|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  70 71 [72] 73 74   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Anksioznost??
19.1.2011 19:34:30   
leki28
Pozz drage mojeuser posted image Koka i po HVALA TI sto se javljas i sto mislis na nas....posebno neko ko je vec ovo sve prosao.....guram ja suocavam se izlazim ..ali najgore mi je ono me opet klepi gore nego prije..
Juce jedva do prijatelja panika me uhvatila cim idem negdje gdje ne znaju za moj"problem"-glup znam,odmah se uspanicim....ali idem ja .. dosla do njih nekako pitaju me sto si blijeda(mislim se u sebi da znate sta prozivjeh....user posted image )
Black magicwomwn drago mi je da bar nekog mogu nasmijati kad vec ne mogu pomoci ,a i smijeh je lijekuser posted image Meni moj dr kaze smij se kad ti je najgore eeee na sta bi to licilo...
Inace meni su ova dva prosla dana bila najgora od pocetka ovog sr..i najgora u zivotu..uzas..necu da vas..malo je falilo da odem u hitnu i kazem ljudi pomagajteuser posted image ALI EVO ZIVA SAM I NE DAM SE!!!!!!!!!!!!!!!p.s. blackmagicwomen moze druzenje i kafe ko je jos za?user posted image pozz ipusa

(odgovor članu blizanac77)
Neposredna veza do poruke: 1776
19.1.2011 19:40:21   
leki28
...a da elmasa hvala za autora pronasla sam knjigu,a sto se tice dezorjentacije po ovome sto vi govorite onda je imam i ja....kad me strefi kao da lebdim..
I moram ovo da kazem neki dan nisam mogla naci parking na kojem sam ostavila auto-nisam znala kako doci do auta ajjjjj moje panike..hocu se jos negdje izgubiti pa ce me preko novina trazitiuser posted image cccc ,bas sam se prepala desava li se to kome????

(odgovor članu leki28)
Neposredna veza do poruke: 1777
20.1.2011 0:48:28   
AnzA
Koncentracija je zapovjednik koji raspršenoj svjesnosti naređuje da zauzme stav mirno. Koncentracija znači unutarnju budnost i pozornost. Lopovi su svuda oko nas i u nama. Strah, sumnja, zabrinutost i tjeskoba unutarnji su lopovi koji žele ukrasti našu unutarnju ravnotežu i duševni mir. Kad se naučimo koncentrirati, tim je silama vrlo teško ući u nas. Ako u naš um uđe sumnja, snaga koncentracije će je raznijeti na komadiće. Ako u naš um uđe strah, snaga koncentracije će taj strah rastjerati. U ovom času mi smo žrtve neprosvijetljenih, mračnih, razornih misli, ali će doći dan kad će se zbog snage naše koncentracije uznemiravajuće misli bojati nas. Koncentracija je dinamična volja uma koja djeluje u nama za naše prihvaćanje svjetlosti i odbijanje tame. Ona je kao neki božanski ratnik u nama. Nezamislivo je što sve koncentracija može učiniti u našem životu težnje. Ona lako može odvojiti raj od pakla, kako bismo mi, dok smo ovdje na Zemlji, mogli živjeti u neprestanu blaženstvu neba, a ne u beskrajnim brigama, tjeskobi i paklenim mukama. Koncentracija je najsigurniji način da se dostigne cilj, bez obzira je li taj cilj spoznaja Boga ili tek ostvarenje ljudskih želja. Pravi aspirant prije ili poslije ovlada sposobnošću koncentracije ili pomoću Božje Milosti, ili stalnom vježbom ili svojom vlastitom težnjom. user posted image

(odgovor članu leki28)
Neposredna veza do poruke: 1778
20.1.2011 11:56:09   
Daj daj
Pozdrav drage,
mene knjiga SRCE DUSE i nije nesto posebno odusevila, mada sam je duze vrijeme trazila. 
Neko je pitao da li sam i ja jedna od "poesrbnih"? Da, jesam, ali zaista nemam snage da pisem svoje iskustvo, tacnije ne zelim da se vracam unazad. Usponi i padovi su tu. Danas i nisam bas najbolje, ali sve se tjesim da je do vremena. Pod terapijom sam. Koristim Velafax, i do sada mi se pokazao najboljim. Iduce sedmice idem na kontrolu, pa ce me dr uvesti u AUTOGENI TRENING, vjezbe opustanja.

Nadam se da ce vam LINDEN METODA pomoci:

http://www.sendspace.com/file/25kowq

Zatim knjiga KAKO ISCIJELITI DUG I TIJELO:
http://www.sendspace.com/file/98pg9l

MOC OZDRAVLJENJA JE U NAMA:

