|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  52 53 [54] 55 56   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
21.4.2011 10:39:02   
sandy82
Više definitivno i ne uzimu siku u usta, neće. Odustala sam. Ne mogu prežaliti. Trudim se da ne razmišljam o tome još mi samo fali ona potporođajna depresija. Interesuej me samo iz kojeg razloga se to moglo desiti. Sjetila sam se da je to bio peti dan da je počeo da plače na sisi. Je li moguče da je to bilo od toga što sam se ja tada rasplakala, ili što sam popila za dan termos kompota od šljiva pa dobio grčiće? Hvala vam u svakom slučaju.

(odgovor članu sheri)
Neposredna veza do poruke: 1326
23.4.2011 11:23:18   
sandy82
Mislim da sam otkrila razlog odbijanja da sisa. Beba je dobila gljivice po ustima pa sam počela da ih čistim. Juče sam sa nepceta obrisala malo krvi. I u bolnici je znalo ostati krvi na peleni dok je sisao, odnosno plakao i grčio se na siki. Mislila sam da je iz mojih bradavica, a bilo mi je čudno jer nisu svaki put bile toliko povrijeđene da curi krv. Palo mi je na pamet da bebi nije slučajn izgrebano nepce jer su moje bradavice zaista velike a i bile su natečene, imale i krastica i ogrubjele kao šmirgl papir. Bebina usta jako mala. Pregledala sam bebi usta, pregledale su i sestre. Nisu ništa našle. Ja sam vidjela ranice na usnama one su rekle da je to ništa. Juče sam vidjela da sam zaista bila u pravu, bebi je izgrebano nepce. Boljelo ga je i zato je plakao i odbijao da sisa. Trebalo je postupati mnogo opreznije i nježnije, možda bi se to saniralo.
Ne znam kakvi su to zdravstveni radnici da ne vjeruju odraslom čovjeku koji nije ni lud ni dijete. Da sam se bar na vrijeme sjetila da ih počastim da me saslušaju da dijete neće da sisa. Da pogledaju svojim očima, ne da trpaju djetetu na silu i okreću odmah leđa. Da odmah prijave doktoru ne da me zavlače 3 dana i tek onda da mi prijete sa doktorom kao da će me on još više kritikovati a ne pregledati dijete. Strašno.
Stvarno treba vjerovati svom instinktu i zdravom razumu.

(odgovor članu sandy82)
Neposredna veza do poruke: 1327
26.4.2011 12:22:17   
mimikimi
IZVORNA PORUKA: malena1978

trebam pomoć i savjete...

imam bebu curicu kojoj je 51 dan danas. dojim je i pravilno prihvata siku, i sa te strane nemamo nikakvih problema.. (imam veće bradavice, uzima donji smedji dio oko bradavice i vidim da guta, a ja nemam ragade niti me boli kad doji)
problem je što u poslijednje vrijeme, kako dan odmiče imam utisak da moje mlijeko "gubi na kvaliteti"... do navečer se smanjuje vrijeme njenog spavanja i mirovanja (kad joj je sve potaman - čista, nahranjena - onda ako ne spava gleda okolo i povremeno traži pažnju) a prije spavanja dojenje s malim 5 minutnim prekidima zna trajati i po četiri pet sati... na kraju, muž joj da bočicu sa AD i bez problema pojede kao da nije jela cijeli dan.

nije mi problem ležati cijeli dan ako treba uz nju i dojiti je, ali se znalo desiti da nakon tako maratonskog dojenja, da joj stolica bude zelenkasta

ja sam uvijek opuštena od kako sam je rodila, nemam nekih problema... sike su uvijek "na izvolite" ali ne mogu da ostvarim da je i navečer zadovoljna, niti da izbacim dohranu...

