Anoniman -> RE: Zaposlenje kod privatnika (1.9.2011 9:30:34)
|
Hedija [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]... Ja sam 5 godina radila u privatnoj firmi (počela raditi sa 18.). Nisam imala blage veze o poslu, uporedo sam studirala i radila. U to vrijeme nisam bila prijavljena 2 godine jer kao student, dok naučim da radim i sl... međutim posao se počeo gomilati, a ja na istom pa su me na jedvite jade prijavilina minimalac (kao i sve ostale). Dakle 500 KM na banku i to se oporezivalo, a ostatak u kešu na ruke. Nisu plaćani nikakvi regresi, 13-te plate i sl. Porodiljsko je bilo tabu tema, a bolovanje misaona imenica... Sada radim u multinacionalnoj kompaniji (d.d. dakle opet je privatno) ali je firma iz UK. Prijavljena na punu platu, svi doprinosi plaćeni, regres u maju, 13-ta plata u decembru, bolovanje kad kihneš, trudničko nije nikakav problem čak je i poželjno (kolegica je na trudničkom već 2 godine - beba za bebom) i posao joj nikad nije došao u pitanje... eh sad kako "veselica" kaže zavisi od vlasnika firme ali ako je birati onda je OK da u privatnoj firmi stekneš neko radno iskustvo... što se fakulteta tiče u praksi ti treba 10% svega što si naučila, ostalo učiš u hodu i da promjeniš 10 firmi uvijek ćeš morati da učiš iz početka jer svaka firma ima drugačiji sistem rada. Ja ti želim svu sreću svijeta na novom radnom mjestu i moj ti je prijedlog da što manje piješ kafe i upuštaš se u neke rekla - kazala razgovore sa radnim kolegama (pogotovo ženskim) jer te samo može glava zaboliti... uh... sretno!!!
|
|
|
|