Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 15:07:12
vjestica
sad sam pročitala cijelu temu ne mogu da vjerujem koliko njih je ispravljano i tjerano da na silu piše desnom dešnjaci imaju dominantnu lijevu hemisferu mozga, a ljevaci desnu (desna hemisfera kontroliše lijevu polovinu tijela i obratno) i to je objašnjenje zašto neko koristi više desnu, a neko više lijevu ruku
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 15:12:32
Anoniman
IZVORNA PORUKA: vjestica
sad sam pročitala cijelu temu ne mogu da vjerujem koliko njih je ispravljano i tjerano da na silu piše desnom dešnjaci imaju dominantnu lijevu hemisferu mozga, a ljevaci desnu (desna hemisfera kontroliše lijevu polovinu tijela i obratno) i to je objašnjenje zašto neko koristi više desnu, a neko više lijevu ruku
+ sto su ljevaci najcesce inteligentniji...jer se s desne strane nalazi "centar za kreativnost"...svi veliki umjetnici su bili ljevaci...vecina mensinih clanova su ljevaci...itd
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 15:18:16
Anoniman
Bravo htjela sam ovo napisati samo dok bi ja to pojasnila ispisala bih citavu stranicu
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 15:23:12
jasmin
IZVORNA PORUKA: dadada
+ sto su ljevaci najcesce inteligentniji...jer se s desne strane nalazi "centar za kreativnost"...svi veliki umjetnici su bili ljevaci...vecina mensinih clanova su ljevaci...itd
Za inteligenciju se bas ne bih slozila,ali svako moze da misli kako zeli.:)
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 15:24:47
SdZ
Sva moja starija rodbina u skoli je MORALA pisati desnom rukom. Moja mama ljevak po prirodi u osnovnoj skoli je dobivala sibe po ruci dok nije naucila pisati desnom. I danas sve radi lijevom samo pise desnom rukom.
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 15:37:03
Anoniman
IZVORNA PORUKA: jasmin
Za inteligenciju se bas ne bih slozila,ali svako moze da misli kako zeli.:)
imas dokaza koliko zelis...radili naucnici...samo ti to svakako ne pikas :)
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 15:43:24
jasmin
Pa dobro dady,npr.vecina osoba koji znaju napamet citave biblioteke su desnjaci...i opcenito,druge vrste uspjeha.Ovim uopce ne potcjenjujem ljevake(koji su isto tako uspjesni).Samo se ne slazem s tvrdnjom da su ljevaci inteligentniji,jer inteligencija se ne ispoljava samo kreativnoscu.:)
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 15:51:15
Anoniman
Pa dobro dady,npr.vecina osoba koji znaju napamet citave biblioteke su desnjaci...i opcenito,druge vrste uspjeha.Ovim uopce ne potcjenjujem ljevake(koji su isto tako uspjesni).Samo se ne slazem s tvrdnjom da su ljevaci inteligentniji,jer inteligencija se ne ispoljava samo kreativnoscu.:)
pa nisam ni rekla da su svi ljevaci inteligentni...rekla sam vecinom da jesu...i kad malo uzmes statistiku uvidis koliko je ljevaka na znacajnim pozicijama...svjetskih umjetnika...komp. zenija...etc...mislim procentualno...iako su oni manjina
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 15:56:06
jasmin
pa nisam ni rekla da su svi ljevaci inteligentni...rekla sam vecinom da jesu...i kad malo uzmes statistiku uvidis koliko je ljevaka na znacajnim pozicijama...svjetskih umjetnika...komp. zenija...etc...mislim procentualno...iako su oni manjina
Onda je doslo do zabune...no frks :):):).
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 15:57:31
Anoniman
Nekoliko poznatih ljevaka: 1. Mark Twain 2. Hans Christian Andersen 3.Kraljica Viktorija 4.Oprah Winfrey 5. Bart Simpson 6. Robert De Niro 7. Bill Gates 8. Whoopy Goldberg 9.Fidel Castro 11.Napoleon Bonaparte 12.Albert Einstein 13.Elizabeta II. 14.Michelangelo 15. Picasso 16.Jimi Hendrix 17.Demi Moore 18.Angelina Jolie 19. Bruce Willis 20 Tom Cruise
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 18:05:08
veeseelaa
jel vi ovo stvarno ozbiljno ljevoruke smatrate ineteligentnijim??? svašta, ja kontala neko zezanje a sad vidim da ima naloženih Pahuljice isto tako ima bruku poznatih ličnosti dešnjaka..... ja sam negdje čitala da Mensa ima 20% ljevororukih članova, sve to nema veze, uporediti uspješnjog ljevaka sa neuspješnim dešnjakom pa onda reći on je inteligentiji.... uporedimo uspjeđnog ljevaka i dešnjaka??? sve je to isto, ne vjerujem da ljevorukost ima veze sa većom inteligencijom Mislim da su te sve priče izmišljene kako bi se digao rep ljevacima jer je svijet naklonjen dešnjacima kroz cijelu istoriju a i sve je prilagođeno dešnjacima... pa eto vam ljevaci utješne, vi ste inteligentniji
Navedeno mišljenje nije stečeno iz razloga što sam dešnjak i da sam ljevak niko me ne bi mogao ubijediti u drugačije.... ako su i neki ljudi kreativniji a ljevaci su, po meni je to samo slučajnost...
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 18:12:21
Anoniman
Ja nigdje nisam rekla da su ljevaci inteligentniji.Bilo bi to kao da kazem muz je inteligentniji od mene. samo sam naisla na ovaj podatak. Znaci da su svi ostali desnjaci... Salim se. Meni je zaista smjesno kako semoze i oko ovoga natezati. Boze moj. Neko je ljevak, neko desnjak. S tim se rodis. E sad, drugo je to sto kod nas u Islamu lijepo je jesti desnom rukom, preporucljivo se prati lijevom rukom i sl. Muz pise i mnostvo stvari radi lijevom rukom, ali se trudi jesti desnom.
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 18:20:21
Anoniman
Ovo smo ucili u skoli i smatram jedinim pravim objasnjenjem.
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 18:40:14
Anoniman
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
jel vi ovo stvarno ozbiljno ljevoruke smatrate ineteligentnijim??? svašta, ja kontala neko zezanje a sad vidim da ima naloženih Pahuljice isto tako ima bruku poznatih ličnosti dešnjaka..... ja sam negdje čitala da Mensa ima 20% ljevororukih članova, sve to nema veze, uporediti uspješnjog ljevaka sa neuspješnim dešnjakom pa onda reći on je inteligentiji.... uporedimo uspjeđnog ljevaka i dešnjaka??? sve je to isto, ne vjerujem da ljevorukost ima veze sa većom inteligencijom Mislim da su te sve priče izmišljene kako bi se digao rep ljevacima jer je svijet naklonjen dešnjacima kroz cijelu istoriju a i sve je prilagođeno dešnjacima... pa eto vam ljevaci utješne, vi ste inteligentniji
Navedeno mišljenje nije stečeno iz razloga što sam dešnjak i da sam ljevak niko me ne bi mogao ubijediti u drugačije.... ako su i neki ljudi kreativniji a ljevaci su, po meni je to samo slučajnost...
naravno da ne svi...ali statisticki gledano...genij su u vecini slucajeva bili ljevaci
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 18:41:56
SdZ
S ovim sto oznacih se u potpunosti slazem. Smatram da je to, zaista, slucajnost.
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 18:43:28
SdZ
IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa
Ja nigdje nisam rekla da su ljevaci inteligentniji.Bilo bi to kao da kazem muz je inteligentniji od mene. samo sam naisla na ovaj podatak. Znaci da su svi ostali desnjaci... Salim se. Meni je zaista smjesno kako semoze i oko ovoga natezati. Boze moj. Neko je ljevak, neko desnjak. S tim se rodis. E sad, drugo je to sto kod nas u Islamu lijepo je jesti desnom rukom, preporucljivo se prati lijevom rukom i sl. Muz pise i mnostvo stvari radi lijevom rukom, ali se trudi jesti desnom.
Potpisujem i ovo oznaceno.
< Poruku je uredio SelmydZanky -- 9.1.2011 18:44:02 >
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 18:45:57
teacher75
pa meni je nekako logicno da su kreativniji jer im je razvijenija desna strana mozga koja je zaduzena za kreativnost, ali ne mora znaciti da su inteligentniji, onda bi ispalo da su svi umjetnici natprosjecno inteligentni. kao svi znamo postoje razliciti vidovi inteligencije, neko je u necemu bolji a neko u necemu drugom...
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 18:50:24
Anoniman
IZVORNA PORUKA: SelmydZanky
S ovim sto oznacih se u potpunosti slazem. Smatram da je to, zaista, slucajnost.
nije slucajnost..zato sto se s desne strane nalazi "centar za kreativnost"...njima je automatski razvijeniji...a ja sam na fakul. bila svjedok da su ljevaci uvijek, recimo, bili bolji crtaci
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 19:27:29
veeseelaa
ma svugdje ćemo naletjeti na spiskove uspješnih ljevaka jer su rijetkost ili jel je to simpa a teško da ćemo igdje naći spisak uspješnih dešnjaka, jer ih vjerovatno ima puno.... meni je to sve bezveze, zabava itd a to da je ljevak ili dešnjak ineteligentniji mi je nidje veze Dobro tiki reče ako je ljevak u nekom polju dobar i uspješan čini li ga to ineteligentnijim od dešnjaka koji je u nekom drugoj sferi uspješan??? inače većina uspješnih tj poznatih iz sfere slikarstva, muzike i sl je pomalo luckasta neshvaćena i sl.... nevezano jel dešnjak il ljevak sad kad neko napiše statistički podatak koliko ima neshvaćenih ljevaka odnosno dešnjaka
< Poruku je uredio veeseelaa -- 9.1.2011 19:31:00 >
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 19:30:47
Anoniman
sad ste bukvalni...ne kazem da po difoltu su ljevaci inteligentniji ...pametniji...talentovaniji...ali kada gledas kroz istoriju...najveci geniji su ljevaci...a genijalnih ljudi bas toliko i nema
RE: ljevak ili desnjak-koji ste vi?? 9.1.2011 19:34:51
Anoniman
ma svugdje ćemo naletjeti na spiskove uspješnih ljevaka jer su rijetkost ili jel je to simpa a teško da ćemo igdje naći spisak uspješnih dešnjaka, jer ih vjerovatno ima puno.... meni je to sve bezveze, zabava itd a to da je ljevak ili dešnjak ineteligentniji mi je nidje veze Dobro tiki reče ako je ljevak u nekom polju dobar i uspješan čini li ga to ineteligentnijim od dešnjaka koji je u nekom drugoj sferi uspješan??? inače većina uspješnih tj poznatih iz sfere slikarstva, muzike i sl je pomalo luckasta neshvaćena i sl.... nevezano jel dešnjak il ljevak sad kad neko napiše statistički podatak koliko ima neshvaćenih ljevaka odnosno dešnjaka
zato sto ih drustvo tako gleda i etiketira...jer su slobodni..a u velikom broju i sami provociraju...tj. prave se...jer ne zele da ih se stavlja u kos s "ostalima"