[/quote
IZVORNA PORUKA: malena1978

trebam pomoć i savjete...

imam bebu curicu kojoj je 51 dan danas. dojim je i pravilno prihvata siku, i sa te strane nemamo nikakvih problema.. (imam veće bradavice, uzima donji smedji dio oko bradavice i vidim da guta, a ja nemam ragade niti me boli kad doji)
problem je što u poslijednje vrijeme, kako dan odmiče imam utisak da moje mlijeko "gubi na kvaliteti"... do navečer se smanjuje vrijeme njenog spavanja i mirovanja (kad joj je sve potaman - čista, nahranjena - onda ako ne spava gleda okolo i povremeno traži pažnju) a prije spavanja dojenje s malim 5 minutnim prekidima zna trajati i po četiri pet sati... na kraju, muž joj da bočicu sa AD i bez problema pojede kao da nije jela cijeli dan.

nije mi problem ležati cijeli dan ako treba uz nju i dojiti je, ali se znalo desiti da nakon tako maratonskog dojenja, da joj stolica bude zelenkasta

ja sam uvijek opuštena od kako sam je rodila, nemam nekih problema... sike su uvijek "na izvolite" ali ne mogu da ostvarim da je i navečer zadovoljna, niti da izbacim dohranu...

ja imam slican problem kao tvoj samo sto moja curica jos i slabo dobiva na tezini za 20 dana 300g
dr mi je preporucila da joj kasicicom dajem hranu nekoliko obroka dnevno
medjutim to je nemoguca misija(toliko halapljivo jede da je nemoguce nahraniti od grcanja), nakon toga se jako razdrazi i pocne plakati pa kad joj stavim sisu odmah prestane
za sada joj dajem flasu pred spavanje i pojede u cugu 150 ali i to nakon sto sam joj obje dojke ponudila
dr kaze da joj je malo sisa

(odgovor članu malena1978)
Neposredna veza do poruke: 1328
   [Obrisana poruka]
26.4.2011 12:29:09   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu mimikimi)
  Neposredna veza do poruke: 1329
26.4.2011 12:40:15   
mimikimi
ako Bog da da mi rijesimo problem tj.rijesimo se flase hehe
nesto sam zapetljala kod pisanja poruke
sto mi je ponovilo dva puta onaj citat nemam ja puno iskustva sa ovim user posted image
pusa i vama

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 1330
   [Obrisana poruka]
26.4.2011 12:45:18   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu mimikimi)
  Neposredna veza do poruke: 1331
26.4.2011 14:50:14   
Lejla Ka
Mimikimi, ja ću prvo sa pitanjima:

Koliko je beba stara?
Sa koliko je rođena, sa koliko izašla iz bolnice?
U kojem je periodu ovih 20 dana, za koje je dobila 300g.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 1332
26.4.2011 16:43:29   
mimikimi
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Mimikimi, ja ću prvo sa pitanjima:

Koliko je beba stara?
Sa koliko je rođena, sa koliko izašla iz bolnice?
U kojem je periodu ovih 20 dana, za koje je dobila 300g.

-Danas joj je 44. dan
-Rodjena je sa 4200g iz bolnice izisla sa 4000g,s tim da je u prvih sedam dana izgubila oko 100g jer sam je ja dojila samo kad je trazila,7 dan odem u savjetovaliste radi toga sto nije imala stolicu 4 dana,pa mi je dr rekla da je moram dojiti svako 2-2,5 sata,sto sam i radila,pa je za dva dana bila kontrola te je dobila 120g,rekla potom dr da samo tako nastavim izazvala joj stolicu toplomjerom i bila je tamnije zuta do bakarne kaze ona ok beba nije gladna,posije toga i nije imala opet redovne stolice u nekih 4 do 5 dana,s tim da su bile fine boje,medjutim unazad 14 dana su postale cudnije boje izmedju zelene tamnije i zute ma nekako cudne,ali svaki dan je imala.
Otkako sam uvela flasu sad joj je pravo zuta stolica i dosta gusca
Inace uvijek prducka i nesto joj u crijevima pucketa kao zrak
-Vagana je 19 dan od rodjenja  a 39 dan je imala samo 300 g vise

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1333
26.4.2011 20:58:49   
Lejla Ka
Da li beba više spava, ima li možda novorođenačku žuticu?

Mislim da bi smo se kod vas trebali fokusirati na način dojenja. Zato me interesuje:

Ovo što kažeš "davala kad je tražila" da li to znači da je beba rijetko tražila i koliko je to rijetko?

