sunid -> RE: Otvaranje porodiljskog na dan poroda (6.10.2011 14:40:37)
|
IZVORNA PORUKA: Vinetu IZVORNA PORUKA: sunid IZVORNA PORUKA: Vinetu Ja sam na trudničko bolovanje otišla već u četvrtom mjesecu trudnoće, također zbog rizične trudnoće. Moja dr. u domu zdravlja mi je otvorila porodiljsko na dan poroda, iako sam ja insistirala ranije, jer sam mislila da tako treba. Ona mi je objasnila da je bolje na dan poroda. Bitno je samo obratiti se svom dr ginekologu u domu zdravlja kojem pripadaš, ne mora to biti Otoka. A gdje si vodila trudnocu? Ja pripadam u Dom zdravlja na Otoci,ali trudnocu vodim na Jezeru zbog komplikacija koje sam imala na pocetku. Definiitivno onda cekam da se porodim pa neka mm ide da mi otvori porodiljsko [sm=smiley1.gif] Pripadam DZ Stari Grad, trudnoću vodila tu i privatno kod dr koja radila na Koševu (sada na Jezeru). Dr. u Domu zdravlja je ta koja otvara bolovanje. Onog dana kad se porodiš (ili nakon par dana), neka tvoj muž ode doktorici u Dom zdravlja kom pripadaš i neka ti otvori porodiljsko bolovanje. S obzirom na to da se radi o čuvanju trudnoće, u slučaju rizične trudnoće, nema potrebe da otvaraš porodiljsko bolovanje prije nego se porodiš... jer si već na bolovanju - trudničkom. (Nadam se da si shvatila šta je pisac htio reći : )) Za one koji nemaju rizičnu trudnoću i koje ne moraju ranije na bolovanje, postoji taj period od 28 dana pred porod kad one već mogu uzeti porodiljsko bolovanje. Nije mi jasno ovo Vodolijino iskustvo, jer sam ja upravo to uradila i to na nagovor doktorice iz Doma zdravlja. Ona mi je ba rekla da to moe... Dakle, otila sam na bolovanje/uvanje trudnoe u etvrtom mjesecu trudnoe, a porodiljsko mi je otvoreno na dan poroda! Ne znam... moda je dolo do nekih izmjena u zakonu tokom ove dvije-tri godine.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Kontam ja pisca oko bolovanja trudnickog i porodiljskog [sm=smiley1.gif] te termine sam davno razgranicila :) Ma otici cu doktorici u DZ gdje pripadam (iako tamo nemam svoju dr,naci cu neku koja ce mi na kraju krajeva morati otvoriti porodiljsko pa kad god :)),i pitati, jer ne bih se iznenadila da i one rade po svom kako koja hoce, kod nas me nista vise ne moze iznenaditi- U svakom slucaju hvala vam svimana iskustvima vidjet cemo kakvo ce biti moje:)
|
|
|
|