mamabb -> RE: Trudničko bolovanje... (6.10.2008 23:01:34)
|
Draga Di, bolovanje do 42 dana: plaću i doprinose snosi poslodavac, preko centar za socijalni rad. Znači ti ćeš za tih 28 dana(manje ili više zavisi kad se porodiš), makar bi trebala , jer je to trudničko bolovanje a ne pordiljno (od dana poroda), primiti plaću kao da si radila, odnosno, sve je regulisano pravilnikom i politikom firme u kojoj radiš :visina plaće itd. Ti njima samo moraš donijeti 1. u mjesecu doznaku od dr-a koji ti je propisao bolovanje. Konkretan slučaj: Žena imala rizičnu trudnoću u jednoj firmi kojoj sam ja vodila knjige i otišla odmah na bolovanje i svakog mjeseca njen muž je dostavljao doznaku i ona je primala plaću kako sam gore i objasnila, do 42 snosio poslodavac ostalo centar za socijalni rad a nakon poroda primala porodiljnu naknadu godinu dana u visini u kojoj je ona tada bila propisana i poslodavac joj je plaćao PIO i porez na plaću a zdravstveno centar. Porodiljnu naknadu koju budeš primala godinu dana, odnosno dok ti traje porodiljsko, ćeš ostvariti tako što ćeš u centar za socijalni rad odnijeti dokaz o isplaćeni plaćama i i uplaćenim doprinosima za posljednjih šest mjeseci (to treba da dobiješ u računovodstvu svoje firme), rodni list djeteta, mjesto prebivališta CIPS i M-2 kopiju obrazac - prijava u PIO (to isto u računovodstvu) i čini mi se da je to to od papira. Na iznos naknade zdravstveno ti plaća socijalno a PIO poslodavac. E sad, neke firme to sve ''izganjaju'' za svoje uposlenice i isplaćuju im plaću a onda socijalno njima refundira isplaćeno pa se isto tako može desiti da se prima plaća veća od propisane naknade s tim da poslodavac na razliku plaća sve doprinose a to je opet regulisano pravilnikom firme. Sve informacije ćeš dobiti u centru za socijalni rad i u računovodstvu svoje firme jer se sve razlikuje od kantona do kantona. Nadam se da sam ti pomogla
|
|
|
|