http://www.sendspace.com/file/3yxpxd

PSIHONAVIGACIJA - PUTOVANJE DUSE:
http://www.sendspace.com/file/qsa87c

IZLAZAK IZ DEPRESIJE:
http://www.sendspace.com/file/tzqezw

Nadam se da ce vam makar malo pomoci ove stvarcice.
Pozdrav

< Poruku je uredio Daj daj -- 20.1.2011 12:08:03 >

(odgovor članu AnzA)
Neposredna veza do poruke: 1779
21.1.2011 21:14:28   
sreća35
Drage moje kako ste mi....Ja se tjeram da budem dobro i bićemo sve aBd.Draga moja leki28 samo se nemoj predavati ovoj odvratnoj ank..Sve te razumijem jer sve sam to prošla i sada prolazim ali nekako lakše vjerovatno što sam vremenom skontala da sam ja glavna a ne ank...slatko zar ne.Nasmijala si me za izgubljeno auto nesekiraj se to se dešava svakome,nedavno je mojMM zaboravio gdje je parkirao auto ali on je od toga napravio šalu,a ne kao mi odmah strah i paniku,ali šta sad kad valjda drugačije nemožemo.Ako neko zna neka mi napiše koliko dugo je preporučljivo piti AD jeli to samo 6mj.PUSSSSSA I POZZZZZ ZA SVE.user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Daj daj)
Neposredna veza do poruke: 1780
21.1.2011 21:50:38   
blur 77
Sreco, svi ce ti razlicito reci za ad, cak i dva doktora, to je sve individualno. Ja sam pila 4 mj i mnogo sam se dobro osjecala, uz njih sam puno setala, isla na pilates, trcanje, i svaki trenutak sam pokusala necim ispuniti, tako da je moj dr odlucio da idem bez. i zaista sam ih lako i ostavila i osjecala se dobro, dok nijesam otkrila da sam trudna, e tu se opet sve vratilo, od tada 5 mj idem sama bez tableta, mnogo teze i sporije ide oporavak, ali ide, ne moze se porediti sad i pocetak, mnogo mi je lose bilo, mnogo. Budila sam se i lijegala sa anks, nikako nijesam mogla izaci iz zacaranog kruga, mislila sam necu uspjeti bez tableta. Ali, evo sad vec prodje i po par dana pa ne mislim na ovo sranje, pokusavam normalno zivjeti, cijeli dan isplaniram i ne razmisljam, ja ne smijem sebi vise dozvoliti da razmisljamuser posted image , druga sam osoba od one ranije, uvijek oko mene lebdi strah i napetost od ovog sranja. Ali proci ce, Koka i po i Dina pa i Zabica 27 su tu da nam kazu da ce sve proci, treba vremena, nazalost. Nikako nema Jane, Nove, Jace 76 da nam se jave. Ljubim vas sve, moje drage drugarice

Van mene dosta boja zivi, Van mene katkad sve i posivi, ili se smraci i naoblaci. Dobro je zato sto postoje i ove moje lepse boje. I neki osmeh suncan i plah. I vetar necujan kao dah.

(odgovor članu sreća35)
Neposredna veza do poruke: 1781
21.1.2011 23:35:07   
sanchez
POZDRAV  drage moje zene i djevojke i naravno nasem jedincu Mirexu
Sta ima kako ste vidim ima nas sve vise dragi boze pa sta se ovo desava jeli moguce da nas je ovoliko da se bogdo nalazimo na nekoj drugoj temi ali sta je tu je
inace vidim da smo manje vise ok ja sam hvala bogu ko dul ili jednom rijecju SUPER jos uvjek pijem 1 zoloft dnevno jos cu tako do kraja februara a od 1.3. picu po pola .A u 6 mjesecu ako ovo nastavim skidam se sa ad.AKO BOG DA .Vjeruj te da neznam kako cu dali cu moc bez njih ali i sad sam se najvise oslanjala na svoj duh svoju volju za bolje sutra da nebudem neskromna i ad su ucinili svoje ali jednostavno ako mi nemamo volju nisa od napretka .Z ato sve moramo u dubini srca imati zelju za to da guramo naprijed nekad je tesko nekad jos teze ali ipak nismo na istom mjestu .
TOLIKO drage moje curke ljubim vas sve od reda a zaboravih pitati Blur 77 kako beba slusa molim te cuvaj se jer je tad i bebica ok
Neznam sta nam je sa MAJ 69 strelac ni ona nam se dugo nejavlja
JAVIT SE BAR JEDNIM HAJ I TO JE DOVOLJNO
POLJUBAC SVIMA I DA VAM MOGU POSLATI MAKAR MALO SNAGE ZELJE I POZITIVE KOLIKO JA SAD OSJECAM SVIMA BIH ODMAH BILO LAKSE
LJUBI VAS VASA SANCHEZ

