|
RE: Narkomanija, kriminal...kako popraviti po... 26.6.2011 0:02:36
|
|
|
|
lejla_r
|
Na koji nacin mi kao roditelji mozemo da uticemo na javno mijenjene i promjenu zakona, kada se u ovoj drzavi ne moze donijeti ni jedan zakon u suprotnosti sa EU, a MarinaDK nam je iz prve ruke ispricala na sta to sada lici. I ja mislim da onakve drzave kao prije 30 godina nikada vise nece biti, i to nazalost, kada je milicija nevin svijet izvodila nocu iz kuce u stanicu na marisanu, svi smo se osjecali bezbjednije, a ne ovaj uzas sada kakav je. Ja sam za maksimalno stroge zakone i za duge zatvorske kazne, ali ne da glade m... u zatvoru i izlaze kuci na vikend, izvoljevaju sa posjetom, nego na teski prisilni rad za obicni dzoint, granicu punoljetstva digla na 21 godinu pa u zatvor sa djetetom poslala i mamicu i taticu koji su najodgovorniji za svoje dijete, pa tucati kamen na autoputu Vc, dok na njih pazi policajac sa sacmaricom, spreman da opali na prvi nedopusteni pokret. Ko iz americikih filmova, jer ovaj narod samo od sile zazire, a nesto bas ne vole ni raditi, pa ne znam sta bi djelovalo vise stimulativno. Nazalost, mislim da je sve uzelo previse maha i da drzava odavno nije u sluzbi gradjanina i da sto se tice sigurnosti djece van kuce, da je samo u Bozijim rukama plus ono malo sto je ponijelo iz kuce. Bez zakona, nista, a nece se donijeti nikada jer su previse velike pare u igri, koliko god da se velika drustvena akcija povede. Toliko o drustvu. A sto se tice porodice, tu se u potpunosti slazem s Veeseelom. Izgleda da mi svi ne mislimo na isto kada se kaze stabilna i sretna porodica, odgovorno roditeljstvo. Sta je stvarno u cetiri zida, tesko da mozemo znati na osnovu onoga sto se prezentira, neko moze imati lijepe manire, prelijep cvijetnjak, rucak na stolu svaki dan u tri, biti sposoban radnik, duhovit sagovornik, djeca im uvijek lijepa, sređena i učtiva, obavezno nedjeljom gledaju lutkarske predstave, zapravo, gospodja ima cijeli regulacijski plan do 2025. godine, znam jednu takvu, a djecu tusira ledenom vodom na prvi neposluh. A jedan takav je petogodisnje dijete, danas osudjenog silovatelja, za kaznu zatvarao u frizider. A bio je iz "dobre " kuce, sa "cuvenim" prezimenom, na prvi pogled realiziranim roditeljima. Tako da... Ja ne znam ni jednog ovisnika da nije dosao iz neke komplikovane porodicne strukture. A ne znam ni jednog ovisinika koji je otisao na lijecenje koje je zavrsilo uspjesnim zalijecivanjem, da nije doslo do onog sto Veeseela spominje, "my way, or highway", ultimatuma, ili se lijeci ili se gubi, ubij, kako god. A bolje da do toga dodje prije nego nakon sto ovisnik unisti porodicu i zdravstveno i na svaki drugi nacin. A da do toga nikako ne dodje, trebaju godine, godine, godine truda i dobrobit djeteta na prvom mjestu. Jednom je Hanady spomenula svoju tetku, odgojiti dijete je kao bunar iskopati.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja: onaj koji žuri govori prije nego što nešto sazna, odgovara prije negoli nešto shvati, odluči prije negoli nešto provjeri, kudi prije nego se u nešto uvjeri. - arapska poslovica
|
|
|