Kad beba doji koliko traje podoj? Da li ga beba samoinicijativno završi? Kako se ponaša nakon podoja?
Da li po podoju daješ jednu ili obje dojke?
Kad beba doji možeš li vidjeti ili čuti kako guta. Da li ti imaš neki osjećaj kad mlijeko krene teći (to se dešava nakon što beba počne sisati, majke kažu da osjete trnce, svrab ili probadanje u bradavicama)?

Ako je beba nešto uspavanija, a pogotovo što pokazujete usporeno dobivanje na težini, ja bih ti preporučila da razmak između podoja smanjiš na 1,5h. Jer se majčino mlijeko u prosjeku za taj period provari, pogotovo što je želudac novorođenčeta toliko malen da ne može primiti velike količine.
Također bi trebalo obezbjediti da beba što efikasnije doji. To znači da kad je podoj u toku pratiš da li beba guta, jer samo tako ona zapravo jede dok doji, a ne samo sisa. U ovom periodu dok je beba još slabašna i nema baš puno snage, a lako se umori postoje postupci koji bebi pomažu da lakše doji.
Još nešto jako važno je insistiranje na bebinom dobrom položaju na dojci, tj. pravilno prihvatanje bradavice, na taj način beba na najlakši način dolazi do mlijeka. Ovo napominjem zbog toga što koristite flašicu kod hranjenja, a ona u ovom prvom periodu, koji je najosjetljiviji za uspostavu dojenja vrlo lako zbuni bebu i ona pokušava i dojku sisati kao flašicu, a na taj način ne može dobro dojiti.

Da li imaš bilo kakvu nelagodu kod dojenja, bol u bradavicama, ranice?

Želim ti reči da nema potrebe da se zabrinjavaš. Prvi mjesec do tri su najturbulentniji period u bebinom razvoju, i sasvim je logično da ako beba nešto rjeđe doji u tom periodu ne nabacuje grame velikom brzinu. Sasvim je normalno da to ide nešto sporije dok se dojenje još uči.

Kažeš da vam je davanje dohrane komplikovano kašićicom, pa preporučujem da pokušate sa špricom i to na slijedeći način:

http://www.youtube.com/watch?v=eVFxgeQcZbI

Nadam se da se čujemo opet :)

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu mimikimi)
Neposredna veza do poruke: 1334
27.4.2011 12:15:18   
mimikimi
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Da li beba više spava, ima li možda novorođenačku žuticu?

Mislim da bi smo se kod vas trebali fokusirati na način dojenja. Zato me interesuje:

Ovo što kažeš "davala kad je tražila" da li to znači da je beba rijetko tražila i koliko je to rijetko?

Kad beba doji koliko traje podoj? Da li ga beba samoinicijativno završi? Kako se ponaša nakon podoja?
Da li po podoju daješ jednu ili obje dojke?
Kad beba doji možeš li vidjeti ili čuti kako guta. Da li ti imaš neki osjećaj kad mlijeko krene teći (to se dešava nakon što beba počne sisati, majke kažu da osjete trnce, svrab ili probadanje u bradavicama)?

Ako je beba nešto uspavanija, a pogotovo što pokazujete usporeno dobivanje na težini, ja bih ti preporučila da razmak između podoja smanjiš na 1,5h. Jer se majčino mlijeko u prosjeku za taj period provari, pogotovo što je želudac novorođenčeta toliko malen da ne može primiti velike količine.
Također bi trebalo obezbjediti da beba što efikasnije doji. To znači da kad je podoj u toku pratiš da li beba guta, jer samo tako ona zapravo jede dok doji, a ne samo sisa. U ovom periodu dok je beba još slabašna i nema baš puno snage, a lako se umori postoje postupci koji bebi pomažu da lakše doji.
Još nešto jako važno je insistiranje na bebinom dobrom položaju na dojci, tj. pravilno prihvatanje bradavice, na taj način beba na najlakši način dolazi do mlijeka. Ovo napominjem zbog toga što koristite flašicu kod hranjenja, a ona u ovom prvom periodu, koji je najosjetljiviji za uspostavu dojenja vrlo lako zbuni bebu i ona pokušava i dojku sisati kao flašicu, a na taj način ne može dobro dojiti.

