Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 12:34:44
Bebica11
IZVORNA PORUKA: gerberka
bebice danas mi je tacno 12 sedmica hB, ali dok dođe dr i dok me naruci bice kraj 13 ili 14. sedmica..ako mogu tad to je dobro..neko mi rece najkasnije do 13 sedmice..hvala ti
ja kao da znam da moze do 15. al SACEKAJ JOS KOJE MISLJENJE
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 12:36:37
Anica1
cure, ne znam jesam li pitala pa evo ponovo:) kad ste mjerile nuhalni naborvaše bebe? ja sam usla u 13. sedmicu , a moj dr je na godisnjem jos 4 dana..ako je za uzv marker kasno u 14 sedmici onda da odem kod drugog doktora na uzv marker. hvala puno, javljajte se
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 12:47:58
gerberka
bebice hvala ti, hvala vam cure
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 12:50:38
drznica
Gerberko, ja sam mjeriila u 12.sedmici...mislim da nije lose da odes kod nekog drugog za svaki slucaj, da ne mislis hoces li zakasniti. Kazu da NN jako bitan pa eto... Sretno! Bebice, mi cemo skupa na vjezbice, ja sam planirala pred. kraj 6.da nije lose, a pitacu i dr. smijem li sta ona kaze
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 13:00:14
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: drznica
Gerberko, ja sam mjeriila u 12.sedmici...mislim da nije lose da odes kod nekog drugog za svaki slucaj, da ne mislis hoces li zakasniti. Kazu da NN jako bitan pa eto... Sretno! Bebice, mi cemo skupa na vjezbice, ja sam planirala pred. kraj 6.da nije lose, a pitacu i dr. smijem li sta ona kaze
Idite na vježbe svakako, jedino ako mirujete u kući pa nigdje ne smijete ići. I ako ne smijete raditi fizičke vježbe idite obavezno da čujete priču, to možete sigurno.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 13:05:52
mamina princeza
geberko i ja mislim da se mjeri od 11-14. U prosloj trudnoci nisam bila dobro informisana kao sada pa nisma ni zanla asta mi se mjeri. Isla sam na redovnu kontrolu oko 13 punih sedmica + koji dan i nuhalni nabor mi je bio dosta velik al ipak ispod te neke granice. Tadasnja dr kojom inace nisam bila zadovoljna i brzo sam je promjenila nije mi nista komentrasila niti me uputila na tripl ili neki test. Ne moram reci koliko sam poslije strahovala ...... poseno jer sam imala od bliske prijateljice slucaj ada je dok sam ja bila trudna rodila djete s downovim.
Sad bas unaprijed mislim na to. Iduca kontrala mi je kad budem otrpilike 11+ 3 ili 4 . Mislim da je to ok vrijeme za nuhalni. Ja bi na tvom mjestu otisla sad nekom danas sutra pa opet tvom dr. Dva oputa nece skoditi sta vise to je hedan od najbitnijeih pregleda pa nekad vrijedi i dva puta otici :)
Inace kad smo kdo nuhalnog da ubacim i pitanje o tripl testu. Da li ste vi - sad vece trudnice radili tripl. Znam recimo da dr divanovic salje svakog pa jeste li. Mislim da moj dr ne salje svakoga al ja bih mozda i otisla. Zapravo sma bila sigurna da cu u ovoj trudnoci raditi tripl al trenutno imam u blizini sebe slucaj da zeni nije valjao tripl sad ceka nalaze amnio. to mi je bas...... kakva su vas iskustva s tripl testom ako je neka radila.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 13:08:51
gerberka
hvala vam, upravu ste. Sutra cu se naruciti kod dr doktora
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 13:13:22
Sensia
bebice danas mi je tacno 12 sedmica hB, ali dok dođe dr i dok me naruci bice kraj 13 ili 14. sedmica..ako mogu tad to je dobro..neko mi rece najkasnije do 13 sedmice..hvala ti
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 13:30:49
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: mamina princeza
Inace kad smo kdo nuhalnog da ubacim i pitanje o tripl testu. Da li ste vi - sad vece trudnice radili tripl. Znam recimo da dr divanovic salje svakog pa jeste li. Mislim da moj dr ne salje svakoga al ja bih mozda i otisla.
Ja sam u prvoj trudnoći radila triple test uz istinsku medicinsku indikaciju. Tad nisam znala baš puno detalja o tom testu osim da se kontroliše međusobni odnos hormona u određenom trenutku trudnoće. Hvala Bogu, moj nalaz je bio uredan.
Kasnije sam čitala o samom testu, o njegovim dometima i značenju nalaza. Triple test je test koji daje vjerovatnoću da beba ima neke urođene anomalije. On može dati visoku vjerovatnoću u slučaju kad je beba sasvim zdrava, a isto tako nikakvu vjerovatnoću u slučaju bebe sa anomalijama. Lošiji nalaz je često indikacija za amniocentezu.
