Lejla Ka
|
Dzeni, ti si meni sada referenca po pitnju izdajanja, jer ti imaš lično iskustvo. Nemoj se ustručavati posavjetovati majke, najlakše je razumjeti ono što si sam prošao. IZVORNA PORUKA: ema_28 Evo mene prvi put na ovoj temi. Moja bebica ima mjesec dana i jednu sedmicu i do sada nismo imali nikakve probleme sa dojenjem. Bebici je stolica najcesce zuta, samo ponekad zelenkasta. Situacija je slijedeca: sutra sam planirala otici u malo duzu kupovinu pa hocu da je ostavim kod mame na cuvanje i htjela sam izdojiti jednu dozu mlijeka u slucaju da se probudi prije nego sto se ja vratim. Maloprije je zavrsila sa dojenjem na jednoj dojci i ja sam htjela pumpicom isprazniti tu dojku i poceti praviti zalihu za sutra. Medjutim nisam uspjela izvuci ni kap mlijeka vise iz nje. Sad sam se zabrinula oko toga da li ja uopste imam dovoljno mlijeka??? Trebam li je nuditi i drugom dojkom u toku istog podoja?? Ona obicno zaspe dok doji pa ne znam ni da li se dovoljno najela. Nije valjda da cu je morati dohranjivati. U zadnje vrijeme sam primjetila i da cesce trazi da jede po danu. Od prilike svakih sat i po. Pomagajte pleeeease Ema_28, da ti slikovito opišem: mjesec dana tvoju dojku stimulišu usnice i jezik tvoje bebe, oni su topli, mekani, vlažni i rade savršene pokrete masaže i sisanja. Tvoja je dojka najprije programirana a sada i naučena da "daje" mlijeko na takav podražaj. Postoji nešto što se zove refleks otpuštanja mlijeka, koji je po malo složen, ali savršen proces pri kojem nakon podražaja mlijeko počinje samo teći iz dojke. Izdajalica nije ništa od onog na što je dojeka navikla, i ona joj jednostavno ne da mlijeko. Dojka nije jednostavna posuda iz koje se mlijeko izdajalicom može samo "posrkati". Dojka mora "pristati" na to, naročito kad se izdaja poslije podoja, kad su količine koje su ostale u dojci one uobičajene rezerve. Kao što ti je dzeni_nl rekla, izdajanje, naročito povremeno, neredovno, nije nikakvo mjerilo količine mlijeka. Ako ne možeš izdojiti to znači da ne možeš izdojiti, a ne da nema mlijeka. Bebe jako dobro znaju da traže ako nisu zadovoljne, bilo čim, ne samo količinom obroka. Ako beba zaspe nakon obroka, i nastavlja spavati bez buđenja, ona se sasvim dovoljno nahranila na jednoj dojci. Bebi, naročito tako maloj treba dati da jede kad god traži, bez reda i gledanja na sat, jer tako male bebe pojedu različite količine u pojedinim podojima, pa zbog toga variraju razmaci. Majčino mlijeko je potpuno probavljivo i računa se da je potpuno probavljeno za 1,5h. Nakon mjesec dana uspješnog dojenja povremena zelena stolica nema nikakav značaj, i ne znači da je beba prije te stolice bila gladna. Draga ema_28 nemaš nikakvog razloga za brigu. Vi dojite bez problema i sad, i samo tako nastavite. Zadovoljna i mirna beba nije ni gladna ni bolesna. Po pitanju izdajanja za povremeno odsustvovanje, slažem se sa dzeni, najlakše ćeš uspjeti doći do neke količine ako možeš izdajati jednu dok beba doji na drugoj dojci. Kad beba aktivira refleks otpuštanja, on se dešava na obje dojke istovremeno, pa će i izdajalica uspjeti povući mlijeko. Ako ti to praktično nije izvedivo, onda izdoji iz druge dojke, nakon završetka podoja, koliko uspiješ. Nema potrebe da se brineš da se do slijedećeg podoja neće proizvesti dovoljno, dojke proizvode koliko se od njih traži. Ako mlijeko skupljaš iz više puta, sve količine moraš rashladiti na istu temperaturu, najbolje u frižideru, pa tek onda spojiti količinu.