Da li imaš bilo kakvu nelagodu kod dojenja, bol u bradavicama, ranice?

Želim ti reči da nema potrebe da se zabrinjavaš. Prvi mjesec do tri su najturbulentniji period u bebinom razvoju, i sasvim je logično da ako beba nešto rjeđe doji u tom periodu ne nabacuje grame velikom brzinu. Sasvim je normalno da to ide nešto sporije dok se dojenje još uči.

Kažeš da vam je davanje dohrane komplikovano kašićicom, pa preporučujem da pokušate sa špricom i to na slijedeći način:

http://www.youtube.com/watch?v=eVFxgeQcZbI

Nadam se da se čujemo opet :)

Bas naprotiv ne spava puno,i dosta joj treba da zaspe,zuticu nema.
Cesto trazi na sat sat i po,i dosta dugo traje podoj nekad i vise od pola sata,rijetko kada da sama izbaci sisu.
Dajem obje dojke.
Osjecam pristup mlijeka,ali vrlo kratko traje mozda minut,tada ona intenzivno guta,medjutim poslije uspori pa vuce nekoliko puta i tek onda proguta.
Ranice sam imala u pocetku,vise ne,bol se pojavi samo u jednoj dojci i to dok ne povuce,traje kratko.
Danas je bila na vaganju i za 7 dana je dobila 300g,ali to je uz hranu dva puta dnevno.
Od danas cu pokusati na spricu,i primjenit cu sve ovo navedeno vezano za duljinu trajanja podoja i efikasnosti.
Vama velika hvala na savjetima
Lijep pozdrav

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1335
27.4.2011 12:21:23   
Lejla Ka
Poslala sam ti i PP. To ti je gore na lijevoj strani, vidjet ćeš malu koverticu.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu mimikimi)
Neposredna veza do poruke: 1336
27.4.2011 13:10:06   
Medi_87
E mila da te nesto pitam,danas imam ispit u 4 od kuce krecem oko tri evo sad sam mu izdojila jendu flasicu mlijeka 120ml hoce li mu to biti dovoljno ili da jos izdojim, ja sam kuci oko 5user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1337
27.4.2011 13:27:22   
Lejla Ka
Podoji ga još prije nego kreneš (koliko htjedne) i trebalo bi biti dovoljno do 5.

P.S. Sretno!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Medi_87)
Neposredna veza do poruke: 1338
27.4.2011 13:37:42   
Medi_87
ok mila je li ono se podgrijava samo pod malzom tople vode

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1339
27.4.2011 13:42:51   
Lejla Ka
Ma ja, a možeš i nalijti vruću vodu u lončić, a flašicu staviš u to. Ne moraš ni stavljat u frižider, može ostati na sobnoj temperaturi ta dva sata, pa kad bude trebalo samo malo da se mlakne.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Medi_87)
Neposredna veza do poruke: 1340
2.5.2011 13:23:05   
Ben*
Lejla Ka evo mene i na ovoj temi :)... Pošto sam imala UŽASNIH problema sa bradavicama, pa smo 20-ak dana dojili sa silikonskim, mazali svim i svačim, sad se hB smirilo i dojimo...
ALI...
Prije 15-ak dana smo bili na kontroli kod pedijatrice, tada je mom bebiju bilo 20 dana (imao je žuticu na početku pa zbog toga ranija kontrola), sestra ga izvagala, ima 2950kg a rođen je sa 3100, i odmah uzbuna, beba gubi na kilaži, savjet pedijatrice uključuj dohranu i dođi na kontrolu za 5 dana. Ok, i meni u cilju da ne izgladnjujem dijete, tih 5 dana prvo mu dam obe dojke pa onda malo hippa, po 30 ili 40ml.

Prošlo 5 dana, mi na kontrolu, druga pedijatrica u smjeni, M ima 3600kg, njoj nije jasno što mi je preporučena dohrana i nije joj jasno kako je beba toliko mogla dobiti, tako da smo zaključili da ili nije valjala vaga ili sestra nije lijepo izvagala. Savjet, isključi dohranu. Nisam htjela naglo izbaciti, ostalo je na 3-4 puta dnevno ta dohrana, nikad više od 60 i to poslije  dojenja, jer on hvala Bogu siku ne odbija nikad.

