametan svet da ode kod doktora i zatrazi da dobije ketotifen na recept pa da zna doktor šta pije u slučaju da lek ima nezeljene efekte, MM je otisao u Beograd da poseti svoju familiju i vratio se sa 20 bocica Galitifen sirupa koji se nalazi u slobodnoj prodaji u apotekama u Srbiji! Ja sam bila uzasno protiv toga da on tako slobodno pije ovaj lek, ali njegovo opravdanje je bilo da je to samo antihistamin... ja i danas mislim da je to bilo uzasno neodgovorno sa njegove strane... ali on tako zna da bude tvrdoglav...Elem, svako jutro i vece je uzimao po 5ml sirupa sto je 2mg ketotifena dnevno. Poceo je u maju i pio sve do skoro(mada sam ga ja molila da prekine posle 12 nedelja jer je klinicko ispitivanje trajalo samo 12 nedelja).. međutim tvrdoglava glava je htela po svome... i ja na kraju ostanem trudna! Pre toga, tokom leta,ja sam insistirala da se pripremimo finansijski i psihicki za još jedan IVF jer sam bila skeptik u vezi ovog leka. U avgustu smo otisli da posetimo jednu novu kliniku i tu smo oboje prošli još jednom kroz sva ona ispitivanja. Značajno je to što su MM rekli da mu je već tada nivo normalno oblikovanih spermatozoida skoro bio na normali, tek nešto ispod normale, a da ima normalan nivo onih pokretljivih! A pre toga, hiljadu puta je radio spermogram i uvek su mu rezultati bili losi! Po preporuci lekara iz te klnike, nismo radili još taj jedan IVF nego smo održavali normalne odnose i eto...rezultat nas je stigao... Neću nikom da dajem laznu nadu. Ono gore spomenuto istrazivanje je pokazalo da je doslo samo do 29% porasta u trudnoćama kada se pije ovaj lek, sto je možda mali broj na papiru ali značajan porast kad se krene od nule. Takođe, MM nije imao leukocite u spermi, znaci on nije bio tipicni pacijent, ali mu je izgleda ovaj lek ipak pomogao. Ja iskreno verujem da mu je ketotifen popravio spermogram jer MM ništa nije menjao u vezi ishrane, stresa, niti je uzimao ikakve vitamine i minerale. Eto... to je nasa prica... možda nekom pomogne...
< Poruku je uredio lejlas30 -- 21.2.2009 15:49:10 >