(odgovor članu leki28)
Neposredna veza do poruke: 1782
22.1.2011 23:00:51   
sreća35
Pozdrav drage moje....Sanchez drago mi je da se tako dobro osječaš,i mi ćemo svi jednog dana aBd.Ja sam se dugo vremena borila s ank sama uopšte nisam znala šta mi se dešava bilo je i lošijih i boljih perioda ali ja sam mislila da sam sama na svijetu i da gubim razum nedaj bože,i nekako na proljeće prošle godine pala sam u najtežu fazu i tek tada zatražila stručnu pomoć i rekla svojim bližim,tada sam poćela piti AD i sada me strah i reći dr. da mi je nešto bolje jer me stra da mi ne ukine AD.Dok nekada pomislim kako nema lijeka koji u potpunosti liječi ank. bez naše snage volje pa ako mi AD daju neku sigurnostt zašto ih i ne piti,tako da sam u dilemi.Izvinite što ovako odužih....PUSSSSSSA ZA SVE.....user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu sanchez)
Neposredna veza do poruke: 1783
23.1.2011 1:06:09   
BlackMagicWoman
ma, smijeh zaista jeste lijek, neka misli ko sta hoce, ako ima ista u glavi, shvati ce, ako ne, nije za moje drustvo ... a to za auto ... ih, ti bar smijes voziti, ja ne smijem na polaganje, strah me ubicu koga ;) ... tu sad ide moja scena, prije neke dvije godine bila sa jednim momkom, zbog kojeg mi se dosta ovo sranje pogorsalo, ali,elem, to je drugi par cipela, i dog se mi na grbavici, ti si iz sarajeva mislim, sko ntaces, i treba ( ja ) dosla taxijem, ali prerano, cekam ja, dodje trola, izlazi lik, isti ovaj moj, i ide on, aj drekoh nije me skontao, i ja za njim, lik se okrece, ja sve za njim, sad lik pozuruje, meni nije jasno, kad ono nije uopste ovaj moj, sjeba se lik produzi, zovem ja ovog mog, kaze ajd do tog kfica gdje smo se dog ... ja prekinem, skontam da ne znam gdje je kafic, u koji sam inace izlazila, znam dobro, ali jbga, strah paralisao ... sa dofirno mi njega zvati i ja jaranicu, i njen momak me fino upucivao do kafica, u kojem sam bila prije, dobro poznat teritorij i koji mi je bio 200m iza ledja ... hahahah ... ja sam od toga napravila dobru zezanciju, pa to preporucujem i tebi ... i svakoj od nas ... hvala Bogu danas imamo mob i ogromnu tehnologiju, samo pomislim kako je bilo ljudima prije,i bude mi lakse ... ja se raspricala bash ... zato glavu gore, meni si vec heroj jer vozis auto, sto je meni straaaaasna pomisao .... mislim da je Bog izabrao bas nas jake za ovo, jer mnogi bi vec davno poklekli da ovo prozivljavaju ...
Da budemo zdrave i vesele ... Velika pusa za sveeee ...
P.S. Ko je iz Sarajeva, ili iz okoline, ili moze doci, neka se javi za kafu ... Pa, sto kaze leki28, ako prigusti, zajedno bjezimo :)))

Ako nisi normalan, nesto jesi ...

(odgovor članu leki28)
Neposredna veza do poruke: 1784
24.1.2011 0:43:35   
AnzA
prosli post ssam se ispisala kako mi je dobro kako se osjecam sve bolje,al medjutim opet je kriza dosla,valjda ce proci kao i ove dosad...al su stvarno odvratme nekad su intenzivnije,nekad manje.....htjela sam jos rfeci elmasi da sam kupila knjigu,i da pocela sam je onako lagano citat,i mnogo mi se svidja,knjigu te uci da se udubis u razmisljanje svojih emocija,sta te muci,i savjetuje te da razmisljas pozitivno,onako jedna dobra knjiga koju moze svako procitat,nece mu bit loseuser posted image

ja zivim u sarajevu ,i ja sam za kafe black magic woman,,,,,ko je jos zelio da kahvenisemo,nek javi....pozzzz za sve....i cok

(odgovor članu BlackMagicWoman)
Neposredna veza do poruke: 1785
25.1.2011 0:26:55   
sanchez
Pozdrva drage moje STA MAI  kako ste ja sam od juce totalno 0 kad sam vidjela vijesti sjebala sam se skroz ali idem dalje ne predajem se skupljam snagu jer moram dalje nemogu objasnit svom sinu da ja imam neki poremecaj i da nemogu se sankati tako da skupim snagfu i juhu na sankanje pa ko ga jebe sta bi bi
inace ja nisam iz sarajeva ali bih rado isla na kahvu pa vidjece mo da jednom i odemo onako ko raja sa foruma tak  toliko ponestade mi rijeci ljubim vas sve redom
nepredai mo se

(odgovor članu leki28)
Neposredna veza do poruke: 1786
25.1.2011 13:21:29   
jaca76
Citala sam ovu LINDEN METODU sto je Daj daj preporucila i evo cu vam kopirati jedan dio da i same procitate koliko nasi dr grijese prepisujuci nam kojekakve lijekove protiv anksioznih poremecaja i koliko to moze naskoditi i pogorsati stanje.

7. PROPISANI LEKOVI

Mogao bih poceti da nabrajam sve lekove koji se obicno koriste za kontrolisanje anksioznosti, ali necu. Razlog za to je jednostavan: oni nisu vazni. Koriscenje lekova za lecenje anksioznosti je kao koristenje zavoja za lecenje uraslog nokta; on skriva ozledu, ali kada ga uklonimo rana je jos tu i imala je dovoljno vremena da se inficira. Zasto prikrivati stanje? Nema smisla, pogotovo sto to stanje nije neko misticno, skriveno u dubinama nase psihe, vec stanje izazvano sasvim realnim, negativnim promenama u ponasanju koje lako moze biti promenjeno ucenjem novog ponasanja. Zar to nije logicno? Kako neki lek moze uciniti da promenimo svoje navike? Kako neki lek moze uciniti da oducimo stvari koje smo naucili? On moze pomoci da privremeno zaboravimo, umirujuci nas, ali secanje se uvek vraca. Necu ulaziti u duga i iscrpna opisivanja onoga sto lekovi cine, njihovih sporednih efekata i interakcija, umesto toga dacu vam savet: razgovarajte sa svojim doktorom o tome da ostavite lekove. Dozvolite svom svesnom umu slobodan pristup nesvesnom, bez zida od lekova... dozvolite svom svesnom umu da ispravi lose navike i tada mozete pozdraviti novi zivot, oslobodjen anksioznosti.
Dodao sam odeljak o benzodijazepinima u kom su nabrojani sporedni efekti i saveti o odvikavanju. To sam ucinio samo zbog toga sto stanja povezana sa upotrebom benzodijazepina mogu biti veoma neprijatna i dao sam informacije o njihovim simptomima i prakticna pitanja vezana za metode odvikavanja.
Dobro razmislite o ovom poglavlju. Razmislite o tome sta vam vasi lekovi zaista cine, ako uopste deluju, koliko dugo se osecate bolje kada ih uzmete i da li biste se zapravo osecali bolje bez njih.
Ljudsko telo je dobro nastiman skup sistema, koji rade u skladu, nadopunjujuci i podupiruci jedan drugog. Iako puno zivota, ljudsko telo moze izgubiti ravnotezu, sto moze izazvati mnostvo osecaja i simptoma.
Imuni sistem se razvio kroz milenijume, omogucavajuci telu da razazna opasne mikroorganizme i razvije antitela da ih pobedi. Ljudsko telo takodje ima sposobnost da regenerise odredjena tkiva, ostecene i mrtve celije se neprestano zamenjuju.
Otkad se moderna medicina bori protiv sve opasnijih bolesti i infekcija, farmaceutske kompanije neprestano razvijaju sinteticke lekove da pobede najobicnije infekcije kao sto su prehlada, gripa i angine. Svi znamo kakav je osecaj ici na posao kad smo bolesni, i da bismo pobedili simptome, uzimamo previse lekova, koji mozda ublazavaju neke simptome, ali ponekad ispoljavaju neprijatne nuspojave. Postaje jasno da neki ljudi mogu iskusiti ozbiljne sporedne efekte lekova, alergiju na aktivne sastojke, ili jedan od sastojaka koristenih u stvaranju leka.
Istina je da ljudsko telo ima sposobnost da prevlada ove bolesti bez medicinskih intervencija. Naucio sam da nikada ne uzimam lekove za svakodnevne slabosti kao sto su glavobolja i prehlada; umesto toga uzimam prirodne pripravke i cajeve. Ovo sve moze zvucati pomalo savremeno i alternativno, tako i jeste, ali zapitajte se koliko farmaceutske kompanije zaradjuju na vasim slabostima?
Doktori kazu da kad patimo od migrene treba da uzmemo precenjene lekove kojima cemo pobediti simptome. Moja prijateljica je patila od migrena godinama, ja sam ih ublazio masazom vrata, bez lekova, nije patila zbog sporednih efekata lekova i doslo je do trenutnog poboljsanja.
Kada dobijem gripu ili prehladu, popijem caj od djumbira sa malo meda. Ovo mogu piti koliko cesto zelim, i ublazi mi vecinu simptoma. Nakon dan ili dva osecam se bolje; imao sam gripu jednom u 9 godina.
Poenta svega ovoga je da ako dozvolite telu da se bori protiv slabosti, ono ce izgraditi prirodnu odbranu i imunitet i ostecene celije bice zamenjene. Telo ce se prirodnim putem vratiti u ravnotezu.
Kada osoba dodje kod lekara i zali se na umor i neraspolozenje, on se odmah masi za olovku i prepise antidepresive ili sedative. U Rusiji gde je izdavanje lekova ograniceno cesto se prepisuju vezbe za depresiju, anksioznost i druge psihijatrijske poremecaje. Neki naucnici takodje tvrde da su sposobni da lece takve poremecaje promenom ishrane.
Kad sam prvi put posetio doktora, zaleci se na simptome anksioznosti prepisao mi je benzodijazepine da maskiraju moj problem, dok je koren problema ostao. Isprva sam se osecao mnogo bolje, ali kako je moje telo pocelo da se oslanja na lekove da bi se osecalo dobro, razvio sam fizicku ovisnost. Ovo je samo deo problema, kako vase telo trazi sve vise lekova, kad trenutna doza postane nedovoljna, upadate u apstinentsku krizu. U pocetku je blaga, dok su doze relativno niske, ali kako doktori povecavaju doze da bi imale terapeutski ucinak, apstinentska kriza postaje teza.
Benzodijazepini su namenjeni kratkorocnoj primeni, ali neki lekari ne obracaju paznju na tu cinjenicu, sretao sam ljude koji su bili na benzodijazepamima preko dvadeset godina.
Apstinentska kriza nije ista za svakoga i ne zavisi od doze. Neko ko uzima 5 mg 3 meseca, moze iskusiti dramaticnije simptome nego neko ko je godinama uzimao mnogo vise doze, ne postoji formula kojom se ovo moze predvideti. Ovisnost o lekovima ne pogadja svakoga. Lekovi takodje mogu sadrzati supstance na koje je korisnik alergican, i da pokusaj da se prestanu uzimati moze izazvati apstinentsku krizu. Ovi simptomi mogu biti slicni alergijskim reakcijama.
Kada bih mogao popraviti poslednjih osam godina svog zivota, ucinio bih to bez lekova. Moje iskustvo moze zvucati extremno ili izolovano, ali mnogi ljudi sa kojima sam pricao imali su gotovo ista iskustva. Upoznao sam mnogo ljudi koji su koristili benzodijazepame, neki od njih bili su svesni mog interesovanja vezanog za upotrebu lekova, a neki ne, prepoznao sam svoju bolest, u vecoj ili manjoj meri kod mnogo njih. Uzorak tretmana i simptoma vezanih za to bio je identican mom.
Sirom sveta, benzodijazepinski apstinentski sindrom, predmet je istrazivanja, na web-u i u literaturi. Nicu organizacije za podrsku ugrozenima, obezbedjuju linije za pomoc i literaturu koja objasnjava sta im se desava i podrzava ih u apstinenciji. Ako ovaj sindrom ne postoji, zasto bi ovi izvori bili tako rasprostranjeni?
Ako bi lekari priznali gresku, priznali da su pogresno tumacili simptome, pogresili u dijagnozi i prepisivali pogresne lekove, otvorili bi branu za milione ljudi sirom sveta, da podignu tuzbe i dovedu u pitanje kredibilitet sveta medicine.
Mojoj poznanici prepisan je Diazepam za anksioznost pre 2 godine. Od tada je razvila mnoge uznemirujuce simptome apstinencije, a sada apstinira od visih doza koje joj je prepisao lekar uz instrukciju da uzme kad god oseti potrebu. Njen psihijatar mi je priznao da apstinencija od dijazepama moze biti odgovorna, ali njoj je nasamo rekao da je to dvojbeno. Nazvala me, nakon sto se videla sa njim, zabrinuta da je on bio u pravu i da boluje od neke mnogo ozbiljnije bolesti, sto je bio njen najveci strah. Ova situacija je mogla biti vrlo stetna za njen napredak, jer je strah za zdravlje bio glavni uzrok njene anksioznosti na pocetku bolesti. Rekao sam joj sta mislim o njegovoj dijagnozi, dodajuci: “zasto bi ti doktor rekao da lekovi izazivaju to stanje, ako misli da bi ti rekla ostalim pacijentima, od kojih vecina uzima benzodijazepine, da su i oni bolesni od lekova.”
Nastavila je sa apstinencijom i sada je na veoma niskoj dozi. Vecina njenih najtezih simptoma se umirila; opet je pocela da se oseca dobro, da se sminka i uredjuje kosu i vise izlazi. Izasla je iz bolnice i planira da se vrati na posao. Kakva promena! Ne zelim da umanjujem znacaj lekova u terapiji mnogo ozbiljnijih slucajeva, ali mislim da bi trebalo zapamtiti da kada normalna zdrava osoba postane anksiozna i depresivna, njen pogled na samu sebe i sopstvenu situaciju je preuvelican do tacke ocaja. Previse je lako prihvatiti dijagnozu i lekove u mesavini poverenja i ocaja i kako nisu predocene sve opcije, lekovi se cine jedinim odgovorom.
Kada ste ocajni i osecate se bolesnima, uzimanje lekova koje vam je doktor prepisao, cini se kao najbolje resenje. Kada osoba pored toga postaje sve bolesnija i bolesnija, treba pazljivo razluciti kakav efekat oni imaju na pacijenta, lekari su ovo izbegavali dugo.
Nova porodica antidepresiva, nazvanih selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina, ili SSRI uglavnom su prepisivani za depresivna stanja, kao sto im i ime kaze; Prozac je najpoznatiji od njih. Ovaj lek se sada koristi i za lecenje anksioznosti, ali je vazno zapamtiti da je njegova primarna upotreba da olaksa simptome depresije, njegova ucinkovitost kao leka za ublazavanje anksioznosti je ogranicena, nemojte ocekivati carobnu pilulu. SSRI navodno ne izazivaju ovisnost, ali uglavnom imaju sporedne efekte, od kojih je vecina blaga. SSRI su u poredjenju sa benzodijazepinima definitivno manje od dva zla.
Uvek je najbolje pokusati poboljsati svoje stanje bez lekova. Preziveo sam najgore sto anksioznost moze dati i verujem van svake sumnje, da bi mi bilo bolje bez ikakvih medicinskih intervencija, ali ako osecate da vi to zaista ne biste mogli, SSRI bi mozda pomogli u vasem slucaju.
Ja sam uzimao Prozac i Zispin, lek slican prozacu, za koji se zna da ima vise sporednih efekata. Uzimao sam oba neko vreme, tokom apstinencije, da bih olaksao teze apstinencijalne simptome. Prozac je bio efikasniji u tretiranju anksioznosti, ali sam imao nuspojave u vidu debljanja i letargije. Osecao sam da oba ova leka imaju blagi histaminski efekat. Pri tome mislim da sam se osecao malo umrtvljen i pospan, ugladao sam kraj svojoj anksioznosti, mada nisu potpuno izlecili ni eliminisali moje panicne napade ni simptome visoke anksioznosti.
Mnogo su istrazivani i efekti Zolofta, siroko rasprostranjenog leka za anksioznost kao i nekih drugih antidepresiva, na zdravoj test grupi. Desetoro je dobijalo Zoloft, a desetoro ne-SSRI antidepresive.
Dr. David Healy, cenjeni strucnjak za lekove u psihijatriji, provodio je testove u kontrolisanim uslovima, kako bi izmerio reakcije na lekove kod 20 dobrovoljaca. Dvoje od testiranih koji su uzimali Zoloft, odmah su poceli da se osecaju lose, oboje su bili ekstremno uznemireni i imali su suicidalne osecaje.
Dr. Healy je bio zamoljen da bude strucni svedok u gradjanskoj parnici protiv proizvodjaca Zolofta i dobio je pristup dokumentima kompanije. Otkrio je da je prethodno, slicno istrazivanje, bilo prekinuto posle 4 dana, posto su svi kojima je davan Zoloft poceli da se zale na uznemirenost i strepnju. Jedna od testiranih bila je potpuno zdrava tridesetogodisnja zena koja je postala opsednuta zeljom da se ubije skokom ispred auta. Dr. Healy je rekao “To se desavalo kada nije bilo nicega izmedju nje i auta pod koji je zelela da se baci. Nije mislila na svog partnera ni decu.” Dr. Healy je zakljucio da su lekovi izazvali suicidalne misli.
Primeceno je da Zoloft izaziva mnoge sporedne efekte, mnogo vise nego sto se obicno misli. Koliko je jos lekova koji ovako deluju? Mnogi anksiozni ljudi su primetili da im lekovi ovekovecili njihovo stanje... moje jesu.
Benzodijazepini izazivaju ovisnost i mogu izazvati mnoge teske sporedne efekte i simptome apstinencije (cak i dok ih jos uzimate!)
STA SU BENZODIJAZEPINI?
Ispod se nalaze imena najcescih benzodijazepina, njihovi komercijalni i hemijski nazivi, jer lekari ponekad koriste oba tokom konsultacija. Hemijski nazivi su oni koji se koriste na kutijama lekova ili bocicama. Postoje i drugi sedativi izvan benzodijazepinske grupe.
Kada su benzodijazepini prvi put predstavljeni, pre oko trideset godina, medicinski svet je odahnuo sa olaksanjem, misleci da je konacno dostupan sedativ koji nece izazivati ovisnost i sporedne efekte.
Trideset godina kasnije, postali smo malo mudriji. Ovi lekovi imaju sporedne efekte i medju onima su koji izazivaju najacu ovisnost, kako fizicku, tako i psihicku. Efekti ovih lekova na ogromnom broju ljudi sirom sveta bili su razorni. Pojedinci su uzimali prepisane doze i patili od dugotrajne i teske bolesti tokom ovisnosti i apstinencije. Neki ljudi su ih uzimali dvadeset godina ili duze. Benzodijazepami su prepisivani ne samo za psihicke poremecaje, vec i za fizicke bolesti, da opuste misice, na primer.
Razgovarao sam sa nekim ljudima kojima su benzodijazepini dati da im opuste misice nakon povrede i postali su anksiozni, a doktori su ih naveli da poveruju da su za to odgovorni psiholoski problemi. Dok lekari ne postanu svesni problema koje ovi lekovi mogu izazvati, nastavice da prepisuju ih prepisuju. Doktori su poceli da shvataju da postoji problem, i poceli su da menjaju nacin na koji prepisuju benzodijazepine. Sedamdesetih je clanak novinarke Esther Rantzen otvorio oci ljudima za opasnost od zloupotrebe benzodijazepina. Ubrzo nakon sto je ovaj clanak objavljen, zahtevano je da doktori sirom UK prepisuju tacne doze za odredjene simptome.
Benzodijazepini deluju tako sto blokiraju nervne receptore u mozgu otklanjajuci neprijatan osecaj do kog dolazi usled anksioznosti. Problemi se javljaju kada se telo navikne na odredjenu dozu i zahteva vecu kolicinu leka za isti terapeutski efekat. Kada telo prepozna ovu potrebu, automatski upada u apstinentsku krizu, stvarajuci simptome apstinencije iako jos uvek uzima lek. Pacijent misli da mu se anksioznost pogorsala i doktor povecava dozu da bi je drzao pod kontrolom. Ovo ima kratkotrajan efekat i ponavlja se iznova do potpune ovisnosti. Pacijent postaje nesposoban da se nosi sa sve tezom anksioznoscu bez lekova i oseca se bolesnim dok ih uzima, zbog sve tezih apstinencijalnih simptoma. Kada pacijent shvati situaciju u kojoj se nalazi i pokusa da ostavi lekove, blokada stvorena izmedju mozga i nerava pomocu benzodijazepina, koja je trebala da zaustavlja anksioznost je uklonjena i izaziva eksploziju osecaja i simptoma koji preplavljuju telo. To je kao da zacepite bocu sampanjca, protresete je i otcepite. Pacijent oseca da gubi kontrolu nad svojim telom, iznenadni talas ekstremnih telesnih senzacija izaziva preopterecenje osecajima, koje se naziva “odskok anksioznosti”. Ovo nije opasno, ali je neverovatno neprijatno, narocito ako pacijent nije svestan sta mu se zapravo desava.
Ako razmatrate apstinencijalni program, a mislite da niste ovisni o lekovima, veoma je preporucljivo da postepeno smanjujete dozu, za svaki slucaj. Retko se desava, ali grcevi su dokumentovani u slucajevima naglog prestajanja uzimanja lekova.
Da biste izbegli ovo, jednostavno pratite program postepenog odvikavanja u poglavlju o odvikavanju.
Budite svesni da vam pametan i postepen program odvikavanja moze pomoci da sprecite ovu ekstremnu anksioznost i apstinencijalni sindrom.

(odgovor članu sanchez)
Neposredna veza do poruke: 1787
25.1.2011 14:00:54   
malena sharena
jaco, hvala ti sto si ovo podijelila s nama.

Moje je licno i sadasnje uvjerenje da ne zelim piti lijekove. Moji razlozi protiv su: dokle god se mogu uz primjenu samopomoci nositi s ovim ne zelim ih uzimati, dojim dijete, zelim imati jos djece, strah me navikavanja na lijekove i ne zelim se susreti sa "apstinencijskom krizom".

Naravno, ne sporim nicije pravo da sebi pomogne na ovaj nacin. Moja sestra je donedavno pila AD, ali njen psihijatar kod kojeg redovno ide na psihoterapiju kaze kako ni on nije pristalica lijekova. Ja imam namjeru aBd poceti sa psihoterapijom cim prodju januarski rokovi. Zivot je tezak, nikome na danasnjem vaktu nije lako, svi smo izlozeni raznoraznim stresnim uticajima, a neki od nas trebaju pomoc kod prevazilazenja teskoca ili jednostavno nosenja sa zivotom. Posto sam ja komunikativan tip vjerujem da bi mi razgovor sa strucnom osobom, njeni savjeti, metode pomaganja samom sebi,  u tome najbolje pomogli.

< Poruku je uredio malena sharena -- 25.1.2011 14:01:16 >

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

(odgovor članu jaca76)
Neposredna veza do poruke: 1788
25.1.2011 16:11:34   
sreća35
Drage moje kako ste mi....Evo me došls s posla pa da se javnem.Sanchez i mene su ove vijesti nekako *prepale*ali se nedam.Sad još i sve ovo za AD,ali ja sam godinama tražila snagu u sebi i kad baš više nisam mogla počela sam sa AD.meni su pomogli hvala bogu,jest da me je sada strah kako bez njih ali vidječemo.Svaki lijek ima svoje nus pojave i one lijepo pišu u prospektu što neznači da če doći do njihove pojave.Recimo i lijekovi za dijabetes ili krvni pritisak imaju svoje nus pojave pa ih ljudi troše i čitav život.Neznam ja nisam imala nikakve neželjene efekte i osječam se bolje uz AD.pa vidjeću šta dalje.Elmasa zašto se ne javljaš nedostaju nam tvoji postovi i da super bi bila ta kafica....Pozzzzzzzuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu malena sharena)
Neposredna veza do poruke: 1789
26.1.2011 22:19:36   
Elmasa
Joooj dok sam vas iscitala :D

Najradije bih svakoj ponaosob odgovorila, ali treba tu dosta vremena i tipkanja :D :)
Ja sam hvala Bogu puno bolje. Bio je jedan period bas gadan, i to bas 17 januar, kad su rekli da je to najdepresivniji dan u godini :D i poslije njega, jedno 3 dana me drzalo, i evo sad sam opet dobro, smijem se, zezam, ok sam sasvim, bas normala :D

Vidim govorite o nekoj kafi, i ja sam iz Sarajeva, pa mozemo se dogovoriti, bas bih voljela....
Pozdrav svima i ljubim vas puno
Ne dajte mi se

(odgovor članu sreća35)
Neposredna veza do poruke: 1790
26.1.2011 23:05:57   
BlackMagicWoman
veeliki pozdrav i pusa, ljepotice ... drago mi je je da je ovaj prijedlog za kaficu dobro prosao ... ko bi rekao, do jucer smo se plasile o ovome pricati ... mozda jednog dana i napravimo udruzenje ... hahaha ... ne zamjerite, malo sale nije zgoreg ... ostanite mi pametne, lijepe i naravno zdrave ... :****

Ako nisi normalan, nesto jesi ...

(odgovor članu Elmasa)
Neposredna veza do poruke: 1791
27.1.2011 0:24:55   
AnzA
VI STO SPOMINJETE DA ZELITE SAMI DA SE BORITE,DIZEM VAM KAPU NEK JE SRECNO DABOGDA SE IZBORILI I NAJSRETNIJI BILI.....

JA PIJEM AD I SPREMNA SAM GA PIT AKO TREBA CITAV ZIVOT DA MI BUDE BOLJE,DA SAM MOGLA DA S EBORIM IZBORILA BI SE,AL KAD JA NI8SAM MOGLA IZAC IZ KUCE,NIT OSTAT SAMA U KUCI....MISLIM STA REC ,AD MI JI JE POMOGAO,I VELIKI SAM PRISTALICA ANTIDEPRESIVA,I HILAJDU PSIHIJATARA I HILJADU DIJAGNOZA,MENI MOJA KAZE DA NISU STETNI UOPSTE,I DA GA PIJE CITAV SVIJET....LIJEK KO LIJEK.....I MOJA MAMA SE BORI 5 GODINA SA VISOKIM TLAKOM,PA MORA PIT TABLETE,IL DA JE ZDRMA MOZDANI UDAR....

VI STO NE PIJETE AD,VI SE PREPALI KO DA JE TO OTROV,STA VAM JE LIJEK KO LIJEK,

POZDRAVLJAM VAS SVE

(odgovor članu BlackMagicWoman)
Neposredna veza do poruke: 1792
27.1.2011 0:45:07   
AnzA
http://www.klinicka-psihologija.hr/pitanja.html

