mamaajna
|
IZVORNA PORUKA: scarlett IZVORNA PORUKA: mamaajna IZVORNA PORUKA: canim Pitanje Da li dojenje kvari abdest? Odgovor Dojenje djeteta ne kvari abdest. rijaset_.ba Nisam znala da ako beba bljucne da treba promijeniti odjecu, to prvi put cujem, jeli ima negdje na internetu vise informacija o tome ? ja samo znam da ako pseca slina dohvati odjeca u njoj se nemoze klanjati kao ni u odjeci od izmeta i urina i za ovo postoje dokazi.a za bljucanje prvi put cujem naravno da ces to obrisati s haljine neces ostaviti da se skori. pa Poslanik s.a.w.e je znao klanjati u odjeci koja je bila uprljana s spermom samo je sastrugao i klanjao ovo prvi put cujem za bljucanje a za prekidanje namaza da bi podojila,pa preci je Gospodar nego djete,mislim da djete nece umrijeti za 10 min sto klanjas.ako je rijec o maloj bebi moze ti je neko pricuvati ili je stavi pored sebe. ISLAM JE PROST I JEDNOSTAVAN DA GA SVI MOGU RAZUMITI I PRAKTIKOVATI Draga mamaajna, ja se apsolutno slažem sa ovim što si napisala velikim slovima, ali za nas koji nismo odrastali prakticirajući vjeru, nije baš sve tako prosto, više volim pitati nego sama tumačiti onako kako je meni jednostavno. Kada ovo napišeš velikim slovima, nekako čitam između redova: "Pa logično je, gdje ćeš to pitati..." tebi to nije namjera, vjerovatno, ali meni tako zvuči, da mi dragi Bog oprosti. Moje pitanje nije bilo da li mogu na trećem rekjatu podojiti dijete pa nastaviti klanjati 4 rekjat, nego riječ je bila o abdestu, da li ga trebam ponovo uzimati, jer dosada sam nakon svakog podoja uzimala abdest ili sam ponovo klanjala sve ispočetka - o tome je riječ. Naravo da je preče obaviti namaz nego podoj, ali ja u namazu još uvijek nisam toliko jaka da mogu skoncentrisano klanjati, dok malac kraj mene plače, više volim podojiti ga pa onda klanjati rahat, ovo se uglavnom dešava na sabah namazu, ima slab san i u većini slučajeva se probudi dok ja uzimam abdest, podojim ga i onda klanjam, a ranije sam nakon podoja ponovo uzimala abdest i tek onda klanjala. Negdje sam čak pročitala da je Poslanik s.a.v.s. znao skratiti namaz, ukoliko bi se čulo da negdje beba plače, jer je znao kako majci kuca srce kada čuje bebin plač. Zna li neko više o ovome? Ponekad sam sama s malcem ili se desi da mi ga mogu pričuvati ljudi koji ne ustaju na sabah namaz, a ja ne želim da moj namaz bilo kome drugom bude opterećenje. Ako griješim, rado prihvatam vaše savjete. esselamu alejkum halali draga sestro,ovo sto sam napisala je radi mnogih knjiga kod nas koje kada otvoris i tamo procitas sta sve trebas uciti u namazu,pocevsi od samog abdesta u mnogim ilmihalima pise sta prije svakog pranja moras prouciti a poznata je stvar da se u toaletu nesmije nazivati selam i izgovarati Allahovo ime jer je to jedno od prljavijih mjesta puno sejtana.pa kako nesto uciti prije uzimanja abdesta u toaletu?i tako dalje.....i onda covjeka dovode u zabunu.opet Allah najbolje zna.imas na netu buharijevu zbirku hadisa,mislim da sve odgovore mozes dobiti tamo. a da,ni ja nisam od rodzenja u vjeri,niti su mi roditelji na namazu molim Allaha s.w.t.a da nam oprosti grijehe i da nas preseli ko muslimane