animagical
|
koko, sve je to ok, ali i djeca koja su spremna da budu bez pelene mogu jednostavno popiti previse pred spavanje i imati potrebu da piske tokom noci...pa i ja nekad ustajem u wc, ako sam jela lubenicu npr...moj A. najcesce nema potrebu da piski tokom noci, ali ako jako puno popije prije spavanja, logicno je da ima sta i piskiti nakon nekoliko sati. i kada ga u snu dignem na tutu, on piski bas puno, a bude suh do tog dizanja, sto znaci da trpi. kao sto je meni tesko da trpim citavu noc, a moram piskiti, tako je i njemu. ne vidim u cemu je problem dici dijete na tutu jednom u toku noci, to mi je svakako logicnije nego da spava u peleni, u kojoj mu je vruce i da svejedno trpi, jer on nece piskiti u gace vise nikako. mirkice, ako ima strah da kaki, to je mozda sto jos ne zna da kaki sjedeci, jer oni u peleni obicno stojeci kake, cak i ne cucnu, nego se samo blago pognu, koliko sam ja primjetila. mi smo isto prosli. naucio je da svojom voljom kaki nakon sto sam ga pustila da kaki stojeci u kadu par puta. kada je vidio da nije strasno i da valjda ne boli, poceo je i na tutu..i to prvo tako sto je cucao iznad tute tek nakon par dana se opustio da sjedne i da kaki. pokusaj da mu ne naredjujes sa npr. sjedni na tutu pa kaki, nego ga pitaj gdje hoces da kakis, kao da se kakanje podrazumijeva, ali on kao odlucuje gdje ce to obaviti. i pusti ga vise da se sam brine o svojim potrebama, da vidi da mu smeta kaka u gacicama... sta fali ako se i upiski i ukaki u gace koji dan, sedmicu...imamo masine svi hB. ja nisam primjetila da pomaze posjedanje djeteta na tutu svako sat ili po nekom rasporedu, kod nas nije uspiejvalo, on je samo sjedio na tuti i islo mu je na zivce. uspijevalo je ako ga pitam hoces li da piskis, pa on kaze hocu, pa ga pitam a gde cemo da piskimo kao V. ( sestric, koji nema pelenu) taj uzor mi je bas pomogao, jer voli V. i voli onda da ga kopira u svemu.
|