Danas mu je 39 dana, i ja vidim da on fino vuče, pogotovo na početku, čujem dobro guta, ali nakon pola sata poslije podoja, ponovo je nervozan i stavlja ruke u usta, i kad mu dam ponovo siku, prihvati je u usta ali neće da vuče, nervozan je, pa mu dam flašicu samo da se smiri.

Napokon, moje pitanje tebi: Kako da znam je li mu dovoljno bilo dojenje, jer hB fino podrigne a nekad i bljucne? Jer mi je zaista cilj da samo dojim, ali mi je sad ova kilaža baš "opsesija".

Hvala ti, uz tvoju pomoć smo i prevazišli prve probleme i izbacili silikonske bradavice.

24.3.2011.
15.55; 3100, 53...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1341
2.5.2011 14:14:36   
ljubičica 28
Drage žene, zamolila bih vas za savjet i mišljenje... Bebici je mjesec dana i trudimo se da dojimo. Dosad je dohranu dobivao prvih dana u bolnici (porodila sam se carskim rezom) jer je gubio na težini. Kasnije smo sami isključili tu dohranu i iz bolnice smo izašli isključivo na dojenju a već smo počeli dobivati na težini. Dojenje smo kući nastavili ali sam mu 3-4 puta dala i dohranu i popio bi 30-ak ml, ne više a i to je bilo samo naveče nakon što bi se unervozio  i ja mislila da više nema mlijeka...
E sad, sinoć nam se desilo nešto neuobičajeno. Skoro cijeli dan je bio budan i stalno je dojio da bih mu oko 8 h dala opet da doji, počeo dojiti i nakon par gutljaja u prazno (osjetila sam da ne guta) samo pogledao u mene, pustio (.) i rasplakao se. To isto je uradio i kad sam ga prebacila na drugu. Plač nisam uspjela nikako zaustaviti pa sam mu napravila AD i popio je 60 ml (možda bi popio i više ali sam ja izvukla flašicu čim je napravio pauzu). Zatim je zaspao, a nakon sat se probudio i ponovo tražio da doji, dojio 10-ak minuta (uz aktivno gutanje), završio sam, legao na (.) i zaspao.

Znam da nije puno popio tako da pretpostavljam da nije ni bio toliko gladan, ali kako da izbacim i to malo dohrane što ponekad popije? I još, inače hoće da pije i iz kašičice i šprice, ali mu mm uvijek daje čaj iz flašice (tako mu lakše) te ni sinoć nije htio nikako drugačije osim na flašicu (pustila sam opet njega da mu da).  Može li to pokvariti dojenje?  On zasad hoće kako god mu daš ali mu je (.) hB  ipak nezamjenjiva. 

Gospodaru moj,
ne dopusti da me zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj. Podsjećaj me stalno da je neuspjeh iskušenje koje prethodi uspjehu...

asthenozoospermia, produženi ciklusi

01.04.2011. mamino proljetno sunce

(odgovor članu Ben*)
Neposredna veza do poruke: 1342
2.5.2011 14:19:32   
Hanady RR
MOgući su skokovi u razvoju, molim te na ovoj temi pročiraj tekst od Amrino vrlo lijepo o tome je rečeno i mislim d aima sličnosti
http://www.ringeraja.ba/forum/Skokovi_u_razvoju/m_429526/tm.htm

dalje da nisu grčići pa je bebača nemirna i što više traži blizinu tvoju d abud ena siki...to je radila moja mlađa beba

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu ljubičica 28)
Neposredna veza do poruke: 1343
2.5.2011 16:37:58   
ljubičica 28
Skok u razvoju smo imali otprilike oko 15. dana i nekako smo ga predeverali...grčiće ima i još deveramo s tim (zato mu i dajem čaj po preporuci pedijatra). I ja pretpostavljam da su grčevi razlog što je stalno na (.) kad je budan, jer da je gladan ne bi spavao 2-3 h kad zaspe, glad bi ga probudila ranije user posted image . Noćni podoji su isto tako na svaka 2-3 h.