Amniocenteza je jako invazivan postupak sa visokim rizikom od komplikacija i pobačaja. Prethodni triple test vjerovatno smanjuje broj nepotrebnih amniocenteza. Ali loš triple uz uredan ultrazvučni pregled, uredan nuhalni nabor i ostale indikatore može nepotrebno prestrašiti trudnicu, pogurati je ka nepotrebnoj i rizičnoj amniocentezi i zato smatram da ga ne treba preporučivati bez velike potrebe i predhodnih indikacija. Danas se nad trudnicama radi zaista previše nepotrebnih medicinskih intervencija koje jako utičnu na njihovo psihičko stanje, a tako i na njihovu trudnoću i dobrobit bebe.
Ako želite napraviti bilo šta od tih testova informišite se predhodno šta vam oni znače, koliko su njihovi rezultati pouzdani, šta zaista govore i šta bi ste učinili i kako se postavili da rezultati budi loši.
Ja sam, iako mi je bilo preporučeno i u drugoj trudnoći, nakon što mi je ginekolog potvrdio da na UZV-u ne vidi nikavih indikacija odbila raditi triple i sve ostale testove tog tipa.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 13:36:52
Bebica11
Inace kad smo kdo nuhalnog da ubacim i pitanje o tripl testu. Da li ste vi - sad vece trudnice radili tripl. Znam recimo da dr divanovic salje svakog pa jeste li. Mislim da moj dr ne salje svakoga al ja bih mozda i otisla. Zapravo sma bila sigurna da cu u ovoj trudnoci raditi tripl al trenutno imam u blizini sebe slucaj da zeni nije valjao tripl sad ceka nalaze amnio. to mi je bas...... kakva su vas iskustva s tripl testom ako je neka radila.
Moja dr. Abadzic s GAK-a svakoj trudnici pa i meni preporucavala je double test, a ja nisam htjela dodatni stres posto je nuhalni hB bio ok a i da sam saznala nesto lose ne daj Boze slijedi amino i tek s 20 sedmica zena je na sigurnom sta je u pitanju, kad beba ozivi i kad je to ustvari ZIVO BICE U TEBI...i ja sam vjernica i ubijedjena sam u Bozije odredjenje i ne bih ubila zivot u sebi ne daj Boze i ne iskusao me Bog. eto zato mislim da su ti testovi samo DODATNA OPTERECENJA
npr moja mama je rodila moju seku s jednim rijetkim SINDROMOM...sad zamisli, da je radila te pretrage i utvrdila to mozda bi ukinula zivot ali nije to tada bilo. I eno moja seka je imala dosta problema sa kostima(njoj se na kosti bolest odrazila) i pigmentacijom pa i jos milion nekih malih mahana koje je operativno rijesila(uspjesno) npr strabizam, onda sesti prstic, itd.
A DANAS je moja seka UDATA (prije 2mj :) ) i studira, tj gura na poljoprivrednom faksu, IZUZETNO INTELIGENTNA, dr su je pratili, cak je natprosjecno inteligentna, i ko ne zna za njenu bolest nikada ne bi rekao da je moja seka osoba koja ima sindrom. Jedino sad ima dilemu oko potomstva i tu je sad medicina uznapredovala i vjerovatno ce vani rjesavati to pitanje.
eto tako je moje misljenje o bolesnoj djeci, da su i ona ziva bica i da imaju svoju nafaku
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 13:38:49
haidy
Ja koliko znam nuhalni nabor se mjeri sa punih 12 sedmica i treba da bude oko 2mm. A sto se tice tripl testa, valjda te doktor uputi na to ako ima (ne daj Boze) kakvih indikacija ili ako su starije trudnice.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 13:40:13
Anica1
IZVORNA PORUKA: Bebica11
Moja dr. Abadzic s GAK-a svakoj trudnici pa i meni preporucavala je double test, a ja nisam htjela dodatni stres posto je nuhalni hB bio ok a i da sam saznala nesto lose ne daj Boze slijedi amino i tek s 20 sedmica zena je na sigurnom sta je u pitanju, kad beba ozivi i kad je to ustvari ZIVO BICE U TEBI...i ja sam vjernica i ubijedjena sam u Bozije odredjenje i ne bih ubila zivot u sebi ne daj Boze i ne iskusao me Bog. eto zato mislim da su ti testovi samo DODATNA OPTERECENJA
npr moja mama je rodila moju seku s jednim rijetkim SINDROMOM...sad zamisli, da je radila te pretrage i utvrdila to mozda bi ukinula zivot ali nije to tada bilo. I eno moja seka je imala dosta problema sa kostima(njoj se na kosti bolest odrazila) i pigmentacijom pa i jos milion nekih malih mahana koje je operativno rijesila(uspjesno) npr strabizam, onda sesti prstic, itd.
