animagical
|
evo da ja odgovorim, jer i imam epi a i trudna sam...tegretol moze u trudnoci a moze i lamictal, ali se ta doza smanji ako je bas velika...ja sam na svoju ruku, doduse i uz tri uredna eeg-a prestala uzimati terapiju, doduse uz dogovor s dr savicem s dip-a, utorkom i cetvrtkom radi u savjetovalistu za epilepsije, na neuroloskom savjetovalistu... prethodno sam imala spontani pa nisam htjela nicim da ugrozim ovu trudnocu,ai to su sad druge teme... ono sto je jako vazno je redovno uzimanje folacina ali ne onih 400 mikrograma kao druge zene, vec obavezo 5mg... kod napada nema nekog pretjeranog rizika da ce se udariti, pogotovo u stomak, rizik lezi u ostanku bez kisika, ali s obzirom da napadi obicno traju do minut dva ne bi trebalo biti problema... takodjer meni je ginekolog trazio double test zbog epi, bilo sve ok... ono sto ja iz iskustva mogu savjetovati je sto vise odmora i spavanja, a sto je moguce manje stresa, tv-a, kompjutera, glasnih zvukova, trepucih svjetala...meni je najveci triger bilo blinkajuce svjetlo i stres... doduse ja sam uvijek imala aure koje su me upozoravale da bi mogao biti napad pa sam obicno isla leci tada...takodjer ako sta osjeti moze uzeti i apaurin, da malo umiri...on isto moze u trudnoci... evo ja ocekujem porod, prirodan samo neka se smiri i osluskuje pomalo svoje tijelo... nadam se da ide ginekologu koji je vec imao pacijentice s epi? jer ostali cesto znaju da pametuju a nista na sredini...od neurologa preporucujem dr savica, ne samo da je strucnjak, i da ima i uzu specijalizaciju od pstalih-epileptolog, on je ipak prije svega i covjek.. sve najbolje joj zelim meni je trudnoca donijela veliko poboljsanje, nijedan veliki napad, samo par parcijalnih, koji ne ugrozavaju plod...u vidu misicnih trzaja i sl.
|