Gigana -> RE: Ista krvna grupa i rh faktor? (18.1.2012 16:55:37)
|
Posto nemam rezus faktor, dakle negativna sam, morala sam primiti Rhogam, ali tek kad sam se porodila i to u roku od 72 sata, jer je beba naslijedila rezus faktor oca, koji je pozitivan. Doktori su nam rekli da kupimo Rhogam i odmah sam ga primila čim ga je muž donio u bolnicu. Sjecam se da ga je muž donio i bacio račun, a onda nam je jedna sestra rekla da se može refundirati preko socijalnog. Ne znam kakva je sad situacija, to je bilo prije 4 godine. Inače, krvna grupa kao takva nema nikakve veze sa bebom, kompatibilnošću i sl. Bitan je rezus faktor. Ili ga imaš ili ga nemaš. Ako ga imaš, to znači da si + i sve je u redu. Ako ga nemaš, tj. Rh negativna si, tvoje tijelo ga ne prepoznaje i kao odbrambeni mehanizam počinje da stvara antitijela ako je beba koju nosiš pozitivna. Kod prve trudnoće obično ne dolazi do stvaranja antitijela, to je vjerovatnije u drugoj i narednim trudnoćama, ali nikad se ne zna. Ja sam u toku svoje trudnoće 3 puta kontrolisala antitijela. Svaki put je nalaz bio ok. Da se desilo da su se stvorila antitijela prije samog poroda, onda bih primila Rhogam ranije. Dakle, samo Rh negativne trudnice treba da redovno rade Coombs test i sve ce biti uredu.
|
|
|
|