A DANAS je moja seka UDATA (prije 2mj :) ) i studira, tj gura na poljoprivrednom faksu, IZUZETNO INTELIGENTNA, dr su je pratili, cak je natprosjecno inteligentna, i ko ne zna za njenu bolest nikada ne bi rekao da je moja seka osoba koja ima sindrom. Jedino sad ima dilemu oko potomstva i tu je sad medicina uznapredovala i vjerovatno ce vani rjesavati to pitanje.
eto tako je moje misljenje o bolesnoj djeci, da su i ona ziva bica i da imaju svoju nafaku
Ja isto ne bi pristala radila dodatne testove ako je nuhalni ok.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 13:57:04
mamina princeza
Ma da znam ja sta je ustvari tripl test ..... Ali sjecam se sta sam sebi rekla prosli put. Dakle adili su mi nuhalni nabor koji je bio 3 tako s nekih 13+4,5 a beba je bila i preko 14. Na pola moje trudncoe moja prijateljica radja djete s daunovim sindromom. Sebi sam milion puta ponovila da u iducoj trudnoci radim dodatne preglede. a sada ka dje doslo vrijeme .......
ne znam ..... sve sto kazete ste upravu. i ja tako razmisljam al opet nekako ako je rezultat dobar nekkao se opustis a i d anesto ne valja ako ne prekidam trudnocu pripremim se za to. Mene je tih poremecaja strah .... jako.... Nazalost ima jako tzih slucaja od tog koji je neko naveo. Ma ako god vidjecu sa svojim doktorom sta on misli nakon mjerenja nuhalnog .... ako bude veliki vjerovatno cu raditi tripl ako ne bude vidjecemo:)
Imam jos 3 sedmice do toga sta cu sad ubit se razmisljajuci ... polako ... bice ako Bog da uredu .
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 13:57:21
Anoniman
Dobrodosli novi kolacici ... lijepe trenutke sa nama da imate
meni dosla sveki pa sam , tako se zeni obradujem kao da mi je rodjena majka. Trebalo bi aBd biti tu dok ja ne izadjem iz bolnice, Ana ce sa njom ostati, tako da sam sad mirna i sutra porod da krene...milim moze i prekosutra dok torbu spakujem
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 14:00:09
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: Bebica11
Duble, triple testovi kao i amniocenteza daju nalaz na par najčešćih sindroma. Rjeđe, rjetke i komplikovanije anomalije se u opće ne pretražuju i vrlo je vjerovatno da se takva anomalija ni danas ne bi otkrila. Zbog toga kažem da se prethodno treba informisati koji su dometi ovih testiranja ako ih već preporuče ili ih želite napraviti. Specifična testiranja, ako se sumnja ne neko genetsko nasljeđivanje se radi posebno i najčešće se uzorci šalju vani.
Zaista mi je tužno što se danas ta testiranja jako često preporučuju, jer kad vam kažu da bi trebali raditi tripl, vi mislite da doktor sigurno na nešto sumnja, a neće da vas zabrinjava kad kaže da je to samo preventivno.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 14:06:21
Lejla Ka
Ma da znam ja sta je ustvari tripl test ..... Ali sjecam se sta sam sebi rekla prosli put. Dakle adili su mi nuhalni nabor koji je bio 3 tako s nekih 13+4,5 a beba je bila i preko 14. Na pola moje trudncoe moja prijateljica radja djete s daunovim sindromom. Sebi sam milion puta ponovila da u iducoj trudnoci radim dodatne preglede. a sada ka dje doslo vrijeme .......
ne znam ..... sve sto kazete ste upravu. i ja tako razmisljam al opet nekako ako je rezultat dobar nekkao se opustis a i d anesto ne valja ako ne prekidam trudnocu pripremim se za to. Mene je tih poremecaja strah .... jako.... Nazalost ima jako tzih slucaja od tog koji je neko naveo. Ma ako god vidjecu sa svojim doktorom sta on misli nakon mjerenja nuhalnog .... ako bude veliki vjerovatno cu raditi tripl ako ne bude vidjecemo:)
Imam jos 3 sedmice do toga sta cu sad ubit se razmisljajuci ... polako ... bice ako Bog da uredu .
Mamina princezo, ja upravo želim naglasiti da cijela ta situacija sa mnoštvom testova, pregleda, mišljenja (uključujući i naša) i razmišljanja sigurno nepovoljno utiće na bebin razvoj, i može i sama teratogeno djelovati. Draga, ne razmišljaj o tome, maksimalno moguće. Okupiraj se lijepim stvarima, muzikom, pjesmicama za djecu, crtanim filmovima ... Vjeruj svome tijelu, vjeruj prirodi, vjeruj ...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 14:10:02
gerberka
hej cure, dobila sam doktora. danas mi je tacno 12 sedmica i idemo veceras na mjerenje nuhalnog. Cuvajte mi fige. ljubac
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 14:22:53
gerberka
hvala drugarice moje koliko sam pozurila, sad kad me naruci uhvati me trema
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 25.7.2011 14:26:33
gerberka
anice kad je vama pregled