danklar
|
Mama Sanela, Vas Amel ide vjerovatno sa mojom Klarom u grupu, drago mi je da ste tu na forumu. Klara ce sad u julu imati tri godine i tek je prije mjesec krenula u vrtic Dj. Grad, starija jaslicka grupa, trenutno je medju mladjima. Klara odlazi i vraca se iz vrtica vesela, samo sto jos uvijek place u trenutku predaje uciteljici, pretpostavljam zato sto je jako dugo bila samo sa mnom, pa joj bilo kakvo odvajanje teze pada, ali nadam se da ce i to brzo prestati. Voli obje uciteljice, zna vec imena dosta djece iz svoje grupe, kaze da pojede sve, cak kaze i ko nije jeop, ko nije slusao i sl.. Mana je kao sto je mama sanela spomenula, to sto ih ne izvode van(jos su mali, ima ih puno, oko 27, a dvije su uciteljice samo u periodu od 11 do jedan) i ne nude im vodu, osim kada jedu, a jos su oni mali da se sjete da sami traze. Inace, Klara skoro svaki dan dodje sa nekom novom pjesmicom ili igrom pa nam sve to lijepo demonstrira. Takodje hrana je siromasna crvenim mesom i vocem , ali ja se svaki dan potrudim da to pojede kod kuce. Sve u svemu sad zasad nismo nezadovoljni, da jesmo vec bi ga promjenili. Sto se tice jaslica u tom vrticu ja sam licno jako nezadovoljna, iaoko sam izgleda medju rijetkima. Naime sina Danina (13.mjeseci), smo upisali u jaslice isto kada i kKlaru, tada je imao 11.mjeseci, nije sam hodao, vec je prohodavao uz kauc i sl. Kada smo dosli prvi put preuzela ga je jako neljubazna med. sestra( u jaslicama je med. osoblje, a u starijim grupama su odgajatelji i(uciteljice), ne tete), koja mi je odmah rekla da ce on biti cijeli dan u krevetu, posto jos ne hoda, a ima ih dosta, gurnuce ga , udariti i sl., ili ce ga stavljati u hodalicu,sto je mene sokiralo. Apsolutno sam protiv hodalica, i Klara i Danin su se spontano digli na noge i isto tako prohodali bez trazenja da ih se voda, a onda da mi dijete bude 9 sati u krevetcu, pa to je zatvor. Ukratko prvi dan je bio dva sata na privikavanju u krevecu, kuci je dosao promukao, (zaspao je od placai jecao u snu), a drugi dan sam ga odvela zato sto ga nisam imala gdje ostaviti i pokupila sam ga opet nakon dva sata, ista prica , promukao, proslinio nista nije jeo. Od tih jaslica sam definitivno odustala, i srecom pronasla samm vrlo brzo divnu tetu cuvalicu. Danina cu najvjerovatnije u isti vrtic ponovo upisati kada bude imao oko tri god., tj, u stariju jaslicku grupu ili cak kasnije u grupu gdje djecu izvode napolje. Klara 17.07.2005 Danin 07.05.2007
|