(odgovor članu AnzA)
Neposredna veza do poruke: 1793
27.1.2011 16:43:30   
leki28
Pozz drage mojeeeeuser posted image Ja malo bolje hB...Evo natjerala me djecica na klizanje..sta cu spremi se i idi sto kaze sanchez nemozes djeci sad,,znate mama nije bas,....Ziva sam se izrazbijala ..zaboravilo se a i ostarilo..user posted image Kaze dr da mi je bolje ja ne znam sta bih rekla...Nego vidim stalno spominjete AD ..ja ih pijem i ne razmisljam o tome puno popijem i gotovo,,,"udri brigu na veselje"user posted image U hhhk ad bi sad pocela raspravljati nasla bi milion razloga za  a i protiv..Nisam ni za ni protiv ..ne znam upste nisam razmisljala puno,kontam pije toliko raje pa necu umrijeti...ne zamarajte se..Postujem misljenja..nismo svi isti,ne znam ja sta je u kojem covjek i ne mogu znati prema tome njegov izbor i intima,nemam pravo ,sad naglabati o tome mogu samo reci svoje misljenje..evo Anzi pomogli mozda meni nece sad i da osjetim da mi ne gode AD i da sam bolja bez njih ,mozda oni samo na mene tako djeluju..NISMO SVI ISTI!A u svakom slucaju da se mi izvucemi iz ovoga "ja s tabletama ja bez njih"..abdpusaa

(odgovor članu leki28)
Neposredna veza do poruke: 1794
27.1.2011 16:51:07   
leki28
Zaboravih...user posted image Ja sam iz sarajeva ,moze ta kafica,ali nemojte da ostane samo na rijecima...hajde da malo izademo..popricamo o nekim dr stvarima ..ko zna..hajmo u zivotuser posted image nego saljite naPP kad ?gdje?Hajde aktivirajte se dosta kuknjaveuser posted image user posted image
Blackmagic..mozda bas osnujemo kakvo udruzenjeuser posted image

(odgovor članu leki28)
Neposredna veza do poruke: 1795
28.1.2011 10:10:08   
blizanac77
I ja sam za tu kafu. Javite kad i gdje. Mislim da današnje AD nisu u toj mjeri štetne. Sve u granicama kontrole nije štetno. I ja sam ovih dana bila lošije, ali šta je, tu je - BORBA. Svaki dan samo borba....

(odgovor članu leki28)
Neposredna veza do poruke: 1796
28.1.2011 12:59:57   
sreća35
Pozdrav za sve moje drage .......Ja sam onako kao dobro,što kaže blizanac BORBA,ALI SMO MI ZATO JAKE PA ĆE MO SE IZBORITI aBd.Svaka od nas zna na koji način najlakše može gurati dalje sa ADili bez sasvim je svejedno.Nama je dobro što jedna drugoj pružamo potporu na ovom forumu koliko je samo osoba koje se bore a neznaju ni sa čime i misle da su same na svijetu i zbog ovih odvratnih crnih misli stide se i progovoriti iako smo mi sve samo jedne divne i preosjetljive dušice..Zato i ideja o udruženju nije za odbaciti a za kafu da i ne govorimo samo šteta što nismo sve blizu Sarajeva.Nedajte se sve ovo nam ništa nemože mi smo jače i od največih kriza odoh ručak praviti ....Pussssssa...user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu blizanac77)
Neposredna veza do poruke: 1797
28.1.2011 15:38:09   
jaca76
E pa hajde ona konacno dogovorimo kad i gdje ce biti ta kafa?

(odgovor članu sreća35)
Neposredna veza do poruke: 1798
28.1.2011 23:11:24   
sanchez
E pozdrav drage moje
sta se radi ja sam jos uvjek rezervisana samo za svoje misli nije lose podnosljivo ali bilo je i boljih dana .Nego kahva da ili ne .Joj kako bi bilo da se nas 20 skupi NA JEDNOM MJESTU I hop prica o depri i anek rekli bi nam konobari da niste pogrijesili vi ste trebale na psij... ha ha ha  Joj ja nisam iz sarajeva ali bih se voljela upoznati da vidim jednostavno kakve smo .Inace sam druzeljubiva volim drustvo segu pricu zezanciju ali sad trenutno pravim navlake pa nebih vam se svidjela hem luda hem krezava ha ha ah ah aa  salim se
mora li bit kahva u sa mozeli mozda u nekom drugom gradu u zenici u travniku fisu jer to nam je ko centar drzave pa da nikom nije daleko .
Joj ja se napisah nego htjela sam leki 28 pitati te koliko imas djece i kolika su i jeli ovo broj god 28 .Anzic ljubavi kako ssi mi ti kako te zoloft slusa kolko sad pijes .TOLIKO LJUBIM VAS OD SRCA I VAZI za kafu.

(odgovor članu leki28)
Neposredna veza do poruke: 1799
29.1.2011 20:35:13   
leki28
Kafaaaaaaa kad god i gdje samo da se dogovorimouser posted image user posted image user posted image Ja sam motorizovana ako treba sve cu vas dovoziti i razvozitiuser posted image user posted image .ps.jos uvijek u autu se bar osjecam sigurnom,ne briniteuser posted image Sanchez ja imam 29 god i jednu djevojcicu od dvije godine ali cuvam i od sestara djecicu pa mozda nekad napisem u mnozini...user posted image I ja bih bas voljela sviju upoznati mada mi to mozda i nije bitno vec se osjecam ko da vas znam stooo god.user posted image Nego hajde ko kad moze i gdje ja sam trenutno slobodna pa eto kad vama odg hajd javljajte moze i u nekom kaficu da se cekamo???pozz pusa

(odgovor članu sanchez)
Neposredna veza do poruke: 1800
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  70 71 [72] 73 74   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  70 71 [72] 73 74   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *