Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Plodna voda - curenje, manjak, visak i os... 17.12.2010 0:03:13
Dida79
Neki ne sikiraj se jer da je vodenjak pukao do sada bi plodna voda potpuno iscirila...meni je vodenjak pukao u 31 sedmici i tad sam pitala dr da li postoji mogucnost da na neki nacin povratim izgubljenu tecnost njegov odgovor je bio ne...jedino sto mi je savjetovao je potpuno mirovanje i lezanje na ledjima sa prekrizenim nogama i naravno no stres i hb sve se je dobro zavrsilo isto tako zelim i tvojoj trudnici
RE: Plodna voda - curenje, manjak, visak i os... 17.12.2010 0:05:09
Lejla Ka
Jesu li ljekari baš sigurni da je u pitanju oticanje plodne vode? Zna se desiti i da mjehur popusti i nekontrolisano ispusti mokraću. Na koji su način utvrdili da je baš riječ o plodnoj vodi?
RE: Plodna voda - curenje, manjak, visak i os... 17.12.2010 0:08:16
neki
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Jesu li ljekari baš sigurni da je u pitanju oticanje plodne vode? Zna se desiti i da mjehur popusti i nekontrolisano ispusti mokraću. Na koji su način utvrdili da je baš riječ o plodnoj vodi?
Ne znam tacno,vjeruj mi,pregledali su je i ustanovili da je to neko visoko naprsnuce...A i ja sam prvo pomislila da je mjehur oslabio,jer je ona rekla da se to malo osjetilo,dok je doktor pregledao,ma joooooooj Helem,ona sad miruje,za 7 dana je kontrola...
RE: Plodna voda - curenje, manjak, visak i os... 17.12.2010 0:11:26
veeseelaa
i zar nema u apoteci kupiti trake/papir koje će potvrditi dal je u pitanju curenje plodne vode ili ipak mjehur popušta???? Mislim da bi to trebalo imati u apotekama Možda da zovneš apoteku Dina na Č.vili, jako su snadbjeveni a i može s ekod njih svašta nešto poručiti, brzo stiže sve
RE: Plodna voda - curenje, manjak, visak i os... 17.12.2010 0:12:32
neki
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
i zar nema u apoteci kupiti trake/papir koje će potvrditi dal je u pitanju curenje plodne vode ili ipak mjehur popušta???? Mislim da bi to trebalo imati u apotekama Možda da zovneš apoteku Dina na Č.vili, jako su snadbjeveni a i može s ekod njih svašta nešto poručiti, brzo stiže sve
RE: Plodna voda - curenje, manjak, visak i os... 17.12.2010 0:16:34
Lejla Ka
Koliko sam se ja uputila u problem iz vlastite krizne situacije, kad curi plodna voda, ljekari obavezno uključuju antibiotik, da preveniraju prodor bilo kakve infekcije kroz oštećenu opnu. I povremeno se radi nalaz iz krvi da se provjeri eventualno postojanje infekcije. Tako da mi kućno mirovanje ne zvuči kao terapija za prsnuće vodenjaka. A opet, da doktori ne misle da jeste, valjda ne bi spominjali tu dijagnozu
RE: Plodna voda - curenje, manjak, visak i os... 17.12.2010 0:22:16
veeseelaa
Prskanje vodenjaka se veoma lako utvrdjuje tijekom ginekoloskog pregleda i to uz pomoc lakmus papira. Kako naimna rodnica ima kiseo pH, to se lakmus uvijek boji u crveno. Plodna voda je bazicnog karaktera, te se u prisustvu plodne vode u rodnici, lakmus uvijek boji u plavo. Ultrazvucni pregled je pretraga od sekundarnog znacaja u ovom slucaju (tek kod istjecanja vecih kolicina plodne vode, to se moze registrirati i ultrazvucnim putem).
Znači lakmus papir treba naći, garant ga imaju u bolnici, nek ti neko da par papirića da trudnica može obaviti test kući kako se ne bi nervirala i trčala kod dr
< Poruku je uredio veeseelaa -- 17.12.2010 0:23:10 >
RE: Plodna voda - curenje, manjak, visak i os... 17.12.2010 0:22:33
neki
Koliko sam se ja uputila u problem iz vlastite krizne situacije, kad curi plodna voda, ljekari obavezno uključuju antibiotik, da preveniraju prodor bilo kakve infekcije kroz oštećenu opnu. I povremeno se radi nalaz iz krvi da se provjeri eventualno postojanje infekcije. Tako da mi kućno mirovanje ne zvuči kao terapija za prsnuće vodenjaka. A opet, da doktori ne misle da jeste, valjda ne bi spominjali tu dijagnozu
Sad ti mene zbuni skroooooz Radila je nalaz,ujutro ide njen muz po nalaz... Molim vas izvinite sto ja tek kad mi neko nesto napise,ja se sjetim nesto novo da napisem,kao sa ovim nalazom,totalno sam zbunjena a i ne prolaze mi poruke odmah,vec ih pisem po nekoliko puta... Lejla ,to je njoj curilo dakle samo sat vremena,samo taj jedan dan i nikako vise,a od toga je proslo vec 4 dana... Sorry sto vas zamaram,ali eto da mi je saznati bilo sta iz necijeg iskustva i sl.
RE: Plodna voda - curenje, manjak, visak i os... 17.12.2010 0:25:23
neki
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
Prskanje vodenjaka se veoma lako utvrdjuje tijekom ginekoloskog pregleda i to uz pomoc lakmus papira. Kako naimna rodnica ima kiseo pH, to se lakmus uvijek boji u crveno. Plodna voda je bazicnog karaktera, te se u prisustvu plodne vode u rodnici, lakmus uvijek boji u plavo. Ultrazvucni pregled je pretraga od sekundarnog znacaja u ovom slucaju (tek kod istjecanja vecih kolicina plodne vode, to se moze registrirati i ultrazvucnim putem).
Znači lakmus papir treba naći, garant ga imaju u bolnici, nek ti neko da par papirića da trudnica može obaviti test kući kako se ne bi nervirala i trčala kod dr
Ovo cu joj obavezno reci i ako nista,pitacemo ima li tog papira u apoteci,veeeeeeeeeeeeliko hvala
RE: Plodna voda - curenje, manjak, visak i os... 17.12.2010 0:27:10
veeseelaa
ma i ako ne budete mogle naći u apoteci garant znate nekog u nekoj medicinskoj ustanovi pa nek joj da koji papirić da žena ima kući pa ako joj se učini da curka nešto nek odmah provjeri da se ne sekira bezveze
RE: Plodna voda - curenje, manjak, visak i os... 17.12.2010 0:29:41
Aquarius
IZVORNA PORUKA: neki
Sad ti mene zbuni skroooooz Radila je nalaz,ujutro ide njen muz po nalaz... Molim vas izvinite sto ja tek kad mi neko nesto napise,ja se sjetim nesto novo da napisem,kao sa ovim nalazom,totalno sam zbunjena a i ne prolaze mi poruke odmah,vec ih pisem po nekoliko puta... Lejla ,to je njoj curilo dakle samo sat vremena,samo taj jedan dan i nikako vise,a od toga je proslo vec 4 dana... Sorry sto vas zamaram,ali eto da mi je saznati bilo sta iz necijeg iskustva i sl.
Prsnuće vodenjaka može biti: a) na vrijeme- a tempore b) prerano- ruptura velamentorum praematura ( dok porod još nije počeo) c) prijevremeno- ruptura velamentorum praecox (tijekom prvog porodnog doba) d) visoko- kada je prsnuće iznad ušća maternice pa je donji pol vodenjaka održan e) lažno- odilaženje manje količine sluzi , nakupljanje između ovoja
Ne tretira se svako prsnuće isto. Bila je u bolnici, da su mislili da joj treba dali bi joj antibiotike, bar je to lako.
RE: Plodna voda - curenje, manjak, visak i os... 17.12.2010 0:59:40
malena_t
Evo moje iskustvo:
Dan pred porod dok sam isla na redovnu kontrolu osjetila sam "curenje", ni slicno onom kad mjehur popusti. Doktor me pregledao i ustanovio da je rijec o visokom prsnucu vodenjaka i poslao kuci bez antibiotika ili bilo kakve posebne preporuke. Cijeli dan je curkalo, narocito kad bih hodala. Uvece sam otisla u bolnicu, jer me bilo strah, prvo dijete, ne znam nista, bla, bla...Drugi ljekar me pregledao, ukljucio antibiotik i ostavio u bolnici...