Međutim, šta da konkretno radim u ovakvoj situaciji, kad u obje (.) nema baš toliko mlijeka a on ne želi da se muči i da vuče, hoće li smetati ako mu dam malo dohrane? Ja mu ionako ne dajem puno već samo malo da ga zavaram i to obavezno nakon dojenja obje (.)

I šta je s flašicom? Ponavljam, on hoće piti i na kašičicu i na špricu, a i na flašicu (čak sam jednom i na silikonske bradavice pokušala da ga dojim i odmah je prihvatio user posted image ). Mm je najlakše koristiti flašicu pa mu i dopustim da ga on tad nahrani (ili da čaj) kako bi napravio razliku između flašice i (.)

Griješim li ili da nastavim ovako ako je bezazleno?

Gospodaru moj,
ne dopusti da me zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj. Podsjećaj me stalno da je neuspjeh iskušenje koje prethodi uspjehu...

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 1344
2.5.2011 16:42:02   
vjestica
ako neće da se mući i da vuče, onda će ga flašica još više odvuć od sike, s obzirom da iz flašice ne treba vuć, jer ide puno lakše
već će ti se javiti Lejla Ka, sa puno pametnijim savjetom, a moj ti je savjet forsiraj siku, koliko god treba, ako već trebaš dati dohranu i čaj (ja sam iskreno protiv čaja, nije bebin stomačić još spreman za šta drugo sem mlijeka, bez obzira što neki pedijatri forsiraju čaj, a pogotovo okolina) daj na kašiku

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

Neposredna veza do poruke: 1345
2.5.2011 19:32:37   
ljubičica 28
Vještice, ma hoće on vuči inače, samo kad ga tako uhvati nervoza onda čupa, izbacuje bradavicu, ponovo uzima...i to mi i nije toliko strašno, osim što mi bradavice budu užas poslije toga...samo se sinoć desilo da je počeo plakati jer nije bilo dovoljno mlijeka user posted image

A što se tiče čaja, i ja sam protiv toga inače i ne bih mu ni davala da mi pedijatrica nije preporučila user posted image , a i kada vidiš da se muči i previja dao bi mu sve što inače ne bi samo da mu bude lakše user posted image

A dajem mu po 20 ml ujutro i naveče, ne znam je li to puno user posted image ...vodila sam se onim da ide po 25 ml na kg, on već ima oko 4 kg tako da ja njemu dajem pola preporučene doze, ne znam je li to puno...

< Poruku je uredio ljubičica 28 -- 2.5.2011 19:33:49 >

Gospodaru moj,

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 1346
2.5.2011 20:08:02   
Super Beba
ljubičice - moj mali isključivo doji, znači ni čajevi, ni voda, ni dohrana i znalo mi se desiti isto k'o tebi (i nakon skokova) - da jednostavno nema mlijeka i da njega uhvati nervoza i da ustima vuče bradavice, udara rukicama (čak i glavom) po (.) i sl...sekirala se jesam, ali nisam uvodila ništa, nego sam ga što duže ostavljala na (.) da bih dala signal tijelu da treba da proizvede još mlijeka...sada (hB) dovoljna mu je jedna (.) da se najede, mlijeka ima (i nadam se da će tako ostati, ipak, i mi smo na samom početku dojenja)....moj savjet ti je da pregrizeš i pokušaš da istrpiš njegov plač...ne znam šta bih ti rekla za flašicu, kod mog to ne predstavlja problem, jer i on može na kašiku, na flašu, na siku - samo da hapa :) držim fige da kriza prođe...a kao što vještica reče - Lejla Ka je za ovo maher, ako će ti ko pametno šta reći, to je ona :) sretno!

Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bijedi.

Neposredna veza do poruke: 1347
6.5.2011 18:40:00   
sandy82
Već punih 20 dana kako moja beba ne doji pije na flasicu adaptirano. Izliječili smo gljivice po ustima bilo je baš mnogo. Sve nešt o razmišljam može li se to mlijeko  povratiti. Nema ga više samo nestalo, samo iscuri po kap. Negdje sam čitala kako je neka žena povratila mlijeko pumpicom nakom mjesec dana nedojenja ispumpavala i davala bebi na flašicu. Ima li kakva efikasna pumpica na onu Aventovu mi nije izlazila ni kap kad je bilo mlijeka.
Moram sebi napraviti profil koristim tuđi. Htjela sam staviti opciju anoniman ali je nisam mogla naći.

(odgovor članu Super Beba)
Neposredna veza do poruke: 1348
7.5.2011 20:32:33   
Lejla Ka
Malo sam bila zauzeta, a nekad mi se ne javlja da su bili novi postovi na ovoj temi pa kasnim. A vidim da možete i bez mene user posted image

Ljubičica 28, beba koja dobro doji ne treba čaj, niti dohranu. Oni joj mogu čak i naštetiti.
Čaj ispire korisni sloj iz crijeva, a ne daje ništa kalorija, zavara osjećaj gladi pa beba umjesto da se hrani kaloričnim maminim mlijekom i raste, troši nepotrebno probavu na čaj, što opet utiće na to da majčin organizam dobija pogrešne signale o potrebi za mlijekom. Umjesto da beba doji i pri tom daje dojkama do znanja da treba mlijeka, beba pravi pauzu zbog čaja, a dojke misle da beba nije gladna. I nakon ovakve nekalorične pauze beba postaje više gladna i nervozna za dojenje, pa se dešavaju ovakva nestrpljiva dojenja.

Dohrana optereti bebin stomačić jer je teška za probaviti, pa se probavlja duže (koliko god "malo" to bilo) i opet ona priča o vještačkoj pauzi između dojenja kad je beba sita nečeg drugog, a dojke misle da joj ne treba više maminog mlijeka pa se proizvodnja usporava i smanjuje.

Dohrana nikad nije bezazlena! Dohrana služi za iznimne situacije, krizne situacije kad je nemoguće dojiti.

Upotreba flašice čak i kad se "uspješno" kombinuje sa dojenjem uvijek zbunjuje bebinu tehniku prihvatanja bradavice dojke. U takvim slučajevima beba redovno pokušava hvatati i sisati bradavicu kao flašicu. To uzrokuje da bebi treba više napora da bi došla do mlijeka, na taj način dolazi do manje mlijeka, dojke se ne prazne efikasno, pa i to utiće na smanjenje proizvodnje, a najčešće se dešava i da se bradavice oštećuju i bole.

Ovo nikako nije kritika, samo objašnjenje zašto se ove stvari ne preporučuju u kombinaciji sa dojenjem, a naročito u ranom periodu bebina života.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu sandy82)
Neposredna veza do poruke: 1349
7.5.2011 20:38:57   
Lejla Ka
Večernje nervoze su veoma uobičajena faza u bebinom ranom životu. Dešavaju se zato što je bebi svaki dan velika avantura, prepuna doživljaja i podražaja. Beba je pred večer umorna, i prosecira doživljaje što je čini nervoznom i nestrpljivom. Isto se naravno dešava i majci, koja je također umorna pa se proizvodnja mlijeka nešto usporava, a zapravo najveći je problem (što se podoja tiće) majčina napetost koja utiće na usporavanje refleksa otpuštanja mlijeka (kad mlijeko samo poteće dok beba sisa) te beba treba duže sisati da bi mlijeko krenulo (a beba je kako sam već rekla veoma nestrpljiva).

Ove se nervoze rješavaju sa što više mirnog okruženja, nježnog rukovanja sa bebom i svih onih postupaka koji umiruju bebu (nošenje, ljuljuškanje, milovanje ...). Majka bi trebala pokušati što više se opustiti, nqaći neki udoban položaj za dojenje, u opuštajućem okruženju i miru, bez uznemiravanja. Nervoznu bebu treba nježno umirivati.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1350
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  52 53 [54] 55 56   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  52 53 [54] 55 56   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Sta biste vi uradile
Medić*

Moje dijete nece nikome, ne zeli kod nikoga ostati ako mene nema, dali je dobra solucija dati ga na par sati u vrtic da se malo navikne, trebam rjesenje neko jer vracam se na posao ubrzo. Strah me stresa njegovog i moguceg kontraefekta

vase misljenje (43%)

dobra ideja (45%)

nije dobra ideja (3%)

nesto trece (8%)

Broj svih glasova: 88

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *